8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăAlexandru Muraru: ”Încercarea de reabilitare a criminalului de război Ion Antonescu este...

Alexandru Muraru: ”Încercarea de reabilitare a criminalului de război Ion Antonescu este ilegală!”

Alexandru Muraru consideră că încercarea de reabilitare a unui criminal de război în România anului 2021, într-un lăcaş de cult din Vaslui, este ilegală şi incalificabilă, sesizând, pe cale de consecință, atât MAI şi Procurorul General asupra episodului în cauză, întreaga acţiune, desfăşurată într-un cadru public, ”încălcat flagrant legislaţia în vigoare, și fiind, la prima vedere, o faptă penală”.

Muraru acuză faptul că membrii ai clerului, cadre militare în rezervă și istorici au glorificat un criminal de război, făcând apologia unui ”personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populaţiei evreieşti”.

”Am urmărit cu surprindere şi revoltă reportajul realizat de o televiziune locală în data de 02.06.2021 în Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui, unde a avut loc o slujbă de comemorare a mareşalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război de o amploare fără precedent în istoria României. Ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuţiuni, cele mai multe fiind o deşănţată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, la adresa a sute de mii de civili (…) Atrag atenţia că ceea ce s-a întâmplat în lăcaşul de cult este o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acţiune ilegală şi incalificabilă. În acest sens, am adresat o sesizare către Ministrul de Interne şi către Procurorul General, pentru a demara investigaţiile ce se impun”, se arată într-un comunicat de presă aș deputatului Muraru.

Reprezentantul Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobieim a sesizat, de asemenea, prefectul judeţului Vaslui, pentru a lua act ca astfel de manifestări ”care contravin Legii nr. 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului şi OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omeniri”, să nu mai aibă loc, pe viitor.

”Încercarea de reabilitare a unuia dintre cei mai mari criminali din istoria României nu trebuie tratată cu superficialitate sau ignorată. Aceasta este o acţiune incalificabilă şi incompatibilă cu eforturile pe care le-a făcut România în ultimii 20 de ani în materia protejării victimelor Holocaustului, a prevenirii şi combaterii negării Holocaustului sau a încercărilor de reabilitare a criminalilor de război. Această încercare de reabilitare este incompatibilă cu angajamentele pe care le-a luat România în faţa comunităţii internaţionale şi a organizaţiilor sau instituţiilor la care este parte. Reiterez sprijinul şi întreaga deschiderea către dialog faţă de autorităţile centrale şi locale, precum şi către toate celelalte instituţii ale statului român în măsurile pe care le întreprind pentru a conserva şi promova politicile memoriei, respectiv sancţionarea faptelor sau manifestărilor care aduc atingere recunoaşterii celor care au căzut victime crimelor de război”, se mai arată în comunicatul deputatului Muraru.

Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...
Ultima oră
Pe aceeași temă