5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăPoliticăAm aflat de ce minoritățile naționale nu mai susțin puterea

Am aflat de ce minoritățile naționale nu mai susțin puterea

Grupul minorităților are 18 deputați.

Înainte de ședința plenului reunit de miercuri, Varujan Pambuccian le-a cerut liderilor coaliției de guvernare să nu abroge pensiile speciale pentru parlamentari, relatează Adevărul. Pambuccian a susținut că pensiile parlamentarilor obținute doar pe baza contributivității sunt derizorii, prin urmare pensiile speciale ar repara o nedreptate.

Varujan Pambuccian, în vârstă de 61 de ani, e la al 7-lea mandat de deputat. În 2024, la finalul legislaturii, ar împlini vârstă de pensionare. Ar fi primit o pensie specială de 12.000 de lei lunar, plus pensia normală pe baza contributivității.

Liderii PNL și USR-PLUS au susținut și votat tăierea pensiilor speciale pentru parlamentari.
În replică, Varujan Pambuccian a amenințat că grupul minorităților naționale nu va mai susține guvernul în Parlament. Un prim gest de ostilitate a venit chiar la moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății Vlad Voiculescu. Din cei 18 deputați din grupul minorităților naționale, au fost prezenți doar 6 în plen și numai 2 au votat împotriva moțiunii.

Varujan Pambuccian a votat alături de PSD împotriva lui Vlad Voiculescu, în semn de frondă față de decizia coaliției de a tăia pensiile parlamentarilor.

”Varujan Pambuccian este un mare caracter. Are curajul opiniunilor lui.  Altfel e băiat bun, dacă îl platesti, și mereu orientat după cum bate vintul.

Pambuccian s-a prezentat la Ludovic Orban și i-a făcut o scenă melodramatică. În plus i-a spus pe șleau că grupul minorităților –  pe care cu dezonor îl conduce din secolul trecut – nu mai susține guvernul de coalitie. Ei aș!”, îl ironizează publicistul Stelian Tănase.

Sprijin politic pentru putere în schimbul finanțării

Asociațiile minorităților raportează cheltuirea banilor unui departament din subordinea Guvernului, instituție fără posibilitate de control.

O investigație a siteului recorder.ro de acum câțiva ani a scos la iveală mecanismul prin care este asigurată mereu loialitatea grupurilor minorităților naționale reprezentate în Parlament prin 18 deputați.

Pe lângă UDMR, există 17 asociații ale minorităților care ocupă locuri în Parlament, după un model adoptat în 1990. Pentru multe dintre ele se ridică, însă, problema reprezentativității, etniile pe care le reprezintă fiind pe cale de dispariție. Albanezii nu depășesc câteva sute, dar organizația lor a obținut peste 4.000 de voturi. „Noi am preluat acest model de reprezentare parlamentară de la italieni, la începutul anilor 1990, dar și acolo s-a renunțat între timp. Suntem singurii din Europa care mai aplicăm un astfel de sistem”, spune politologul Andrei Țăranu.

Guvernul României dă peste 25 de milioane de euro anual organizațiilor care reprezintă minoritățile naționale pentru conservarea identității culturale a fiecărei etnii și a căror destinație ar trebui verificată la sânge.

În practică, mecanismele de control sunt ineficiente, iar banii se duc, adeseori, spre mașini de lux, gadgeturi de ultimă generație sau chiar în conturile personale ale șefilor de asociații. Guvernul se face că nu vede, parlamentarii minorităților votează aproape întotdeauna cu Puterea și toată lumea e mulțumită.

Aceste fonduri nerambursabile ar trebui garantate prin lege, numai că legea cadru a minorităților e blocată de peste doisprezece ani la Parlament. Astfel, ele se acordă în fiecare an prin hotărâre de Guvern, adică depind de bunăvoința celor aflați la putere și obligă reprezentanții minorităților să fie ascultători dacă vor să nu piardă banii.

 „Noi suntem într-o situație foarte fragilă în permanență, pentru că acordarea fondurilor depinde, în fiecare an, de bunăvoința clasei politice. Dar n-aș putea spune că ni se controlează votul, fiecare membru votează după cum îi dictează conștiința”, spune Varujan Pambuccian.

Asociațiile minorităților raportează cheltuirea banilor la Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) din subordinea Guvernului, instituție fără posibilitate de control. Astfel, asociațiile raportează când vor, ce vor și nimeni nu verifică dacă spun adevărul.

Spre exemplu, un control ANAF a descoperit că la Uniunea Bulgarilor din Banat nu s-au plătit contribuțiile angajaților timp de zece ani, iar Mihaela Csokany, contabila asociației, extrăgea sume importante din fondurile primite de la Guvern și le transfera în conturile personale. În tot acest timp, Uniunea Bulgarilor din Banat trimitea la DRI raportări perfecte.

 

 

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

AUR îi face plângere penală ministrului de externe, Luminița Odobescu

AUR va depune plângere penală împotriva ministrului de externe Luminița Odobescu pentru neregulile constatate în secțiile de votare din diaspora. Sistemul pregătește o fraudare masivă...

Furtuna Bert a alertat autoritățile din Regatul Unit şi Irlanda

Sosirea furtunii Bert a pus în alertă autorităţile din Regatul Unit şi Irlanda din cauza ploilor abundente, vântului şi căderilor de zăpadă aduse de...

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...
Ultima oră
Pe aceeași temă