6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPolitică103 dintre vechii prefecți și subprefecți pleacă acasă. Coaliția continuă instalările

103 dintre vechii prefecți și subprefecți pleacă acasă. Coaliția continuă instalările

Guvernul a demis vechii prefecți din 37 de județe și București, dar și o parte din subprefecți, urmând a-și impune proprii oameni în teritoriu.

Odată cu câștigarea Prefecturii București de către USR PLUS, și Traian Berbeceanu a fost revocat din funcție, el fiind numit anul trecut de PNL. Rămâne de văzut dacă fostul comisar va primi o altă funcție în instituțiile ce revin prin negociere liberalilor.

Înlocuitorul lui Berbeceanu este avocatul Alin Stoica, președinte al PLUS Sector 6. În urma negocierilor pentru funcțiile de prefect, liderul PLUS, Dacian Cioloș, sugera că Berbeceanu ar putea fi menținut în funcție, însă declarația sa a stârnit nemulțumirea membrilor PLUS. Aceștia spuneau că din moment ce partidul a cerut această funcție ar trebui să numească un membru de partid drept prefect de București.

După ședința de guvern de ieri, premierul Florin Câțu a anunțat că au fost eliberați din funcții 103 persoane. „Am eliberat 103 prefecţi şi subprefecţi din funcţie şi au fost numiţi 36 de prefecţi din 42 şi 75 de suprefecţi din 85. Mâine (joi – n.r.) după ora 13,30 vor depune jurământul aceştia şi începând de mâine seară îşi vor prelua atribuţiile”, a spus premierul. El a precizat că acolo unde nu au fost numiţi prefecţi, subprefecţii vor prelua atribuţiile acestora până la numire.

Cine este noul prefect de București 

Alin Stoica este avocat și a lucrat ca expert în domeniul relațiilor de muncă într-o companie multinațională și președinte PLUS Sector 6. El are o experiență vastă în negocieri comerciale și colective. A participat la elaborarea actelor normative ca reprezentant al patronatelor, a participat la discuțiile din comisiile de specialitate din Parlament, Comisiile de Dialog Social din ministere și în comisia de specialitate din Consiliul Economic și Social.

Viitorul prefect transmite că obiectivul său este aplicarea programului de guvernare la nivel local. Acesta vrea depolitizare în administrația publică.

„Voi pune accent, în aplicarea programului Guvernului la nivelul Bucureștiului, pe reforma administrației. Avem nevoie ca de aer de profesionalizare și depolitizare dacă vrem să schimbăm cu adevărat modul în care a funcționat România până acum. Îmi propun o cooperare foarte bună cu toate organele administrației publice locale, indiferent de culoarea politică, pentru că interesul cetățeanului este pe primul loc. Nu în ultimul rând, îmbunătățirea siguranței cetățenilor va fi un aspect-cheie al mandatului meu. Vom continua inițiativele bune, deja începute, și vom demara altele, doar după ce ne vom consulta cu toate părțile implicate”, a declarat Alin Stoica. 

UDMR și-a numit deja oamenii

Tot ieri, Guvernul a numit patru prefecţi propuşi de UDMR: în Arad – Toth Csaba, în Cluj – Tasnadi Istvan Szilard, în Sălaj – Dari Tamas, iar în Satu Mare – Altfatter Tamas-Ferenc îşi continuă activitatea ca prefect.

În ceea ce privește județul Covasna, unde funcția revine tot UDMR, Uniunea l-a nominalizat deja pe primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, de la începutul lunii februarie.

În cazul prefectului de Satu Mare, Radu Bud (PNL), s-a dispus aplicarea mobilităţii, acesta fiind numit secretar general adjunct la Ministerul Afacerilor Interne. 

„Îmi doresc ca viitorul prefect, cel care va fi nominalizat de USR – Plus, să fie unul dedicat total cetățenilor municipiului București, să fie o persoană care să respecte și să aplice legea, dincolo de orice fel de interese. Să facă numai lucruri bune. Îi doresc succes viitorului prefect, oricine va fi să fie!”. TRAIAN BERBECEANU, FOST PREFECT AL BUCUREȘTIULUI

 

TEHNIC VORBIND

Cifre

În urma negocierilor, PNL a primit 23 de funcții de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR-PLUS – 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, iar UDMR – 5 prefecţi şi 10 subprefecţi.

Membri de partid

În ianuarie, Guvernul a aprobat prin ordonanță  modificările privitoare la statutul prefectului şi subprefectului, permițând acestora să fie membri de partid.

Ce se va întâmpla cu Berbeceanu?

Fostul prefect, o personalitate cu un grad ridicat de popularitate, este de așteptat să primească o nouă funcție din partea PNL. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă