Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

1.000 de maghiari au participat la comemorarea revoluţiei paşoptiste, la Arad

Comunitatea maghiară din Arad i-a comemorat, duminică, pe eroii Revoluţiei de la 1848-1849, în Parcul Reconcilierii.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 06.10.2019 - 22:13

Aici, la baza Statuii Libertăţii, dedicată celor 13 generali ucişi în oraş la sfârşitul revoluţiei paşoptiste, au fost depuse coroane de flori, fiind prezent şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.

Manifestările comunităţii maghiare au început cu un moment comemorativ în Piaţa 13 Generali, unde la baza obeliscului martirilor au fost depuse coroane de flori.

A urmat o slujbă religioasă la Biserica romano-catolică din centrul Aradului, iar la finalul acesteia sute de participanţi au pornit pe jos, într-o procesiune religioasă, până în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, unde au avut loc cele mai importante momente ale zilei.

Comemorările din Parcul Reconcilierii au fost organizate după un program special în acest an, când s-au împlnit 170 de ani de la condamnarea la moarte şi executarea, în Arad, a celor 13 generali care au luptat pentru independenţa maghiarilor faţă de Imperiul Austriac.

Majoritatea participanţilor au fost localnici, însă au fost prezenţi şi cetăţeni ungari, veniţi din ţara vecină cu autocarele, informează Agerpres.

Între cei prezenţi la evenimente s-au numărat vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, liderul UDMR, Kelemen Hunor, dar şi ambasadorul de la Bucureşti al Ungariei sau consulul general din Cluj-Napoca.

Alături de aceştia, au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor române, politicieni şi oficiali din Arad. După intonarea imnurilor României, Ungariei şi Uniunii Europene, oficialii au ţinut discursuri pe teme istorice, amintind despre dorinţa de libertate a celor care au luptat în Revoluţia de la 1848-1849.

Pentru prima dată însă de când au loc comemorări în Parcul Reconcilierii, discursurile nu au mai fost traduse în boxe pentru public, beneficiind de traducere în limba română doar cei care au primit căşti, în special invitaţii oficiali.

După discursuri, invitaţii au depus coroane de flori la baza Statuii Libertăţii, monumentul maghiar dedicat celor 13 generali, iar seara s-a încheiat cu o procesiune cu făclii.

Comentarii

loading...