7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiUnirea, un concept, nu un desen pe hartă

Unirea, un concept, nu un desen pe hartă

24 ianuarie este ziua Unirii Mici. Așa se spune în limbaj uzual. Unirea Mică. La 1859, prin alegerea domnitorului Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, în aceeași demnitate în Țara Românească, românii despărțiți geografic de Milcov formau o țară.
 
Nu voi relua detalii ale istoriei. Le știm cu toții, le-am învățat la școală. Și ni le reamintim la fiecare 24 ianuarie pentru că pare că ne-a intrat în sânge festivismul. Politicieni de toate rangurile umplu paginile de Facebook, sau ziarele, sau văzduhul din timpul evenimentelor oficiale cu vorbe alese. Cuvinte scrise cu mândrie patriotică. Cuvinte goale, din păcate, dar care dau bine.
 
România de azi este, din perspectiva Constituției, un stat unitar. Din perspective geografice, administrative și ale dreptului internațional, harta țării este clară. Este drept, Basarabia nu face parte din România, iar Nordul Bucovinei este al Ucrainei. Dar aceste „detalii” nu-i împiedică pe mai-marii acestei țări să își ascută privirile semețe și să își șlefuiască vorbele prețioase destinate electoratului care trebuie să vadă cât de patrioți sunt ei.
 
Dar nu numai la „vârful” României se cântă fals aria unirii. Unirea este un concept mult mai profund decât o reașezare geografică sau administrativă. Unirea înseamnă dorințe și așteptări comune, idealuri împărtășite și solidaritate. Solidaritate în comunități sau solidaritate de breaslă. Solidaritate pentru salvarea câinilor abandonați sau pentru ajutorarea copiilor orfani aflați în grija statutului.
 
Unire înseamnă (și) ideal comun. Și respect. Cum pot vorbi despre unire oameni care se urăsc unii pe alții. Politicieni din partide diferite își dau mâna la 24 ianuarie, iar apoi reîncep să împroaște venin. Medici, iată că nici medicii nu sunt scutiți de dihonie, care au fost colegi de facultate sau colegi în spitale, devin dușmani. Și aș putea să dau nenumărate exemple de „abuz de unire” care, după ce trec momentele festive, se transformă în ură și dezbinare.
 
La 24 ianuarie 1859 s-a împlinit o parte a unui vis al neamului nostru.  Uneori mă întreb dacă mai avem vreun vis? Dacă mai există vreun ideal care să ne unească cu adevărat? Să știți că mi-e tot mai greu să dau un răspuns.
 
Unirea face puterea! Această propoziție s-a detașat în timp și pare acoperitoare. Dar unirea „face” și caracterul unui neam. „Face” și comportamentul oamenilor. Unirea adevărată este mai presus de cuvintele „de gală” care plutesc deasupra adunărilor festiviste doar ca să „dea bine”!

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă