11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. S-au reașezat taberele, continuă războiul Ponta-Iohannis

FOTO. S-au reașezat taberele, continuă războiul Ponta-Iohannis

Arătând că maghiarii nu pot fi alături, „nici măcar o oră“, de Corneliu Vadim Tudor, UDMR a decis să recomande alegătorilor săi să voteze „conform propriilor convingeri“ în turul II al prezidențialelor. Tot ieri, după răspunsul primit de la Klaus Iohannis, Monica Macovei a anunțat că îl susține.

După o ședință pe care a catalogat-o drept „constructivă“, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat deciziile Uniunii: rămâne la guvernare alături de PSD-UNPR-PC, dar nu va recomanda votanților de etnie maghiară să pună ștampila pe premierul Victor Ponta. În sprijinul acestei hotărâri și în defavoarea liderului social-democrat a fost invocat protocolul de colaborare semnat între UNPR și PRM. „Nu putem fi alături de Vadim Tudor nici măcar pentru o oră, nu înţelegem de ce a fost scos de după cordonul sanitar. Nu putem să ne asumăm să fim de aceeaşi parte cu Corneliu Vadim Tudor“, a declarat Hunor, subliniind că încheierea acordului cu PRM a fost un eveniment „neașteptat“ pentru UDMR. Totuși, maghiarii susțin că au în continuare încredere în Victor Ponta, care s-a dovedit, în opinia lor, în ultimii doi ani, „un partener corect“.„În perioada ultimelor opt luni de guvernare, sigur nu am reușit să realizăm multe dintre obiectivele propuse, dar acordul nostru de guvernare este până în 2016“, a mai spus Hunor.

Potrivit liderului UDMR, majoritatea membrilor conducerii Uniunii s-au pronunțat însă și împotriva susținerii lui Klaus Iohannis la scrutinul din 16 noiembrie. „După primul tur, candidatul opoziţiei a refuzat într-un fel cu totul arogant să iniţieze orice fel de discuţii. Noi respectăm această decizie. În perioada campaniei a avut declaraţii negative la adresa dezideratelor comunităţii maghiare, iar colegii mei au zis că nu putem sprijini un candidat care vrea voturile comunităţii maghiare, dar nu vrea să asculte vocea comunităţii maghiare“, a precizat Hunor. În primul tur al prezidențialelor, candidatul UDMR a obținut 3,47% din voturi.

Macovei îl votează pe Iohannis

La mai puțin de 24 de ore de la conferința în care Monica Macovei a condiționat susținerea sa de acceptarea a zece „cerințe minimale“, candidatul ACL, Klaus Iohannis, a declarat că susține, „cu bucurie“, punctele fostului ministru al Justiției, mai ales că acestea se regăsesc și în proiectul său de președinte. „Unele au fost reafirmate chiar azi, independenţa justiţiei, statul de drept, faptul că nu voi graţia corupţi, că doresc împiedicarea adoptării legii amnistierii şi graţierii“, a mai spus Iohannis, într-o conferință la Cluj-Napoca.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, Monica Macovei a precizat că îl va vota pe Klaus Iohannis pe 16 noiembrie și că „marele pericol pentru România, în acest moment, este Victor Ponta“.

Pe lista de cerințe a fostului ministru al Justiției figurau nepromulgarea unei legi a grațierii și amnistiei și convocarea unui referendum național pentru eliminarea imunității demnitarilor (parlamentari, miniștri, președinte). De asemenea, Macovei i-a cerut lui Iohannis să nu efectueze grațieri individuale „decât pentru oameni aflați în nevoie“, să respecte independența justiției și să păstreze direcția României către vest.

Curățenie în PNL?

Pentru a dovedi că, într-adevăr, susține principiile și criteriile fostului ministru al Justiției, Klaus Iohannis a vorbit, tot ieri, pentru prima dată, despre posibila sancționare a membrilor cu probleme de integritate. Două exemple au fost avansate, în acest sens: senatorii Akos Mora și Tudor Chiuariu. Primul, cu ajutorul colegilor, este încă în Parlament, deși are de circa un an decizie definitivă de incompatibilitate și ar fi trebuit, ca atare, să-și piardă mandatul. Al doilea, fost ministru al Justiției în Cabinetul Tăriceanu II, deși a primit trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare în dosarul Poșta Română, nu a părăsit nici Comisia juridică, nici Senatul. Candidatul ACL a mai arătat că primul lucru la care vrea să renunțe, dacă ajunge la Cotroceni, este imunitatea șefului statului. Pentru acest lucru, trebuie însă modificată Constituția.  

Cele mai citite

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă