USR a preluat conducerea Ministerului Sănătăţii

Marius Ghilezan 24.01.2020 - 10:52
Marius Ghilezan

Într-un editorial recent din “România liberă” mă întrebam dacă Ministerul Sănătăţii este condus de liberalul Victor Costache sau de useristul Tudor Pop. Răspunsul vine mai repede decât mă aşteptam.

 

Ieri la sediul MS a avut loc o şedinţă privind etapele implementării noilor norme privind sistemul naţional de transfuzii. Viitorul plasmei româneşti nu părea a fi în agenda ministrului sănătăţii. La reuniunea de lucru cu experţii din domeniu a trimis-o pe Alexandra Tămaș (USR Sector 1) și pe deputatul USR Tudor Pop, care a și condus discuțiile.
Cel care a moderat discuţiile a fost parlamentarul USR devenit consilier onorific al ministrului sănătăţii.

Moartea parteneriatului public, în condiţiile naşterii amânate a noului sistem

Pe surse am aflat că ar fi spus că e în asentimentul ministrului cu care a discutat despre viitorul sistemului naţional al plasmei. Parteneriatul public privat pare un subiect închis, conform surselor medicale. Useristul a precizat că în urma discuţiilor cu Victor Costache s-a decis: „ că reforma sistemului de transfuzii se va face cu fonduri europene, care în 3 ani ne va asigra modernizarea tuturor centrelor de transfuzii”.


De ce e importantă plasma?


Sângele nu este folosit doar pentru transfuzii, atât de necesare pentru supravieţuirea unor pacienţi. Din componentele sale (celule roșii, trombocite și plasmă) se produc medicamente pentru tratarea cancerului sau pentru unele boli de sânge cronice, moștenite.

Plasma e folosită și pentru fabricarea medicamentelor precum imunoglobulina sau factorii de coagulare. Vă mai amintiţi de criza imunoglobulinei? Fabricarea acestor produse este supusă legislației farmaceutice, în timp ce donarea, colectarea și testarea plasmei este reglementată de legislația sanguină. Ce avem noi? Mai nimic. Doar grija Domnului. 

Reforma doar de dragul investitorilor?

Procesul de restructurare nu are finanţare decât pentru prima etapă. Drumul lung al accesării fondurilor europene ar putea prelungi timpul prognozat de punere în funcţie a cel puţin două centre, care să fie acreditate conform normelor.
Prin vocea useristului, timpul are răbdare. Festina lente. Că doar cui îi pasă de cei aproape 80.000 de pacienţi care au nevoie de plasmă ca de aer?
Doar două centre vor fi finanțate din exercițiul bugetar viitor și care va fi finalizate cel mai devreme în 2024.
Pentru modernizarea celorlalte centre naţionale, vitale pentru un sistem integrat, nu sunt încă deschise nici liniile de finanţare, niciun proiect nu este în desfăşurare.


Directiva europeană impune condiţii clare

Conform Directivei Europene 2002/98/E, centrele trebuie să fie funcţionale în cel mai scurt timp. Deja am depăşit termenul limită. Statul român se joacă de-a schimbarea legilor. Pe cine mai interesează un posibil infrigement?

Ministerul are timp

Poate că prin 2030 vom avea un sistem funcţional, la parametrii europeni. Asta pentru că noul ministru a hotărât că parteneriatul public deschis de vechea guvernare nu e pe placul noii administraţii care vrea musai fonduri europene.
Tot ieri s-a decis că prin parlament se va trece legea iniţiată de Tudor Pop, o “eminenţă” a sistemului medical românesc.
Nimeni nu ştie ce va fi mai departe. Care e gândirea strategică a sistemului. Ce model se va adopta? Unul care să faciliteze calea pentru un singur operator, mare gigant industrial al plasmei?
Am mai spus-o! Reforma sanitară se face doar în interesul marilor concerne care au pus ochii pe sănătatea românilor, o ecuaţie cu un singur câştigător: cei de dincolo. Că de dincoace veghează cel de sus.
Amin.