19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCum au devenit bisericile oficii de propagandă pentru Ponta

Cum au devenit bisericile oficii de propagandă pentru Ponta

Un exemplu care demonstrează foarte bine că printre obiectivele organizaţiilor PSD din ţară s-a numărat şi racolarea preoţilor în slujba candidatului Victor Ponta este situaţia de la Satu Mare. Potrivit unei înregistrări audio publicate de gandul.info, Mircea Govor, preşedintele organizaţiei judeţene a PSD şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a organizat o ședință de partid în care a început să țipe la colegi: ”Cei care nu veți avea rezultate în turul doi, cât sunt eu în Consiliul Județean și cât am posibilitate, nu o să primiți nici cinci bani.

Când se repartizează bugetul – zero, când se împart fondurile – zero și garantez că nici unul nu mai primește nimic. Stați și muriți, asta e viața…”, a spus el. Mircea Govor le-a mai spus colegilor de partid că trebuie să mobilizeze preoții, pentru că toți ar fi mers la el să le pună preotesele prin instituții publice, iar acum le va da pe toate afară. Planul lui Mircea Govor mai presupune ca PSD să desemneze câte un etnic maghiar care să îi supravegheze pe clericii bisericilor tradiționale maghiare din Transilvania  pentru a vedea dacă aceștia îndeamnă lumea să-l voteze pe Victor Ponta. DNA a început o anchetă în cazul de la Satu Mare. 

Episcopul politruc

Potrivit unei înregistrări a televiziunii Nord-Vest TV, realizată în satul Corund din județul Satu Mare, episcopul vicar al Eparhiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, Iustin Sigheteanul, le-a spus credincioșilor: ”Sigur că demnitari sunt de ambele… sunt două tabere! Și unii vor spune votați-l pe al nostru și alții vor spune votați-l pe al nostru. Noi vă spunem votați-l pe al nostru! Trebuie să fie creștin, să fie ortodox, să se închine, să facă sfânta cruce!”. În același stil a făcut campanie electorală și clericul Sebastian de la Mănăstirea Țeghea, care a participat la o slujbă oficiată în biserica ortodoxă din Moftinu Mic, la care a participat tartorul PSD, Mircea Govor. Clericul Sebastian i-a îndemnat pe oameni să voteze cu Victor Ponta, după cum reiese dintr-o altă înregistrare realizată de Nord-Vest TV. ” Iar duminică când (sic!) vor fi alegeri, ne îndeamnă pe noi, pe toți oamenii care sunt creștini și ortodocși să mergem și să dăm un vot pentru țara noastră. Este în jurul nostru și vicelepreședinte Mircea Govor, care și el este ortodox și el este împreună cu noi și ne îndeamnă și el pe toți să fim uniți să votăm. Să votăm cu cei care sunt ortodocși, cu Victor Ponta! Căci el poate să ne unească, să ne ajute să ne ducem viața noastră pe calea desăvârșirii!”, spune ”părintele” Sebastian. Propaganda pro-Victor Ponta nu a rămas nerăsplătită.

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului ar urma să primească cu titlu gratuit de la Guvern, în proprietate, o serie de imobile ale statului pe care în prezent le are în administrare. Proiectul este iniţiat de Cancelaria premierului, Secretariatul General al Guvernului, Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor şi Secretariatul de Stat pentru Culte.

Aceeaşi procedură va fi aplicată de Guvern şi pentru Arhiepiscopia Ortodoxă a Târgoviştei, pentru un alt imobil. În contextul izbucnirii scandalului de presă legat de propaganda în biserici, cele două proiecte au fost amânate, deoarece membrii Guvernului au constatat că mai au nevoie de niște evaluări.

Circulara: a fost sau n-a fost?

Un alt scandal cu tentă electorală a izbucnit la Cluj, după ce studioul regional al TVR a publicat o anchetă realizată de jurnalistul Vasile Hotea-Fernezan care arăta că mai mulți dintre preoții din Mitropolia Clujului ar fi primit o circulară prin intermediul căreia erau obligați să ceară oamenilor să voteze un candidat român și ortodox. Vasile Hotea-Fernezan a realizat mai multe înregistrări telefonice cu preoți de la țară, care confirmau primirea acestei circulare. Însă purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Ortodoxe din Cluj, părintele Bogdan Ivanov, spune că ”Mitropolia nu a dat nici o circulară. Biserica trebuie să ofere asistență spirituală tuturor și noi trebuie să fim părinți pentru toți credincioșii, indiferent de opțiunea lor. Eu nici măcar nu i-am îndemnat pe enoriașii mei să meargă la vot, pentru că un bun creștin trebuie să aibă și conștiință civică. Eu cred că Biserica trebuie să fie lăsată în afara politicii. Ideea separării Bisericii de politică a pornit de la noi, de la Cluj, în vremea Înalt Prea Sfinției Sale Bartolomeu și cred că așa trebuie să rămână lucrurile”.

Există și clerici care spun că  ”Există o explicație simplă. Mitropolia Clujului are mai multe eparhii. În Arhieparhia Vadului, Feleacului și Clujului, cu sediul în Cluj, nu a existat nici o circulară. Însă este posibil ca astfel de circulare să fi existat în alte eparhii, cum ar fi cea de la Maramureș”. Unul dintre liderii ACL Cluj spune că ”Avem semnale că ar fi fost în unele sate din jurul Dejului preoți care i-au mulțumit deputatului PSD Cornel Itu pentru banii obținuți pentru bisericile lor, iar acesta le-ar fi spus că vor veni și alți bani, după alegeri”.  Președintele PSD Cluj, consilierul județean Remus Lăpușan, a recunoscut că a încercat să câștige voturile preoților.

”Şi eu am vorbit cu foarte mulţi preoţi şi le-am explicat de ce e bine să-l voteze pe Victor Ponta”, a spus Remus Lăpușan într-o conferință de presă. El a adăugat că ”am auzit că la greco-catolici oamenii au fost îndemnați să îl voteze pe Iohannis”. Declarația a fost negată cu fermitate de unul dintre consilierii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, care a precizat că este strict interzis preoților să încerce să influențeze opiniile politice.

Campanie electorală la Cozia 

În mănăstirea Cozia, credincioșii au primit bilețele prin care erau îndemnați să îl voteze pe Victor Ponta, a relatat ziarul Adevărul. ”Stimate alegător creştin-ortodox, Când votezi, nu îţi trăda credinţa şi neamul! Votează Victor Ponta, român şi creştin-ortodox!”, glăsuia bilețelul electoral. Starețul mănăstirii Cozia, Vartolomeu Andronie, spune că el însuși nu se afla la mănăstire sâmbătă, atunci când au fost distribuite aceste bilețele, ci se afla în Italia, la un control medical. El spune că aceste bilețele nu au fost distribuite de reprezentanții mănăstirii, ci de o femeie.

O altă scenă a avut loc în biserica ortodoxă românească ”Trei Ierarhi” din Paris. Deputatul PSD Cătălina Ștefănescu și secretarul general al PSD Diaspora, Stela Arhire, au încercat să facă propagandă electorală, iar oamenii au început să le huiduiască.

„Cazurile vor fi cercetate“

Aceste cazuri vor fi judecate de instanțele eparhiale, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica. ”Cazurile izolate de încălcare a hotărârii Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericii Ortodoxe Universale, potrivit cărora clerului ortodox îi este interzis să facă politică partizană şi să se implice în campanii electorale, vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale”, a spus părintele Stoica.

Relaţie veche între biserică şi politică

În ianuarie 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să interzică preoților să facă politică. Însă această decizie a rămas o simplă recomandare, în condițiile în care episcopul Calinic Argatu sau arhimandritul Simeon Tatu erau printre personalitățile marcante ale FSN. Sfântul Sinod a reînnoit decizia referitoare la interdicția preoților de a face politică și prin Decizia 1.066 din 1996. Însă și aceasta a rămas o simplă recomandare. Simeon Tatu a devenit parlamentar FSN – FDSN – PDSR și a rămas senator până la moartea sa, în 1998. Preotul bistrițean Ioan-Aurel Rus devenea parlamentar PRM, iar preotul clujean Ioan Roman devenea deputat PNȚCD, fiecare cu derogare de la ierarhul său. În aceste condiții, arhiepiscopul ortodox al Clujului, IPS Bartolomeu Anania, cerea Sfântului Sinod să permită preoților să candideze pe listele partidelor, pe motiv că, oricum, ei renunțaseră la poziția de independență politică. În anul 2000, mai mulți preoți au candidat ca independenți. Însă poziția Sfântului Sinod s-a schimbat radical la începutul anului 2004, tot la presiunea IPS Bartolomeu Anania, care s-a răzgândit și a cerut preoților să aleagă între cariera ecleziastică și cea politică. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat această poziție, prin Decizia 410 din 12 februarie 2004.   

Promisiuni, manipulare și șantaj

Cum ar fi fost păcat să nu folosească tocmai ultima ședință de guvern de dinaintea scrutinului din 16 noiembrie, premierul Victor Ponta a anunțat, ieri, noi promisiuni pentru potențialii săi votanți: pensiile vor crește cu 5% de la 1 ianuarie 2015, iar salariile profesorilor vor fi majorate cu 10%, în două tranșe (în martie și, respectiv, septembrie 2015). Evident, vestea a fost comunicată de premier cu referire la contracandidatul său: „Și aseară s-a dat un mesaj pentru pensionarii din România că nu li se cresc pensiile. Zicea domnul Iohannis“. Asta ca să priceapă și cei care, eventual, nu au înțeles mesajul din milioanele de fluturași cu „Iohannis vrea să îți taie pensia“ și din reclamele uriașe cu „Doar Ponta protejează pensiile“.

Tot ieri, Guvernul a decis să dea studenților cadou două zile libere, doar, doar vor pleca acasă, diminuându-se astfel riscul protestelor. Totodată, Cabinetul Ponta și-a făcut publică disponibilitatea de a face noi daruri unităților de cult: să le treacă în proprietate, fără nici un fel de plată, imobile aflate în domeniul privat al statului. În acest caz, decizia va fi luată după alegeri, probabil în funcție de performanța pe care o vor dovedi slujitorii Domnului în atragerea de voturi pentru Victor Ponta (dovezile despre angrenarea acestora în bătălia electorală s-au înmulțit în ultimele zile).

Sprijinul „dezinteresat“

Exact în ziua în care premierul promitea majorarea salariilor profesorilor, în spațiul public a ajuns o scrisoare semnată de circa 40 de cadre universitare. Ce află colegii acestora din epistolă? Că actualul Executiv plătește restanțele salariale „din vremea guvernării Boc“, că realizează „în mod cert“ un act „de dreptate, de reparație morală“ și că procentele obținute în primul tur reprezintă „confirmarea sprijinului popular pentru politica guvernului“ pe care Victor Ponta îl conduce. „Noi, cadrele didactice universitare, semnatare ale prezentului comunicat, îndemnăm pe toți cetățenii, în general, și pe dascăli și studenți în particular, să aibă încredere în candidatul Victor Ponta și în proiectul său de modernizare a României, să meargă la vot în ziua de 16 noiembrie și să voteze Victor Ponta“, se mai arată în scrisoarea cadrelor universitare.

Ce nu spun semnatarii epistolei este apartenența politică evidentă a multora dintre ei. Prof. dr. ing. Petru Andrea și conf. dr. Florin Bârsășteanu sunt și deputați PSD, prof. univ. dr. Dorel Săndesc este și secretar de stat în Guvernul Ponta, prof. univ. dr. Victor Dumitrașcu este și membru al PSD și președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, prof. dr. ing. Horia Ciocârlie este fost prefect PSD. Iar exemplele pot continua.

Modul în care PSD își ține sub control oamenii numiți în funcții pe criterii politice a rezultat foarte clar din înregistrarea cu liderul social-democrat Mircea Govor, din ședința PSD Satu Mare, publicată de gândul.info: „Toţi directorii de deconcentrate care au fost numiţi politic, directorii de şcoli, toţi care au fost numiţi politic dacă nu participă efectiv la campanie, pleacă acasă.  (…) Am hotărât în felul următor: la fiecare secţie de votare vreau să văd doi oameni în faţa secţiei de votare, din care să fie consilieri locali, în special dacă avem, să fie directori/profesori de şcoli, să fie poştaşul din sat, să fie reprezentantul direcţiei sanitar-veterinare“.

Majorări în cascadă și TVA de 19%?

Călin Popescu Tăriceanu, anunțat ca având prima șansă să ocupe funcția de premier după prezidențiale, s-a pronunțat ieri pentru reducerea TVA la nivelul de 19%, pentru stimularea consumului, pe care îl consideră „unul din motoarele economiei“.

Un astfel de calcul economic are toate șansele, însă, să fie pus în pericol de nenumăratele cadouri electorale făcute de Guvernul Ponta în ultimele luni: câte 100 de lei angajaților din sănătate, 150 de euro dascălilor pentru cărți, alocații duble de hrană pentru copiii instituționalizați și bătrânii din centrele de îngrijire, alocații duble pentru 500.000 de copii proveniți din familii sărace etc.

Ministerul Muncii a anunțat, luni, și că dorește majorarea cu 13% (de la 265 lei la 300 lei) a ajutorului anual acordat veteranilor, văduvelor și accidentaților de război, pentru acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei electrice și termice. Reamintim că unele categorii de alocații și ajutoare nu au mai fost majorate de aproape șase ani, astfel că Ponta nu trebuia să aștepte apropierea alegerilor pentru adoptarea acestor măsuri.

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă