28.1 C
Bucharest
Friday, 22 September 2023
HomePoliticăAmbasada SUA: Romania este "un exemplu în regiune în ceea ce privește...

Ambasada SUA: Romania este “un exemplu în regiune în ceea ce privește combaterea corupției”

Zilele trecute în cadrul mesei rotunde “President Wilson’s Fourteen Points Speech and the Rise of Nation-States in Central and Eastern Europe”, ce s-a vrut a fi o dezbatere dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918 și organizată de Universitatea din București, adjunctul șefului misiunii SUA la București, Abigail Rupp a spus că Romania este “un exemplu în regiune în ceea ce privește combaterea corupției”. Evenimentul a fost găzduit de către rectorul Universității București, Mircea Dumitru, și a reunit experți romani și diplomați acreditați în România.

Diplomatul american a mai menționat că unul din scopurile parteneriatului dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii este să se asigure ca nu va permite instituțiilor publice “să se retragă din acest progres”.

Afirmația înaltului oficial vine la puțina vreme după ce ambasadorul Hans Klemm s-a arătat împotriva Legilor Justiției, propuse de Tudorel Toader, spunând ca acestea sunt pro-corupție.

Abigail Rupp a evocat cei 20 de ani de parteneriat strategic Romania-SUA și a punctat că în 1997, când acest proces a început, “a avut in principal o dimensiune de securitate”. “Romania este lider al alianței noastre in Afganistan, una din primele țări care au oferit sprijin SUA după evenimentele din 11 septembrie și s-a aliat coaliției din Afganistan. La un moment dat, Romania a avut acolo 2.000 de soldați. Azi, Romania are mai mult de 600 de soldați în Afganistan, ceea ce o face al patrulea cel mai important contributor NATO”, a spus oficialul american, in context. Ea a amintit ca in Afganistan peste 100 de soldați romani au fost răniți si 26 au murit.

Ea a mai amintit că SUA sunt al şaselea cel mai important investitor străin în România. În context, Rupp a vorbit despre România ca exemplu regional în ceea ce priveşte lupta anticorupţie. La rândul său, consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a spus că 2017 a fost “un an foarte bun” pentru parteneriatul strategic România-SUA. El a descris întâlnirea de la Washington, între Klaus Iohannis şi Donald Trump, drept una “substanţială şi foarte călduroasă”.

Cele mai citite

Proiect de lege: Șoferii prinși băuți sau drogați la volan nu vor mai putea conduce 10 ani

Senatorul PSD Robert Cazanciuc anunţă că a depus, joi, un proiect legislativ care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă...

Profesoară bătută în fața școlii de mama unui elev. Ce a determinat-o pe femeie să îl lovească pe cadrul didactic

O anchetă a fost demarată de către polițiștii din Satu Mare, în urma unei plângeri depuse de o femeie, care este cadru didactic...

Israelul este pe punctul de face pace cu Arabia Saudită, spune Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că, convins de acest lucru, că țara sa va este aproape de o pace "istorică" cu Arabia Saudită,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies