21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Coadă la democrație în diaspora. Tensiuni la Chișinău. Incidente la Paris,...

UPDATE. Coadă la democrație în diaspora. Tensiuni la Chișinău. Incidente la Paris, Munchen și Torino, forțele de ordine au folosit GAZE lacrimogene.Vezi cum se votează în toată lumea – FOTO&VIDEO

UPDATE 08.00 (luni): La secția de votare amenajată la Consulatul României din Los Angeles au votat români care locuiesc și la mai bine de 4 ore distanță de mers cu mașina. În jurul orei 10.30 (ora locală – n.r.) se formase un șir de aproximativ o sută de persoane care așteptau să poată vota. Secția de votare avea 3 cabine de vot și 2 semi-cabine (pentru un vot mai rapid) pentru care au fost alocate 5 ștampile.

UPDATE 00:31 (luni): Românii care așteptau la rând să voteze au fost împrăștiați de forțele de ordine, în Germania.

UPDATE 22.11 – Forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe românii care s-au revoltat că nu au reușit să voteze, la Paris și Torino, conform Digi 24.

UPDATE 20:14 – Potrivit unor informații apărute pe Facebook, la Chișinău au apărut tensiuni între forțele locale de ordine, Carabinierii, și persoanele care stau la coadă să voteze pentru alegerea președintelui României. 

UPDATE 14. Londra. Lorela a aşteptat şapte ore şi jumătate la o coadă imensă, iar la ora 18.00 mai erau să voteze încă 3.000 de persoane. "Faţă de primul tur au fost de zece ori mai mulţi oameni. Spre exemplu, dacă la mijlocul zilei pe 2 noiembrie erau 200 de oameni azi la aceeaşi oră găseai 2.000". Lorela spune că nu crede că sunt mari şanse să voteze toţi oamenii.

UPDATE 13  Mii de cetăţeni români aşteaptă să voteze la o secţie amenajată în oraşul britanic Portsmouth, din sudul Angliei, relatează presa locală. Potrivit site-ului de ştiri Portsmouth.co.uk, oamenii aşteaptă la o coadă de sute de metri formată la o secţie de votare din Centrul comunitar Fratton. Un oficial de la secţia de votare din Portsmouth a declarat că la urne sunt aşteptaţi 10.000 de români, informează Mediafax.

UPDATE 12. Prima confirmare: "La Barcelona nu va vota toată lumea. Au votat la consulat vreo 2.500 de oameni până acum şi s-a munict fără întrerupere, dar afară mai aşteaptă 3.000. Timpul de aşteptare este imens. Cine a venit la ora 10 dimineaţa a votat la ora 15.00", ne-a preciat un martor implicat în votul din Catalunia.

UPDATE 11. Aproape 115.000 de români din diaspora au votat până la ora 13.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, de aproape trei ori mai mult față de scrutinul din 2 noiembrie, cei mai mulţi votanţi înregistrându-se în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franţa şi Germania. Potrivit rezultatelor centralizate de Biroul Electoral Central din 263 din cele 294 de secții de votare din străinătate, până la 13.00, ora României, au votat 114.607 români. Cei mai mulţi au votat în Italia – 29.262, în Spania – 24.077, Republica Moldova – 15.328, Marea Britanie – 5.893, Franţa – 5.685 şi Germania – 5.635. În Belgia au votat 4.213 persoane, în Austria – 3.106 şi în Cipru 1.724. De asemenea, 1.324 de români au votat în Grecia, 1.522 în Danemarca şi 1.542 în Olanda. La primul tur al alegerilor prezidențiale, până la ora 13.00 votaseră 40.206 de români, potrivit datelor centralizate de BEC din 262 din cele 294 de secții de votare.

UPDATE 10. La Accademia di Roma şi la Consulatul din capitala Italiei sunt 5.000 de oameni care stau la o coadă de 500 de metri pe câte cinci rânduri. Se votează câte cinci oameni la zece minute. După ce românii au început să vocifereze au apărut carabinierii.

UPDATE 9. Cozi uriaşe la Munchen unde sunt 4.5000 de oameni. Unii au renunţat.

UPDATE 8. Coada uriaşă şi la Accademia din România din Roma aşa cum ne-a explicat un alegător.

UPDATE 7. Jandarmi italieni au sosit, pentru a asigura ordinea, la Consulatul român de la Torino, unde peste 5.000 de oameni stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot.

La orele prânzului, la Consulatul român de la Torino au sosit mai mulţi jandarmi italieni pentru a asigura ordinea, în condiţiile în care peste 5.000 de români stau la coadă pentru a vota, iar unii au început să scandeze mesaje antiguvernamentale, nemulţumiţi că trebuie să aștepte ore în șir pentru a putea vota. "Coada este foarte mare, se întinde pe aproape un kilometru. 5.000 de oameni aşteaptă la codă să voteze. Forţele de ordine au sosit la Consulat pentru a asigura ordinea, în condiţiile în care oamenii sunt revoltaţi de faptul că la fiecare jumătate de oră se permite intrarea a 40-50 de persoane în curtea instituţiei şi apoi porţile se închid", a precizat, pentru MEDIAFAX, Adrian Chifu, consilier local la Verbania.

Potrivit acestuia, oamenii strigă "Vrem să votăm", "Jos Ponta", "Jos comunismul!" sau "Iohannis iese preşedinte".

Update 6. În apropere de Madrid, media de aşteptare este de 3 ore spune Diana. Spune că se votează fără incindente sunt şapte ştampile şi cozile sunt uriaşe.

Update 5. La Haga au votat toţi românii din Olanda. Există două camere de vot cu câte şase cabine. Lorena spune că deoarece plouă au fost amenajate corturi. Se aşteaptă câteva zeci de minute pentru vot.

Update 4. Românii care stau câteva ore la coadă pentru a putea vota la cele două secţii de la Paris scandează mesaje antiguvernamentale şi "Vrem să votăm", unii dintre votanţi cerând prezenţa ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, printre ei. La cele două secţii de votare de la Paris, numărul românilor care stau la coadă să voteze este estimat de RFI la 5.000 de persoane, primii venind să voteze încă înainte de deschiderea urnelor.

Potrivit unor martori oculari, atmosfera este tensionată, oamenii strigând "Vrem să votăm!", "Jos Ponta!", "Jos comuniştii!", dar nu până în prezent nu s-au înregistrat incidente.

Mai multe persoane sunt nemulţumite de faptul că nu s-au organizat secţii în plus faţă de turul I şi solicită prezenţa ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu.

Update 3. Cozi foarte mari şi la Bruxelles. Cristina ne-a trimis imagini cu oameni aşteptând pe străzi în timp ce cozile continuă să se lungească. La ora 6.45 dimineaţa (înainte de deschiderea urnelor) era deja coadă.

Update 2. Laura înceracă să voteze de la ora 8.30 la Alcala de Henares unde cozile se întind şi pe trotuare. Oraşul se află la 22 de kilometri distanţă de Madrid şi găzduieşte una din cele mia mari comunităţi de români din Spania. Laura spune că lumea a ieşit pentru candidatul liberal laus Iohannis.

Update 1. La sediul Institutului Cultural Român din Londra cozile sunt imense de la primele ore ale zile. Lorela se află la coadă de la ora 8.30 (ora Londrei) și spune că, după estimările ei, va mai sta cel puțin 4 ore dacă nu chiar 6. "Coada se mișcă foarte încet. Dacă acum două săptămâni la ora 11.30 când am ajuns erau 200 de oameni, acum sunt câteva mii. Cred că sunt de zece ori mai mulți. Coada a înconjurat clădirea și sunt oameni care ne oferă pixuri și hârtii cu declarații pe propria răspundere", ne-a precizat Lorela.

Update.  La secţiile de votare de la Paris, cozile s-au format încă înainte de deschiderea urnelor. În jurul orei 10:00, potrivit unor martori oculari erau deja 3.000 de persoane care aşteptau la secţia de la Ambasadă.

Românii din diasporă se pregătesc de un nou vot după ce în urmă cu două săptămâni la primul tur al alegerilor au trăit un coșmar fiind nevoiți să stea la cozi interminabile pentru a-și exprima votul. Mulți nu au reșit acest lucru.

La Munchen, câțiva tineri s-au așezat la coadă de la ora 16.00 în fața Consulatului General. Mădălina Roșca, care urmează un doctorat în Germania, spune că fiecare persoană a venit în mână cu o periuță de dinți și că nu vor pleca decât atunci când vor reuși să voteze. „Unii au lăsat la rând paharul cu periuța, aduse simbolic de acasă, scaune, termosul de cafea, pături și s-au dus să își ia haine mai groase. Am fost și eu plecată 30 de minute să mi iau pantalonii de ski pentru că la Munchen s-a făcut foarte frig. Acum suntem 20”,  spune Mădălina. Adunarea s-a dat pe Internet unde a fost anunțat un flashmob pentru ora 16.00. “La 18:00 începe așteptarea. Oricine e binevenit să se alăture! Turul doi de vot pentru președintele României ne bate la ușă! Duminica e pe noi! Iar noi ne temem că vor fi din nou cozi imense în fața ambasadelor din lume. Eu mă pun la coada de azi, ca să fiu sigură că apuc să votez. Îmi iau și periuța cu mine”, a sunat anunțul de mobilizare pe Internet.

Liviu Tomina conduce un grup virtual al Românilor din Spania. Îmi spune că Iohannis a luat 50% în primul tur și se așteaptă să câștige cu 80% mâine în Spania. “Problema e cu secțiile de votare care sunt foarte putine. Făcând o paralelă cu România e ca și cum ar fi doar 18 secții de vot în fiecare județ. La primul tur, în anumte secții nu au fost plătite indemnizațiile, iar acum cei de la partide precum Partidul Poporului nu mai vin să facă parte din comisie. Mâine în secții vor fi doar doi sau trei oameni în loc de șapte, deci se va îngreuna procesul de vot”, spune Liviu care trăiește în Barcelona.

În cursul zilei, la Paris s-a organizat un flash-mob concomitent cu prezența ministrului de externe Teodor Meleșcanu în Ambasada României din capitala Franței.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Londra: 500 de oameni cântă „Cine nu votează, țara o trădează!”

Mai multe imagini găsiți pe pagina de Facebook a lui Daniel Bodnar.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă