16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiZilele de foc ale lui Donald Trump

Zilele de foc ale lui Donald Trump

După gafa uriaşă a lui Joe Biden, din timpul ultimei dezbateri, cu anunţul că va închide industria poluantă a extracţiei de petrol, Donald Trump a mers în inima petroliştilor din Pennsylvania.
Sondajele efectuate de televiziunile duşmănoase dau 10 procente în favoarea lui Biden. Dar chiar unele dintre acestea au mai înmuiat ecartul.

Electorii decid

Preşedintele Americii e în formă de zile mari. Trebuie să capitalizeze câteva milioane de voturi. Dar şi în urmă cu patru ani, Hillary Clinton conducea în cercetările sociale din timpul campaniei. A şi obţinut 3 milioane de voturi în plus faţă de cel ales preşedinte. Numai că votul final în SUA se dă de către electori, acei aleşi cu votul de aur.
Pentru a înţelege tensiunea din SUA, ultimul discurs al lui Trump trebuie analizat.

Verva lui Trump de pe câmpul din Allentown, Pennsylvania

În faţa a zeci de mii de simpatizanţi, la Allentown, le-a spus americanilor că democraţii vor să le fure locurile de muncă şi să aducă, în schimbul industriei petroliere, mori de vânt, fabricate în Germania şi China.
“Planului lui Biden este de condamnare la moarte a sectorului energetic din Pennsylvania,” le-a spus celor prezenţi, intrând într-un dialog cu mulţimea. 
“Oprirea industriei energetice ar provoca depresii profunde și mizerie în Pennsylvania, disponibilizări în masă, întreruperi constante de curent, prețuri crescânde ale gazelor. Vă convine benzina de 2 USD, nu-i așa? Dacă se aplică planul lui Biden, facturile la energie vor crește, nu veţi mai avea aer condiționat vara, veţi trăi fără căldură în timpul iernii și fără electricitate în orele de vârf. „Să-l urmărim pe președintele Trump la televizor. Îmi pare rău. Nu o putem face. Vântul nu bate azi, dragă, nu vom putea…” Nu ne alimentează acele mari fabrici care se vor deschise în toată țara,” a spus ironic preşedintele.

Atenţie la modul de construcţie a discursului, extrem de persuasiv şi de angajant.

“Harris, o nebună”

Acuzat de către opoziţie că a scos SUA din Acordul Climatic de la Paris, Donald Trump, în formă maximă, a făcut-o nebună pe companioana electorală a lui Joe Biden, Kamala Harris. “Ai văzut-o aseară la televizor cum râdea? Râdea la o întrebare necuvincioasă despre ea și ea doar râdea. E mai nebună decât Bernie”.

Green Deal-ul – despre care se vorbeşte foarte mult şi în Europa (înlocuirea producătorilor tradiţionali de energie cu cei pe baze naturale, introducerea câmpurilor de eoliene şi de panouri solare în locul câmpurilor agricole) – “ar fi un dezastru economic pentru SUA”, susţine Donald Trump.

 

                                                                                

Vocile lumii

“Trump se bucură de o loialitate de neclintit din partea suporterilor săi. Mai mult de o treime din America îl sprijină în mod constant. În 2016, s-a demonstrat puterea lor. Trump a venit din urmă. Sondajele arată că americanii cred în majoritate că principiile sale economice sunt sănătoase. Are şi funcţia de preşedinte. Poate anunţa măsuri,” conchide The Guardian din 27 octombrie, într-o analiză a punctelor sale forte. 
 
Alegerile din SUA sunt cruciale pentru omenire. Rămânem creştini sau cădem în paradigma multinaţionalelor şi devenim sclavii lor?”
 

Trump îl face senil pe Biden

În celebrul discurs de la Allentown, pentru a fi cât mai persuasiv, preşedintele a adresat o altă întrebare: Cum se simte Franţa acum? După externalizarea producţiei de energie? Francezii şi-au pierdut locurile de muncă, în folosul „poluatorilor străini.”

Cu acelaşi prilej a anunţat că a reuşit să răstoarne predicţiile electorale.
Susţine că Pennsylvania e de partea lui. “În Nevada (locul în care Trump jr. a dat de înţeles că ar candida pentru alegerile prezidenţiale din 2024), “câştigăm”, a spus Trump, tatăl.
“Este frumos. Suntem, primii în Nevada, în Texas creştem, în ciuda a ceea ce tot auziţi. Cincizeci la sută în Texas. Cred că suntem mai sus decât atât. În Ohio, suntem foarte sus. Cu patru sau cinci puncte, cinci puncte, mai precis. În Florida, avem un plus patru. Nu auzi aceste numere, nu? (se adresează guvernatorului democrat n.a.) Auzi ce zic băieții aceștia la televizor: „Florida va fi foarte hotărâtă”. Câștigăm în Florida. Avem poporul de partea noastră. Dar nu tu nu auzi,” a conchis Trump într-un discurs de mobilizare.
Preşedintele în funcţie se simte degajat.

Se fură voturi şi în SUA

De mai multe ori, în timpul discursului, Trump l-a atenţionat pe guvernatorul Wolf să fie atent cum numără voturile. Există, deci, şi în SUA o temere că cineva poate fura voturile alegătorilor. Nu e doar o temă românească.
În ciuda pandemiei şi a creşterii exponenţiale a noilor cazuri de coronavirus, campania electorală din SUA se simte bine. Se consumă energii uriaşe. De fapt, în luptă nu sunt doar două personaje: Trump şi Biden. Ci două viziuni despre lume: una tradiţional-creştină şi alta progresist-atee.
Aşa cum am mai scris, alegerile din SUA sunt cruciale pentru omenire. Rămânem creştini sau cădem în paradigma multinaţionalelor şi devenim sclavii lor?
Trump e un tăciune aprins. Rar a apărut cu atâta energie debordantă.
De partea opusă, Joe Biden pare crispat. Şi depăşit de momentul istoric. Într-un discurs i-a greşit numele lui Donald Trump, spunându-i George (subconştientul jucându-i feste, George Bush, fiind un alt preşedinte al SUA, tot republican, dar în urmă cu 20 de ani), nu o dată, ci de două ori, soţia sa simţindu-se nevoită să-l corecteze.
Trump n-a ratat momentul. L-a luat în balon pe principalul adversar. L-a catalogat drept senil. “Nici nu ştiu dacă nu trebuie să mă bucur, de o asemenea comparaţie, cu distinsul predecesor.”  De partea opusă, Hillary Clinton a spus că-i va fi greaţă dacă Trump va lua al doilea mandat.

Lupta cu un întreg sistemul progresist

Urmează pentru Trump zile de foc. Se luptă cu un întreg sistemul care i se împotriveşte. Un nou mandat i-ar conferi supremaţia pe care o proclamă.
Duminică vom afla rezultatul. Va fi “America Great Again” sau va cădea în mâinile sistemului condus de forţele globaliste? Asta e întrebarea. Restul e retorică. 
 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Iuliana Demetrescu va arbitra o semifinală de Liga Campionilor

Iuliana Demetrescu a fost delegată de UEFA la partida Chelsea – Barcelona, din semifinalele Ligii Campionilor la fotbal feminin, programată sâmbătă, 27 aprilie, de...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă