15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăAdrian Severin: Dacă pleacă torționarul Lazăr, să plece și torționarul Toader

Adrian Severin: Dacă pleacă torționarul Lazăr, să plece și torționarul Toader

Adrian Severin a declarat pentru ROMÂNIA LIBERĂ că demisia este, și în opinia sa, cea mai bună variantă pentru ca ministrul Justiției, Tudorel Toader, să părăsească Guvernul. “Și în opinia mea, demisia ar fi varianta cea mai bună și cea mai onorabilă pentru domnul Toader. Astfel nu ar mai avea ocazia nici președintele Klaus Iohannis să încalce Constituția. Și, în plus, când formațiunea care ți-a încredințat o misiune îți retrage sprijinul, este normal să pleci de bună voie”, ne-a declarat Severin.

Acesta a explicat că sunt numeroase motive pentru care Tudorel Toader trebuia să părăsească deja funcția de ministru al Justiției. Unul dintre acestea este, susține Adrian Severin, întârzierea înlăturării Laurei Codruța Kovesi de la șefia Direcției Naționale Anticorupție. “Sunt numeroase motive pentru care PSD și partidele partenere să dorească înlocuirea domnului Toader. Unul dintre aceste motive este întârzierea înlăturării fostului procuror-șef al DNA, doamna Laura Codruța Kovesi. Acestea cu toate că exista un raport de activitate, încă din anul 2017, din care reiese că doamna Kovesi trebuia înlăturată de la conducerea DNA. Domnul Toader a întârziat acest process și s-au înregistrat mai multe pierderi din cauza DNA”, ne-a mai spus Severin.

 

Toader, caracter duplicitar

Adrian Severin mai susține că Tudorel Toader trebuie să părăsească fotoliul de șef al Justiției și pentru politica deficitară pe care a purtat-o cu partenerii externi ai României. “Domnul Toader nu a fost capabil să explice Comisiei de la Veneția și Comisiiei Europene importanța proiectelor legislative pe care le avea de realizat. Și, aici, cred că nu este vorba neapărat de incompetent, cât de caracterul duplicitar de care domnul Toader, spun eu, a dat dovadă. Dânsul s-a dus în fața partenerilor externi și a pozat într-un tehnocrat, nu ca un membru al Guvernului. Dânsul nu a susținut proiectele Guvernului României, ci a lăsat impresia că nu este neapărat de accord cu ele și că așteaptă un ajutor din exterior”, ne-a mai explicat Adrian Severin.

 

Torționarii din trecut și din prezent

Un alt motiv pentru care Tudorel Toader trebuie să plece este, potrivit lui Adrian Severin, nereușita în înlăturarea din funcția a procurorului general, Augustin Lazăr. “Zilele acestea se vorbește foarte mult despre faptul că procurorul general, Augustin Lazăr, în regimul trecut, a amânat eliberarea a doi deținuți politic. Astăzi, din cauza domnului Tudorel Toader, care nu a reușit să impună directivele europene în legislația din România, oameni nevinovați, condamnați în baza unor prevederi ale Codului Penal, ce au fost declarate neconstituționale, rămân în închisoare. Și sunt aproximativ doi ani de când trebuiau introduse aceste prevederi legislative. După socotelile mele, sunt aproximativ 1000 de persoane în acestă situație. Din acestă cauză, Comisia Europeană este foarte aproape să sancționeze România. Este un alt motiv pentru care domnul Toader trebuie să plece. Dacă trebuie să plece torționarul Lazăr, atunci, trebuie să plece și torționarul Toader”, ne-a mai spus Adrian Severin.

Întrebat în legătură cu declarațiile recente ale lui Tudorel Toader, care nu a spus, de la început, ce decizie va lua în privința părăsirii Guvernului, Severin susține că acest lucru demonstrează că ministrul Justiției nu este un tehnocrat. “În opinia mea, aceste amânări ale domnului Toader demonstrează că dânsul nu este un tehnocrat, ci un politician, căruia îi este dragă puterea. Îi place puterea și nu vrea să plece. Îi este greu să se despartă de funcție. Dacă ești tehnocrat, și cei care ți-au încredințat misiunea de a reforma Justiția îți retrag sprijinul, pleci, pentru că ai o meserie, un loc de muncă. Nu este un lucru rău să îți placă puterea, dacă vrei să o folosești pentru a îmbunătății situația dintr-un domeniu”, ne-a mai spus Severin.

Severin spune că Tudorel Toader a demonstrat că nu este nici un foarte bun professor în Drept. “S-a creat această imagine, că domnul Toader este un foarte bun profesor în Drept. Nu, este un professor mediocru. Dânsul nu a făcut decât să introducă în Ordonanțe decizii ale Curții Constituțiuonale și ale Comisiei de la Veneția. Nu a promovat ideile și proiectele sale, pentru că acestea nu există. Dacă era un bun profesor în Drept, venea cu propria viziune asupra sistemului de Justiție”, ne-a mai declarat Adrian Severin.

 

Nicolicea, “iepure” pentru Iohannis

Adrian Severin este convins că președintele Klaus Iohannis va încerca să întârzie din nou numirea unui nou ministru în Guvernul Dăncilă. “Eu cred că, și în cazul în care găseai cel mai bun specialist în drept din lume, domnul președinte Iohannis tot l-ar fi respins. Așa înțelege dânsul să facă politică, deși Curtea Constituțională a spus că își depășește atribuțiile, împiedicând primul ministru să-și formeze un Guvern. Dânsul nu vrea să înțeleagă că România nu este o republică prezidențială, în care dânsul să fie șeful Guvernului. Îl respect pe domnul Nicolicea și dânsul merită toată admirația pentru că a acceptat să fie “iepure”, ca primă opțiune pe care președintele Iohannis o poate respinge. Dar oricine s-ar fi aflat în acestă situație, chiar și eu, știa că sunt șanse foarte mari să fie respins de domnul Iohannis. Dar sunt convins că sunt mulți specialist buni în domeniul juridic, în PSD, dintre care să fie aleasă o a doua variant pentru funcția de ministru, pe care președintele nu o mai poate respinge”, ne-a mai declarat Severin.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă