8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăALDE a depus un proiect pentru legalizarea parteneriatului civil între persoane de...

ALDE a depus un proiect pentru legalizarea parteneriatului civil între persoane de același sex

Proiectul a fost depus pe 2 noiembrie, la cinci zile după ce un proiect legat de parteneriatul civil, inițiat de Florin Manole deputat PSD și deputatul PNL Ovidiu Raețchi, a fost înregistrat tot la Senat. Proiectul din urmă este semnat doar aleși de la PNL, UDMR, USR, nu și de ALDE.

 

Acesta este al treilea proiect pentru legalizarea parteneriatului civil depus în Parlament în ultimul an. După cele două menționate mai sus, primul a fost cel al deputatei independente Oana Bâzgan-Gayral, proiect normativ respins săptămâna trecută de Senat.

 

Proiectul propus de către parlamentarii ALDE Andrei Gerea (FOTO) și Ion Popa nu este asumat de coaliția de guvernare, a precizat europarlamentarul Norica Nicolai.

 

„Este un proiect pe care am decis să îl asumăm și l-au inițiat cei doi colegi. Este bine să avem o dezbatere pentru că formula pe care am depus-o noi este foarte uzitată în toată Europa, sunt cupluri care nu doresc să se căsătorească, dar își reglează situația printr-un parteneriat civil, mai ales cea patrimonială”, a declarat, duminică, pentru Mediafax, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai.

 

„Parteneriatul civil reprezintă uniunea liber consimțită între două persoane, încheiat în condițiile legii”, arată proiectul. Astfel, noțiunea de parteneriat civil este definită în proiect drept „uniunea dintre două persoane de sex diferit sau de același sex prin declararea sa în fața ofițerului de stare civilă în scopul organizării vieții private comune și a gospodăririi împreună”.

De asemenea, este nevoie de întrunirea următoarelor condiții pentru încheierea parteneriatului civil: partenerii au împlinit vârsta de 18 ani; cel puțin unul dintre parteneri este cetățean român sau este cetățean străin sau apatrid cu reședința în România de cel puțin 1 an; nici unul dintre parteneri nu este căsătorit sau nu a încheiat un alt parteneriat civil; partenerii nu sunt rude în linie dreaptă, sau în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv; ambii parteneri au capacitate deplină de exercițiu.

Parteneriatul civil se încheie prin consimțământ personal, liber și deplin al fiecărui partener, consemnat în scris printr-o declarație de parteneriat în fața ofițerului de stare civilă. Actul de parteneriat se semnează de ofițerul de stare civilă și de cei doi parteneri. Parteneriatul se consideră încheiat prin înmânarea certificatului de parteneriat civil de către ofițerul de stare civilă celor doi parteneri. Certificatul de parteneriat civil este actul de stare civilă prin care se face dovada încheierii parteneriatului civil în Registrul de stare civilă.

„Copiii născuți în cadrul parteneriatului civil sunt considerați copii născuți în afara căsătoriei. Partenerii au obligația de întreținere a copiilor celuilalt partener”. De asemenea, la desfacerea parteneriatului civil, cei doi parteneri vor decide de comun acord situația copiilor născuți în timpul parteneriatului civil. Dacă cei doi parteneri nu se învoiesc asupra situației copiilor născuți în această perioadă, va hotărî instanța de tutelă.

Parteneriatul civil încetează prin decesul sau declararea judecătorească a morții unuia dintre parteneri. Parteneriatul civil se poate desface prin decizia unilaterală a unuia dintre parteneri consemnată în scris de către ofițerul de stare civilă.

Spre deosebire de propunerea legislativă a lui Florin Manole și Ovidiu Raețchi, proiectul ALDE prevede folosirea unui interpret autorizat, în cazul în care parteneriatul civil este încheiat între cetățeni străini sau persoane surdomute.

„La încheierea parteneriatului civil între cetățeni străini sau între aceștia și cetățeni români, dacă nu cunosc limba română, precum și în cazul în care unul sau ambii viitori parteneri sunt surdomuți, se va folosi intrepret autorizat, încheindu-se în acest sens un proces-verbal”, stipulează actul normativ.

Partenerii au drepturi și obligații egale în cadrul parteneriatului civil și hotărăsc de comun acord în tot ceea ce privește parteneriatul. Partenerii își datorează sprijin material și moral reciproc. Partenerii își păstrează numele avut înainte de încheierea parteneriatului civil.

Partenerul este asimilat soțului în următoarele materii: moștenirea legală sau testamentară, obligația de întreținere, pensia de urmaș și a altor drepturi în materia asigurărilor sociale, asistența socială, asigurările de sănătate și drepturile pacientului, având calitatea de co-asigurat și de aparținător, violența domestică, justiție, regimul incompatibilităților și al conflictelor de interese, libera circulație a persoanelor, obținerea cetățeniei române.

„Cuplurile care au încheiat parteneriate civile în mod legal pe teritoriul altor state beneficiază de recunoașterea statutului lor pe teritoriul României și de aceleași drepturi și obligații ca și cuplurile care au încheiat parteneriat civil în România. Căsătoriile între persoanele de același sex legal încheiate pe teritoriul altor state beneficiază de totalitatea drepturilor și obligațiilor pe care le au cuplurile de același sex care au încheiat parteneriat civil în România”, mai prevede proiectul de lege asumat de ALDE.

 

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă