7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiVlad Voiculescu vrea clădiri, nu spitale

Vlad Voiculescu vrea clădiri, nu spitale

Timpul mitingurilor useriste “vrem spitale, nu catedrale” a trecut. Acum directoarea rețelei de indignare la ordin, Funcky Citizen, doarme cu premierul liberal în pat. Chiar la propriu. Și nu e un conflict de interese? Se întreabă analiștii din presă. Cine să mai organizeze protestele în masă împotriva crimelor din spitale? Chiar așa? A murit indignarea, chiar la intrare.

Liniștit, ministrul sănătății anunță că va crea un fond pentru ajutorarea victimelor incendiilor din saloanele înțepenite de frig și va construi clădiri noi. Asta la vreo 16 ani de când Alianța DA, PNL-PD, prevesta construirea a opt spitale regionale. Deci clădiri, nu spitale, ca să ne înțelegem.

Cât privește fondul de întrajutorare, un Caritas mai mic, românii nu au nevoie de mila publică. Ci de un sistem viabil care să salveze vieți, nu să omoare cu premeditare.

Dezvoltatorii imobiliari sunt peste drum

Sunt 8 miliarde de euro în joc, anual, la sănătate. La nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (neprivatizată încă n.a.) și banii ministerului, al cărui buget a ajuns de trei ori mai mare decât cel al apărării. Un 6% din PIB face cu ochiul dezvoltatorilor imobiliari, pentru că despre asta vine vorba. 

Anarhiștii au adus la putere un om al intereselor ascunse. Nu de grija sistemului medical românesc moare Vlad Voiculescu, ci de nevoia de a-și satisface stăpânii austrieci – care nici nu știau că brokerul lor de imobiliare se mai ducea și la școală la seral, pe vremea când se făcea că-i slujește. Ce-i drept s-a vânturat printr-o universitate vieneză vreo 11 ani.

Ca fost agent imobiliar la Banca Erste, Volksbank și Dexia, toate din Viena, el știe mai bine ca oricine că banii neinvestiți au minus la dobândă pe piețele financiare. Euriborul e sub zero.

Sunt bani. Și trebuie plasați. Ce pot fi mai aducătoare de profit decât zidurile și turnurile de sticlă asamblate în mijlocul orașelor? Și dacă mai au și garanție guvernamentală, sunt “schmécken”.

Nepotul plasat de mic printre bancherii mari

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

 

Încă din primul an al primului său mandat din guvernul Cioloș, actualul ministru căuta amplasamente pentru investitori. Sigur că Vlad n-a fost de capul lui. Unchiul, fost general DIE, știa să facă “mise en place”-ul pentru nepotul său, nu prea mare poftitor de școală. L-a cârmuit. Și l-a făcut navigator de citostatice.

Fin scormonitor prin adâncurile internetului, Bogdan Tiberiu Iacob a dat peste un articol din economica.net, din 2016, necontestat de ministru, Zeii falși. Tunul imobiliar de 1 miliard de euro al providențialului Vlad de la sănătate.” Aici e tot șpilul. Trecutul te susține, trecutul te devoră, ar putea fi noul șlagăr de la porțile vechiului minister al sănătății.

Nu că spitalele noastre sunt vechi e problema, ci că interesele vienezilor sunt noi.

Dacă ar fi preocupat să susțină proiecte serioase, ministrul haștag nu ar ține în neavizare de o lună documentele finalizate pentru construcția celor trei spitale regionale cu banii Băncii Mondiale.

Austria – unul dintre cei mai mari investitori străini

Funcționarii sunt presați de oficialii băncii. Vlad Voiculescu nici nu deschide catastifele. Interesul lui nu e atât de îndepărtat, ca Banca Mondială, e mult mai aproape. La doar două ore de zbor spre Europa de vest, în metropola care a adăpostit 30 de ani mulți rezidenți SIE.

Poate ne și întrebăm de ce Austria e unul dintre cei mai mari investitori străini. Pentru că finanțatorii au avut cu cine relaționa. E plină Viena de spioni pensionari. Și de acoperiți care se fac că lucrează.

Într-un asemenea climat a fost crescut și Vlăduț. Pentru a fi măcar o dată în viață și el de folos protectorilor săi.

Dacă în scurtul mandat din guvernul Cioloș n-a reușit tunul de 1 miliard de euro, speră că măcar acum, într-un larg univers de acceptare, mai ales din partea tinerilor progresiști, să-i iasă pasiența.

Cine mai e naivul care mai crede că a venit Voiculescu la ministerul sănătății pentru a face reformă sanitară? Individul, nici nu se pricepe și nici nu-l interesează.

 

Vocile lumii:

Despina Neagoe: au acțiuni și la pompe funebre?

“Avem așa: Autoritatea Națională de Management a Calității în Sănătate – Consiliul Național al Siguranței Pacientului. Vom avea și: Fond Național pentru Siguranța Pacientului. Cred că toți cei de mai sus au acțiuni la firmele de pompe funebre”, a scris pe facebook fostul purtător de cuvânt al guvernului Năstase, Despina Neagoe.

 

 

Corporatiștii susțin pajul securității

Recent, am avut o dispută cu o serie de corporatiști, vehemenți susținători ai pajului Securității. (Oare când apar și documentele despre relația tatălui său cu instituția de tristă faimă?). Au cotizat lunar pentru Spitalul de Oncologie pediatrică, ridicat de către asociația “Dăruiește o viață.” Nu înțelegeau că ei au finanțat o intreprindere socială, nu un spital în firea normală a lucrurilor.

Nu orice clădire poate fi un spital. Pentru a fi un templu al sănătății, această construcție trebuie să fie înzestrată nu numai cu tehnologie de ultimă generație ci și cu sufletul colectiv al echipei medicale.

Să-i spui pajului securității despre circuitele funcționale pentru lumea de mâine a nanotehnologiei, a chirurgiei robotice, a terapiilor genetice e ca și cum a-i petrece cămila pe Calea Lactee.

Degeaba ai bani să ridici un zgârie-nori, dacă nu știi să cauți mila lui Dumnezeu.

Pe Vlad Voiculescu asta nu-l interesează. Nici că din bugetul dedicat unei noi instituții, doar 40% e ansamblul de beton, sticlă și cărămidă, restul fiind format din necesarul financiar pentru achiziția de aparatură și tehnologie.

Ce dorește noul ministru e să ridice cele trei spitale și să le predea ministerului pentru a finanța activitatea.

Pe austrieci zidurile îi interesează, nu viețile de dincolo de pereți.

Dați-l afară pe Cepoi, matusalemicul!

Cât privește repetatele incendii din instituțiile medicale românești, nu trebuie căutate hârtiile și autorizațiile de funcționare, ci dat afară matusalemicul Vasile Cepoi, fostul ministru al sănătății din guvernul Ponta, de ani buni președinte al Autorității Naționale de Management a Calității în Sănătate (ANMCS), instituție care ar trebui să monitorizeze permanent activitatea din spitale.

Știe ministrul cu debite austriece că sunt 1.700 de criterii pe care trebuie să le îndeplinești pentru a primi autorizația de funcționare ca spital public sau privat? La imposibilul “must do it” de un catralion de puncte, ca să nu poate nimeni să fie conform, ar fi interesant de adăugat o vizită în spitalele din Viena. 90% s-ar închide pe loc. Asta dacă s-ar aplica grila lui Cepoi.

Pe lângă această instituție de tăiat frunză la câini și de sporit conturile firmelor de consultanță afiliate mai există o struțo-cămilă: Consiliul Național al Siguranței Pacientului, ca să vezi. Vom avea cu grație voiculeșteană și Fondul Național pentru Siguranța Pacientului.

Nici nu mai ținem numărul instituțiilor de control și de avizare. Dar Acarul Păun se găsește oricând, la fel ca banii investitorilor austrieci, cu garanție guvernamentală.

 

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă