8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiUn Bac slab, dar cu o medie de zece

Un Bac slab, dar cu o medie de zece

După ce a fost finalizată și cea de-a doua sesiune a examenului, putem constata o încercare a Ministerului Educației și Cercetării de a organiza un examen al maturității accesibil, dar și o lejeritate în abordarea Bac-ului, din partea candidaților.

În an electoral, probabil și pentru a mai domoli nemulțumirile legate de organizarea învățământului online și de eșecul ce se conturează pentru deschiderea noului an școlar, specialiștii din minister – de fapt, în mare parte, vorbim de aceeași specialistă, ce are această responsabilitate de câteva decenii, sub îndrumările miniștrilor de la diverse partide – au conceput subiecte  semnificativ mai ușoare pentru absolvenții de liceu.

Totuși, rezultatul nu a fost cel scontat, abia reușindu-se rezultate similare cu cele din anii anteriori la examenele naționale (Evaluarea Națională și Bacalaureatul).

S-a putut constata o pregătire chiar mai redusă a candidaților, față de anii precedenți.

Într-adevăr, nu am mai avut parte de un “dezastru la Bacalaureat”, cum s-a întâmplat în primii ani când a fost introdusă monitorizarea video, dar, luând în considerare nivelul scăzut al subiectelor, anticipai – cum probabil au făcut-o și cei din Ministerul Educației – rezultate mai bune.

Se poate invoca lipsa de pregătire, cauzată de suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ și multe altele.

Cert este că o mare responsabilitate pentru rezultatele de la Bac revine conducerii Ministerului Educației, care, în primul rând, a dus o comunicare publică extrem de precară.

Am avut decizii luate în ultimul ceas, ceea ce a dus la bulversarea elevilor din anii terminali de gimnaziu sau liceu, în mare parte, oricum amețiți de sistemul educațional românesc plin de lacune.

Totuși, avem și surprize la Bacalaureatul din acest an: avem o medie de zece la această a doua ediție a Bacalaureatului.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă