19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăAnaliză România liberă. Codul de procedură penală, modificat radical

Analiză România liberă. Codul de procedură penală, modificat radical

Proiectul PSD de modificare a Codului de procedură penală a fost votat luni seară, cu câteva minute înainte de ora 22.00, de plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională. Proiectul a fost adoptat cu 175 voturi ”pentru”, 78 ”împotrivă” și o abținere. Actul normativ a fost votat de PSD, ALDE, UDMR și un parlamentar PMP. PNL, USR și PMP au votat împotrivă. Ședința de plen s-a desfășurat în absența lui Liviu Dragnea și a  fost condusă de vicepreședintele Camerei Deputaților  Gabriel Vlase (PSD), cel care a fost propus de președintele Klaus Iohannis la șefia Serviciului de Informații Externe (SIE). PNL și USR au anunțat că vor ataca proiectul la Curtea Constituțională (CCR).

Potrivit actului normativ, acțiunea penală se pune în mișcare când există probe din care rezultă   ”indicii temeinice” că o persoană a săvârșit o infracțiune, fiind înlocuită sintagma din legea în vigoare care permitea declanșarea acțiunii în cazul unei ”presupuneri rezonabile”. De asemenea, pentru arestarea preventivă vor fi necesare probe sau indicii temeinice că suspectul a săvârşit o infracţiune.  Procurorul poate dispune luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de cel mult 30 de zile, care poate fi prelungită cu cel mult 160 de zile.

 

Inculpații participă la audierea martorilor

Potrivit actului normativ, suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricărui act de urmărire penală sau la orice audiere, la solicitarea acestuia. În cazul în care martorii sau subiecții procesuali consideră că au motive de temere în legătură cu aceste împrejurări pot solicita, potrivit legii, procurorului sau judecătorului statut de persoană amenințată sau protejată, după caz, atât în faza de urmărire penală, cât și de judecată.

După declanșarea urmăririi penale față de faptă – in rem – procurorii au termen un an de zile pentru declanșarea urmării penale împotriva persoanei, în caz contrar dosarul este clasat. Denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum șase luni de la faptă. În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri și nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate.

 

 

Cum poate fi revizuită o hotărâre

Condamnarea se dispune doar atunci când instanța are convingerea că acuzația a fost dovedită din toate probele administrate ”dincolo de orice îndoială”. A fost înlocuită astfel, prevedere din actualul Cod, potrivit căruia acuzația trebuia dovedită ”dincolo de orice îndoială rezonabilă”.

Potrivit actului normativ, revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluționarea cauzei nu este semnată sau redactată de către unul dintre judecătorii care au participat la proces. Raluca Turcan (PNL)  și Stelian Ion (USR) au reclamat faptul că articolul este unul cu dedicație pentru președintele PSD Liviu Dragnea. Ieșind la pensie, Livia Stanciu, unul din judecătorii care au soluționat dosarul referendumului din 2012 nu a semnat sentința prin care Liviu Dragnea a fost condamnat la doi an cu suspendare. Hotărârile judecătorești pot fi revizuite și dacă un judecător sau un procuror a fost sancționat disciplinar definitiv pentru exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență, dacă aceste împrejurări au infuențat soluția pronunțată în cauză.

De asemenea, instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi.

 

Ședință tensionată

Ședința plenului Camerei Deputaților în care a fost aprobat proiectul de lege a fost una tensionată, PNL și USR reclamând graba cu care a acționat PSD.

 Ședința a început la ora 18.15, deși, în mod normal, lunea programul de dezbateri în plen se încheie la ora 18.00. Deputații Opoziției au reclamat faptul că nu avut timp să citească raportul Comisiei Iordache, publicat pe site în jurul orei 18.00, după ce comisia aprobase, tot luni, numeroase amendamente față de varianta Senatului. Pentru ca legea să fie adoptată, programul a fost prelungit până la ora 22.00.

Deputaţii USR au venit la şedinţa plenului îmbrăcaţi cu tricourile campaniei ”Fără penali”. ”Programul de guvernare al PSD: <>. O persoană s-a cocoțat în fruntea partidului și dă ordine ca Ceaușescu”, a comentat Stelian Ion (USR),  cu trimitere la Liviu Dragnea. ”Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!”, a fost mesajul deputatului ALDE Varujan Vosganian.  ”Noi chiar ne-am dorit să punem capăt abuzurilor. Vrem să aducem România pe un drum normal”, a susținut Florin Iordache, șeful Comisiei speciale pentru legile justiției. Toate amendamentele susținute de USR și PNL au fost respinse. Votul final a avut loc la ora 21.58.

 

Acuzațiile Opoziției

Modificările au fost votate de PSD, UDMR şi ALDE. Lista votului electronic arată că deputatul PMP Adrian Mocanu a votat alături de PSD, la fel ca cei mai mulţi dintre parlamentarii minorităţilor naţionale. Liderul USR Dan  Barna a declarat, după vot,  că România a devenit un „rai al infractorilor”, în care femeile violate vor fi nevoite să de declaraţii privindu-i în ochi pe agresorii lor, iar dacă cineva face evaziune fiscală sau spălare de bani, ”este liber să plece în Costa Rica”, pentru că autorităţile nu îl vor mai putea aresta preventiv. ”Este o coaliţie toxică pentru România! Este o zi extem de tristă pentru România. Consecinţele vor fi greu de evaluat. Sunt create condiţii să scape nu doar corupții, ci şi violatorii sau criminalii”, a afirmat Raluca Turcan (PNL).

 

Guvernul, pregătit să dea ordonanță

PNL și USR au anunțat, deja, că se vor adresa CCR. În cazul în care CCR respinge legea sau doar anumite articole, actul normativ se va întoarce în Parlament, fiind deja programată o sesiune extraordinară, în primele zece zile ale lunii iulie. În cazul în care CCR dă undă verde, legea va fi trimisă la promulgare președintelui Klaus Iohannis, care poate sesiza și el CCR, neexistând o limită pentru sesizarea acestui for. De altfel, șeful statului a dat ieri un prim semnal în acest sens. „Rezultatul m-a întristat și mă întristează. PSD încearcă să amputeze puterile Justiției. Dacă am avut legile Justiției care m-au nemulțumit profund, acum vedem ceva nemainîntâlnit, acum majoritatea PSD votează legi cu dedicație pentru șeful lor, pentru Liviu Dragnea. Este inadmisibilă această abordare”, a declarat Klaus Iohannis. Șeful statului a adăugat că va uza de toate prerogativele sale constituționale pentru a încerca să corecteze această situație. Dacă Iohannis va amâna promulgarea legii, sesizând CCR liderii PSD și ALDE iau în calcul posibilitatea ca Guvernul să emită o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului de procedură penală.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă