-0.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomePoliticăAEP: Au fost declarate contribuţii electorale în valoare de aproape 34 de...

AEP: Au fost declarate contribuţii electorale în valoare de aproape 34 de milioane de lei

Directorul Departamentului de Control al Finanţării din cadrul AEP, Constantin Rada, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că până în prezent au fost declarate contribuţii electorale în valoare de aproape 34 de milioane de lei.

Candidatul care a declarat cele mai multe contribuţii electorale, în valoare de 10 milioane de lei, a fost Klaus Iohannis, toate fondurile fiind subvenţii de la bugetul de stat.

Pe locul secund în privinţa contribuţiilor electorale se află Viorica Dăncilă, cu 6,8 milioane de lei, de la bugetul de stat primind peste 6 milioane de lei, iar restul a fost finanţare privată.

Locul trei în acest top este ocupat de Mircea Diaconu cu 6 milioane de lei, cea mai mare parte a contribuţiei sale electorale fiind privată, doar 300.000 de lei primind din fonduri publice.

Constantin Rada a mai precizat faptul că Teodor Paleologu a avut o contribuţie electorală de 3,4 milioane de lei, în întregime privată, Dan Barna, de 3,3 milioane de lei, dintre care doar 65.000 de lei a reprezentat fonduri publice, iar Viorel Cataramă, 1,3 milioane de lei, fonduri private.

Ramona Ioana Bruynseels a avut contribuţii electorale de aproape 620.000 de lei, toate din fonduri private, Hunor Kelemen – 445.000 de lei, fonduri private, Alexandru Cumpănaşu – 385.000 de lei, finanţare privată.

Contribuţiie celorlalţi candidaţi la alegerile prezidenţiale sunt sub 50.000 de lei.

“Candidatului declarat ales nu i se poate valida mandatul dacă raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor nu a fost depus în condiţiile legii. Raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale precum şi cuanrtumul datoriile înregistrate se publică de către AEP în Monitorul Oficial al României în termen de 60 de zile de la publicarea rezultatului alegerilor”, a declarat Constantin Rada.

El a precizat în termen de 30 de zile de la data desfăşurării primului tur al alegerilor candidaţii care obţin cel puţin 3 la sută din totalul voturilor au dreptul la rambursarea cheltuielilor electorale. AEP însă nu va rambursa banii cheltuiţi de la bugetul de stat, ci doar cei din fonduri private.

 

Cele mai citite

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...

David Popovici, în semifinalele probei de 100 m liber, la Europenele de la Otopeni

David Popovici s-a calificat cu al doilea timp în semifinalele probei de 100 m liber, în această dimineaţă, la Campionatele Europene de înot în...

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...
Ultima oră
Pe aceeași temă