5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăUPDATE A murit Doina Cornea. Ce spune Leontin Iuhas, fiul ei

UPDATE A murit Doina Cornea. Ce spune Leontin Iuhas, fiul ei

Doina Cornea s-a născut pe 30 mai 1929 în Braşov. Ea a fost publicist, traducător, profesor.

În perioada regimului comunist, a difuzat numeroase texte şi proteste prin radio “Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.

Doina Cornea a fost asistent universitar la catedra de limba franceză a Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din din Cluj.

În 1980, a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin reţele de prieteni), “Încercarea labirintului”, urmat de alte patru traduceri-samizdat (din limba franceză), cărora le-a scris note şi prefeţe. În perioada 1982 – 1989, Doina Cornea a difuzat 31 de texte şi proteste prin radio “Europa Liberă”. În 1983, ea a fost concediată de la universitate şi supusă unor anchete, interogatorii, bătăi.  

Ce spune fiul Doinei Cornea

Leontin Iuhas, fiul Doinei Cornea, spune că mama sa a plecat aşa cum venit – în luna mai. “Doina Cornea. Aşa cum a venit a şi plecat. În luna mai. După o viaţă plină de încercări a pornit spre marea Încercare. A pornit spre o lume mai bună, a păşit pe un tărâm lipsit de ură şi răutăţi. Dumnezeu să o ţină aproape de El! Atunci când voi şti voi anunţa programul de înmormântare. Toţi aceia care au iubit-o, şi doar aceia, sunt bineveniţi. Va fi o slujbă de Înviere, şi nu o tribună politică”, arată Leontin Iuhas, într-o declaraţie pentru News.ro.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă