15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiVa cădea Europa în capcana lui Orban?

Va cădea Europa în capcana lui Orban?

Refuzul UEFA de a acorda cererea primarului din München de a lumina stadionul orașului în culorile curcubeului în timpul meciului de fotbal germano-ungar Euro 2020 din această săptămână a fost justificat. Nu numai pentru că ar fi amestecat sportul cu politica, ci pentru că ar fi fost contraproductiv: politicianul german ar fi căzut în ultima capcană a lui Orban.
 
Primarul din München reacționa la noua lege aprobată de Parlamentul maghiar dominat de Orban în urmă cu o săptămână, interzicând diseminarea informațiilor către copiii cu vârsta sub 18 ani care ar putea fi percepute ca „promovând” homosexualitatea, și solicitarea organizațiilor de a avea o licență guvernamentală pentru a efectua educație sexuală în școli.
 
Scopul presupus al acestui proiect de lege a fost de a „contracara abuzurile asupra copiilor”, dar un amendament de ultim moment a combinat în mod deliberat pedofilia cu persoanele LGBT. Legea urmează două decizii recente ale guvernului Orban de a limita drepturile LGBT: împiedicarea persoanelor transgender să își schimbe numele în documentele oficiale și restricționarea serioasă a drepturilor de adopție pentru persoanele singure (și cuplurile de același sex).
 
Anul trecut, József Szájer, liderul europarlamentar al Fidesz, și-a dat demisia după ce a participat la o „petrecere sexuală gay” care a încălcat măsuri stricte de izolare la Bruxelles. Aflând despre scandal, Orban a spus: „Ceea ce a făcut József Szájer nu are loc în valorile familiei noastre politice. … fapta sa este inacceptabilă și de neacoperit. ”
 
Șeful partidului nu a specificat ce anume a considerat inacceptabil: faptul că Szájer era gay, încălcarea regulilor de blocare sau modul scandalos în care a fost prins, dar sunt sigur că scandalul său a fost motivat de acesta din urmă. Orientarea sexuală a lui Szájer a fost un secret deschis în partidul Fidesz încă de la început, ținând cont că soția sa Tünde Handó, este un avocat proeminent și cea mai recentă nominalizare al lui Orban la Curtea Constituției Ungare. Povestea Szájer aruncă o lumină asupra atitudinii ipocrite a Fidesz în ceea ce privește homosexualitatea. A fi gay nu este o problemă în cadrul partidului Fidesz, până când nu este făcut public.
 
Când Fidesz s-a transformat din liberal în forță conservatoare, a adoptat sloganul „Dumnezeu, națiune și familie”. Cu toate acestea, având în vedere că opinia publică devenea tot mai liberală în Ungaria, Fidesz a stabilit regula nerostită conform căreia oricine poate avea orice orientare sexuală atâta timp cât nu este vizibilă. Un politician Fidesz a spus recent că „La noi în Fidesz, toată lumea își poate asuma în mod liber identitatea sexuală.” [1] Legile recente ale Fidesz referitoare la LGBT urmează în principal această abordare, care urmărește opinia majoritară în rândul maghiarilor.
 
Deci, de ce a adoptat Fidesz legi atât de provocatoare în mod intenționat pentru a denunța persoanele LGBT? Contextul important îl constituie alegerile parlamentare ale Ungariei din primăvara anului 2022. Spre deosebire de cele două alegeri anterioare, opoziția fragmentată a Ungariei cooperează îndeaproape pentru a încerca să îl elimine pe Orban.
 
Întrucât Fidesz și opoziția se află umăr la umăr după sondaje, Fidesz ar putea pierde alegerile în zece luni, după doisprezece ani de remodelare a Ungariei. Miza nu ar putea fi mai mare pentru ambele părți.
 
Există trei motive pentru care Orban a introdus legea anti-LGBT săptămâna trecută. În primul rând, acest lucru face parte dintr-o conspirație anti-liberală în continuă creștere cu privire la propaganda homosexuală care preia controlul lumii, care este un instrument eficient pentru mobilizarea alegătorilor din mediul rural, „oamenii normali” care vor fi confruntați cu liberalii-gay din Budapesta. Orban trebuie să adune fiecare vot de la extrema dreaptă.
 
Al doilea motiv este divizarea opoziției, unde șapte partide sunt cu greu de acord asupra candidatului care va candida în fiecare dintre cele 106 circumscripții electorale împotriva candidatului Fidesz. Coaliția fragilă încorporează liberali, socialiști, verzi și dreapta Jobbik, care a votat legea anti-homosexuali, în timp ce alte partide de opoziție au boicotat-o.
 
În cele din urmă, legea cinică anti-LGBT a urmărit să provoace indignare liberal-europeană care ar distrage atenția de la celelalte proiecte de lege serioase și problematice votate în aceeași zi. Fidesz a aprobat un buget care oferă mână liberă guvernului pentru a oferi bani nelimitați maghiarilor înainte de alegeri. A înființat o fundație publică pentru a găzdui campusul privat al Universității Fudan Chineze din Budapesta – care va fi construită cu un împrumut chinez care va îndatora contribuabilii maghiari timp de decenii, privând universitățile maghiare de accesul la fonduri de cercetare guvernamentale și europene.
 
Partidul Fidesz a înființat aceste tipuri de fundații de gestionare a activelor publice în urmă cu câteva luni pentru a externaliza active și proprietăți de stat – de exemplu, universități și autostrăzi – către entități conduse de Fidesz. Aceste fundații, pline de numiți de Fidesz, vor crea un stat umbră în interiorul statului, care va incapacita capacitatea următorului guvern de a guverna dacă Fidesz pierde alegerile.
 
Din păcate, această serie de decizii care amenință integritatea statului maghiar nu au declanșat niciun protest din partea Ursulei von der Leyen, a Departamentului de Stat sau a guvernului german, care erau toți ocupați să condamne legea anti-LGBT în tweet-urile lor spunând că „legea merge împotriva a tot ceea ce considerăm drept valorile noastre europene comune. [2]” La fel ca primarul din München, ei văd doar ceea ce vrea Orban să vadă: provocarea ideologică, războiul cultural, și teoria conspirației. Între timp, Orban își face planuri, neobservate, de a-și menține influența asupra țării chiar dacă este învins.
 
 
Zsuzsanna Szelényi este fost politician maghiar și expertă în politică externă, care și-a început cariera în Fidesz, și pe care l-a reprezentat în parlament din 1990 până în 1994.

Zsuzsanna Szelényi
Zsuzsanna Szelényi
Zsuzsanna Szelenyi este expertă în politică externă, fost deputat maghiar și autoarea cărții Democrația pătată: Viktor Orban și subversia Ungariei.
Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă