11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăA fost stabilit primul termen în dosarul înaintat de Augustin Lazăr

A fost stabilit primul termen în dosarul înaintat de Augustin Lazăr

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba, Cosmin Muntean, a declarat, luni, pentru News.ro, că instanţa a stabilit pentru data de 20 noiembrie primul termen în dosarul în care Augustin Lazăr cere suspendarea proceduriii de revocare. 

Procurorul general Augustin Lazăr a depus, vineri, la instanţă o cerere de suspendare a procedurii de revocare, iniţiate de ministrul Justiţiei. 

De asemenea, procurorul general a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă prin care cere oprirea procedurii de revocare. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că orice persoană dacă este nemulţumită se poate adresa instanţei, comentând, astfel, demersul lui Augustin Lazăr care a contestat procedura de revocare. Toader a afirmat că a citit şi documentul depus de Lazăr la minister şi a anunţat că va face mai multe declaraţii despre legalitatea procedurii de numire în funcţie a procurorului general, dosarul de candidat al acestui fiind incomplet la momentul finalizării procedurii de înscriere în cursă pentru ocuparea postului.

Ministerul Public a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă, în care arată “care au fost «Criteriile, condiţiile şi documentele solicitate de către Ministerul Justiţiei pentru desfăşurarea procedurii de numire, în aprilie 2016, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – procedură legală şi transparentă», urmare a afirmaţiilor manipulatorii lansate în mass-media”.

În document apar criteriile pentru ocuparea funcţiei de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi calendarul procedurii (estimativ).

În ceea ce priveşte criteriile pentru ocuparea funcţiei de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sunt menţionate Criterii de integritate: Obiectivitate şi imparţialitate în exercitarea funcţiei, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor şi influenţelor de orice natură; Respectarea standardelor de conduită conforme cu demnitatea şi onoarea profesiei, standarde etice ridicate şi capacitate de decizie obiectivă şi Absenţa oricărui conflict care ar putea dăuna interesului public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare a intereselor generale ale societăţii.

De asemenea, sunt trecute Criterii de profesionalism: Condiţii prevăzute de lege (Vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, Calificativul “foarte bine” la ultima evaluare, Nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani) şi Condiţii privind aptitudini specifice funcţiei (Capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, pentru o bună administrare a justiţiei, Viziune managerială, Experienţă profesională relevantă, Capacitatea decizională şi asumarea răspunderii, Capacitatea de gestionare a situaţiilor de criză, Motivarea, Capacitatea de relaţionare şi comunicare).

În comunicatul Ministerului Public apare şi calendarul estimativ al procedurii din 2016: Transmitere către PÎCCJ a scrisorii de depunere a candidaturilor – 17 februarie; Termen limită pentru primirea candidaturilor – 16 martie; Dialog cu ministrul justitiei – 18 – 22 martie; Transmiterea propunerii la CSM pentru aviz – 23 martie; Calendarul procedurii la CSM urmează a fi publicat de acesta. Propunerea Ministrului Justiţiei către Preşedintele României va fi transmisă până la data de 22 aprilie 2016, mai scrie în comunicat.

De asemenea, în comunicatul Ministerului Public se găseşte adresa nr. 1/5515/17.02.2016 a Ministerului Justiţiei, conform căreia candidaţii la funcţia de procuror general trebuia să depună următoarele documente, în vederea candidaturii: CV, conform modelului european, şi o scrisoare de intenţie, de maxim două pagini, care să cuprindă o scurtă prezentare a candidatului, detalii relevante despre experienţa profesională (experienţă în activitatea managerială, în investigarea unor cauze complexe sau în activitatea judiciară), calităţile care îl recomandă pentru ocuparea funcţiei.

Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună a solicitat public demisia ministrului Tudorel Toader. 

“Cer public demisia ministrului Tudorel Toader. Parchetul General a publicat scrisoarea trimisă pe 17 februarie 2016 de ministrul justiţiei către Parchete, pentru declanşarea procedurii de selecţie a procurorului general. E clar în scrisoare ce trebuia să cuprindă dosarul de candidat trimis la MJ: CV şi scrisoare de intenţie. Toader a spus că din dosar lipsea calificativul la ultima evaluare şi că există o ordonanţă de clasare. Şi a afirmat că pentru aceste motive procedura ar fi fost nelegală”, a scris Raluca Prună, sâmbătă, pe Facebook.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...
Ultima oră
Pe aceeași temă