Deputatul Cătălin Rădulescu este autorul mai multor proiecte votate în aceste zile de Parlament

Analiză „România liberă“. Cum a fost ciopârțită Legea ANI

Modificările votate în ultima perioadă de către Parlament fac aproape imposibilă pedepsirea demnitarilor acuzați de Agenția Națională de Integritate (ANI).

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 17.05.2018 - 12:38

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, în calitate de for decizional, proiectul deputatului Cătălin Rădulescu (PSD) prin care conflictul de interese şi incompatibilităţile se prescriu în trei ani. Legea a fost adoptată cu 196 de voturi „pentru”, 59 de voturi „împotrivă” şi patru abţineri. Proiectul a fost sprijinit de PSD, ALDE și UDMR. Cu toate că, oficial, PNL s-a opus, 12 liberali au votat „pentru“ iar 31 „împotrivă“. Printre cei care au votat „pentru“ s-au numărat Viorica Cherecheș (mama primarului din Baia Mare), Mara Calista, Adrian Săftoiu, Florin Roman sau Cristina Trăilă (fostă șefă a ANRMAP). Camera Deputaților este for decizional, legea urmând să fie trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Inițiativa lui Cătălin Rădulescu a fost semnată de alţi peste o sută de parlamentari social-democraţi. „Faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor”, se arată în propunerea de modificare a Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

 

Explicațiile inițiatorilor

De asemenea, legea mai prevede că „starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate”.

Potrivit expunerii de motive, „iniţiatorii propun introducerea unui termen de prescripţie a faptelor ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, având în vedere că şi în materia mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituţie juridică, mai precis prescripţia răspunderii penale. De asemenea, nu este nici moral şi nici legal ca aceste fapte să fie impre-
scriptibile”.

De asemenea, inițiativa permite aleșilor locali să desfășoare activități în sectorul privat în domenii care nu au legătură cu atribuțiile de aleși locali.  De menționat că la  Camera Deputaților există un alt proiect legislativ, de modificare a Legii ANI, inițiat tot de Cătălin Rădulescu, unde s-a votat, de asemenea, că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani.

 

Efecte corelate

Dacă legea inițiată de Rădulescu ar intra în vigoare în 2018, ar fi prescrise toate infracțiunile de conflict de interese și de incompatibilitate comise până în 2015.

Recent, Curtea Constituțională (CCR) a dat undă verde unui proiect de lege inițiat de Florin Iordache (PSD)pe care prevede anularea tuturor interdicțiilor decise de ANI pe baza unor rapoarte întocmite până în 2013.

„Interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007-2013 în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, prevede proiectul votat de Senat și validat de CCR.

Potrivit unei analize realizate de „România Curată“, 675 de parlamentari, primari, președinți de consilii județene și consilieri ar putea scăpa de sentințele ANI după votarea proiectului de modificare a Legii ANI propus de Florin Iordache.

Astfel, ar putea beneficia de schimbarea legislativă o serie de foști și actuali parlamentari - Şerban Mihăilescu, Liviu Harbuz, Steluţa Cătăniciu, Marin Anton, Hubert Thuma, Anghel Stanciu, Iulian Iancu, Ion Călin, Ion Mociolacă, Emanoil Savin, Cornel Resmeriţă, William Brânză, Petru Călian, Mihăiţă Calimente, Cătălin Croitoru, Relu Fenechiu, Mircia Giurgiu, Laurenţiu Nistor, Daniel Oajdea sau Mădălin Voicu.

Printre foştii preşedinţi de consilii judeţene care ar putea să scape ca urmare a amendamentelor Iordache se numără Ion Călinoiu de la Gorj, Gheorghe Bunea Stancu de la Brăila şi Ioan Moloţ de la Hunedoara. Printre zecile de primari sau foşti primari care ar putea să beneficieze de anularea interdicţiilor sunt fostul edil din Galaţi Marius Stan şi fostul viceprimar, actual edil în Constanţa, Decebal Făgădău, mai scrie România Curată.   

Comentarii