24.7 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăPoliticăAlexandru Rafila: Anul acesta, în mod sigur, vom purta mască

Alexandru Rafila: Anul acesta, în mod sigur, vom purta mască

„Renunţarea la mască va fi o decizie tehnică, până la urmă. Adică renunţarea la mască se va baza pe studii ştiinţifice realizate de organisme internaţionale, de exemplu Centrul European de Control al Bolilor, va exista o poziţie din partea Uniunii Europene care să ţină cont de acoperirea vaccinală din fiecare stat membru şi de situaţia de la nivelul UE. Eu nu pot să dau un termen când se va renunţa la mască, dar dacă acest obiectiv, al unei acoperiri vaccinale de 70%, va fi realizat, cu siguranţă utilizarea măştii va intra în discuţia specialiştilor şi vor exista recomandări care, în funcţie de fiecare stat, vor fi adoptate”, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă este de acord cu senatorul PSD, dr. Adrian Streinu-Cercel, potrivit căruia vom purta mască încă doi ani, Rafila a spus: „Mie nu îmi plac aceste predicţii care sunt bazate mai degrabă pe ceea ce credem noi, decât pe studii”.

Pe de altă parte, Rafila a spus că PSD sprijină campania de vaccinare anti-COVID, dar sunt câteva elemente care îngrijorează, printre care modul de realizare şi de funcţionare a platformei informatice.

Potrivit lui Rafila, după trei săptămâni de la debutul campaniei de vaccinare împotriva infecţiei cu noul coronavirus, România se află, din păcate, într-o perioadă „de tatonare”, care „nu este în măsură să creeze suficientă credibilitate şi încredere cetăţenilor”.

El a subliniat că de funcţionalitatea platformei informatice depinde nu numai programarea pentru vaccinare, ci şi modul de desfăşurare a campaniei.

În ceea ce îi privește pe oamenii fără adăpost, Rafila a spus că ar trebui să existe nişte centre la care se pot prezenta.

„Nu ştiu cum va fi comunicat acest lucru. Problema nu este de vaccinat acest grup de populaţie, problema este cum comunici. Trebuie implicarea, probabil, a multor ONG-uri care lucrează cu aceste persoane fără adăpost sau cu unele dintre persoanele fără adăpost şi trebuie să existe nişte centre la care ei se pot prezenta şi se pot vaccina, însă programarea clasică, fie prin intermediul internetului, fie telefonic, în cazul lor s-ar putea să nu funcţioneze şi trebuie găsită o soluţie şi pentru aceste persoane”, a spus deputatul PSD. 

Cele mai citite

Ca să scape de condamnare, rectorul Mihnea Costoiu și-a schimbat avocatul

Rectorul Universității Politehnica, profesorul Mihnea Costoiu, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, și-a schimbat avocatul. Procesul este acum în faza apelurilor. Mihnea Costoiu...

Putin provoacă NATO

De ce se face atâta tămbălău în urma referendumurilor din provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, teritorii care au o suprafață cumulată de mai...

Președinții PSD și PNL, Ciolacu și Ciucă, fac împreună o vizită în Japonia

Doi oficiali români de rang înalt, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, fac, împreună, o vizită în Japonia. Marcel Ciolacu este președinte PSD și al Camerei...
Ultima oră
Pe aceeași temă