Zornăitul banilor, din spatele Gaudeamus

Laurențiu Mușoiu 20.05.2020 - 02:02
Laurențiu Mușoiu

În fiecare an, una dintre marile mize pentru studenți este obținerea unui loc în căminele universităților.

Share

Miza nu este una chiar mică, în jurul acestor spații de cazare organizându-se, an după an, adevărate afaceri ilegale, în care au fost și sunt în continuare implicați de la studenți, organizații ale acestora, administratori, până la conducerea multor unități de învățământ superior de stat.

Sumele care se învârt în aceste, teoretic, mici afaceri, ajung să fie chiar impresionante.

Dacă unii au ajuns să-și ridice case din meditații, din vânzarea unor locuri în cămin banii intră mult mai rapid.

În plus, nu trebuie uitat că aceste instituții superioare de stat au și cămine de protocol, locuri ce ar trebui să fie rezervate profesorilor străini, angajaților universităților etc., unde, în mod tradițional s-au desfășurat reale afaceri, unele mult în afara legii, cu femei prestatoare de servicii nelegalizate în România și trafic de multe alte lucruri.

Sunt numeroase cazuri de care ne amintim, unele care ne-au rămas în memorie, din nefericire, din cauza unui deznodământ tragic.

Anul acesta însă, pandemia mondială de coronavirus a schimbă regulile jocului.

Legal, universitățile nu vor mai putea să suplimenteze paturi în camere și să așeze studenții (teoretic, doar studenții) “unii peste alții”.

Nu ne așteptăm însă ca băieții deștepți din universități să cedeze așa ușor.

Sumele învârtite ar putea să ajungă chiar mai sus, având în vedere că locurile vor fi reduse semnificativ.

Iată însă că și în această perioadă deosebită, în unele universități se mai practică metoda clasică de a lua bani de chirie studenților, când nu se țin cursuri și când nu stă nimeni în cameră (practică obișnuită în lunile de vară) pentru a garanta deținerea unui loc în cămin din toamnă, la startul noului an academic.

Cu alte cuvinte, deja s-a dat start la aranjamente, deoarece băieții cu state vechi în universități știu că înțeleptul își face vara sanie și iarna căruță.