11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialCei mai disciplinaţi votanţi. Unde s-au dus, în realitate, voturile lui Vadim...

Cei mai disciplinaţi votanţi. Unde s-au dus, în realitate, voturile lui Vadim şi ale lui Diaconescu?

Analizele făcute de două institute de sondare a opiniei publice, CURS Avangarde şi IRES, arată că cei mai disciplinaţi votanţi au fost cei ai Monicăi Macovei şi Elenei Udrea, care au urmat îndemnurile candidaţilor favoriţi pentru turul al doilea în proporţii covârşitoare.

Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale obținând cele mai multe voturi din rândul tinerilor, în timp ce Victor Ponta a fost votat în cea mai mare parte de persoane de peste 50 de ani, potrivit unui studiu IRES. Acelaşi institut arată că, din totalul celor care

l-au votat pe Klaus Iohannis, 45% au fost femei, în timp ce electoratul masculin a fost de 55%. Cei mai mulți dintre românii care au pus ștampila pe candidatul ACL la președinție sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani – 38% din votanții săi, urmați de cei cu vârste între 34 și 49 de ani – 32%, între 50 și 64 de ani – 22%, în timp ce bătrânii de 65 de ani și peste reprezintă 9% din totalul celor care l-au votat.

Un alt institut de sondare, CURS Avangarde, a făcut o analiză a redistribuirii voturilor din primul tur. Potrivit estimărilor acestuia, cei mai disciplinaţi votanţi au fost ai Monicăi Macovei.

Aproape 93% din aceştia au votat în turul 2 cu Klaus Iohannis. Votanţii Elenei Udrea, în turul 2, au acordat în proporţie de 87% votul candidatului dreptei, în timp ce 13% au mers către Victor Ponta.

Alegătorii UDMR au decis să voteze în turul 2 cu candidatul dreptei, aproape 88% dintre aceştia optând pentru Klaus Iohannis.

69,83% din cei care l-au votat pe Călin Popescu Tăriceanu în turul 1 i-au acordat votul lui Victor Ponta în turul 2. Dintre votanţii lui Dan Diaconescu, doar 53% s-au dus către Victor Ponta, iar dintre alegătorii lui Vadim Tudor, 51% au respectat îndemnul acestuia, şi anume să voteze cu candidatul PSD.

Adunând voturile câștigate astfel, concluzia este că Iohannis a reușit să atragă dublu față de contracandidatul său de la ceilalți candidați din primul tur.

„Tranziția voturilor din primul tur a fost favorabilă lui Ponta doar în cazul alegătorilor lui Tăriceanu, care s-au dus spre Ponta în proporție de 69,83%, și în cazul alegătorilor candidaților anti-sistem, Dan Diaconescu și Corneliu Vadim Tudor, ai căror votanți
s-au împărțit aproximativ egal între Victor Ponta și Klaus Iohannis. Este important de notat faptul că nu toți alegătorii candidaților de mai sus s-au prezentat la vot. Oricum, dacă am crede că aceste electorate au avut aceeași rată de absență în al doilea tur, Iohannis a obținut două voturi pentru fiecare un vot obținut de Ponta. Cel mai probabil însă, electoratele anti-Ponta s-au mobilizat mai bine, adică Iohannis a obținut 2,5 sau chiar 3 voturi la fiecare vot primit de Ponta din rândul celor care votaseră alți candidați în primul tur“, a explicat sociologul Dani Sandu.

Potrivit estimărilor CURS Avangarde, aproximativ 1.750.000 de persoane au votat în turul 2, fără să fi votat în primul. Din acestea, aproximativ 1.300.000 de persoane l-au votat pe Klaus Iohannis.

„În mod normal, campania se încheie cu o zi înainte de alegeri tocmai pentru a da o șansa oamenilor de a nu judeca foarte înfierbântat lucrurile. Prin transmiterea în presă a cozilor din diaspora, efectul de răcire/temperare a fost anulat, iar oamenii au votat (sau au decis să meargă la vot) mai emoțional, mai impulsiv“, explică Dani Sandu.

Pe de altă parte, potrivit estimărilor IRES, 81,8% dintre votanții lui Kelemen Hunor l-au votat în turul 2 pe Iohannis, 61,1% din votanții lui Dan Diaconescu au pus ștampila tot pe Iohannis, 75,6% din votanții lui Tăriceanu l-au votat pe Victor Ponta, 97,8% dintre macoviști l-au votat pe Iohannis. 61,4% dintre votanții lui Teodor Meleșcanu au pus ștampila pe Iohannis și 85,9% din electoratul Elenei Udrea.

Date IRES

– Votanții lui Kelemen Hunor

81,8% Klaus Iohannis

18,2% Victor Ponta

– Votanții Monicăi Macovei

97,8% Klaus Iohannis

2,2% Victor Ponta

– Votanții lui Călin Popescu Tăriceanu

75,6% Victor Ponta

24,4% Klaus Iohannis.

Cele mai citite

Vântul puternic a suspendat manevrele în porturile de la Marea Neagră

Vântul puternic suspendă, sâmbătă, manevrele în porturile de la Marea Neagră, potrivit jurnalul.ro. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că au fost...

Economia UE va suferi dacă va intra într-o „cursă a subvențiilor” cu SUA și China

Economia Uniunii Europene va fi afectată dacă va intra într-o ”cursă a subvențiilor” cu Statele Unite(SUA) și China, avertizează un oficial din cadrul Fondului...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...
Ultima oră
Pe aceeași temă