9.9 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiTrump nu se predă. Organizează ofensiva

Trump nu se predă. Organizează ofensiva

Numai românii nu au fost setați pe ce s-a întâmplat în Washington. N-a fost doar o predare de ștafetă, ci începutul unei lumi noi, nemaivăzută de planeta noastră, de la democrația ateniană încoace.

Socialiștii au preluat întreaga putere. Lanțul de interese al marilor coloși IT, profilul slab al noului președinte, determinarea Kamalei Harris vor impune noi politici și noi forme de guvernare în numele poporului.

Omul nou și-a propus să-l ucidă pe Dumnezeu

Neomarxismul se va reinterpreta. Globalismul se va extinde ca o piază rea. Toate ar fi bune dacă omul nou, ce se prefigurează la orizont, nu și-ar fi propus să-l ucidă pe Dumnezeu.

Lupta se va da pe viață și moarte, iar apărătorii creștinismului încă mai au resurse nebănuite. America va fi ținută mai mereu în stare de război. Un război fratricid, în care biruitor va fi nimeni altul decât Big Brother-ul, proiectat cu șapte decenii în urmă de către vizionarul George Orwell, într-un roman distopic.

Distopia se va împlini și va angaja noi roluri în societate

În tot acest univers predictibil, Donald Trump nu vrea să iasă din scenă. A avut un discurs emoționant. A promis că va reveni. Nu se lasă bătut și târât în justiție.

Dar ce se întâmplă cu impeachment-ul său, trecut de Congres?

După ce liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a luat distanță de Donald Trump, acesta din urmă pregătește un gambit de zile mari.

O scurtă privire pe tabla de șah ne scutește de derută.

Senatul american are la ora actuală un număr egal de senatori democrați și republicani: 50-50. O ușoară majoritate democrată va exista prin prezența Kamalei Harris. Numai că aceasta, fiind aleasă vicepreședinte al SUA, nu va avea timp să participle la lucrările și la voturile importante din această camera decizională.

Liderul democraților Chuck Schumer s-a întâlnit cu Mitch McConnell pentru a stabili care ar fi principalele căi de colaborare pentru a evita obstrucțiile legislative. Amândoi au invocat precedentul din 2001, când un partid a luat conducerea forului legislativ și celălalt leadership-ul comisiilor parlamentare.

Problema e dacă va rămâne scris în regulament ca legile să fie votate ca până acum cu 60 de mâini ridicate.

Cine va reuși să adune 60 de voturi? Nimeni. Și atunci democrații și republicani s-au gândit că ar trebui să negocieze un acord care să statueze compromisurile viitoare.

 

 desen realizat de Ștefan Popa Popa’s

Fostul președinte al SUA e singurul fost șef al administrației, din istoria de aproape două secole, care și-a fondat o mișcare ideologică: trumpismul

Gambitul lui Trump

Donald Trump a intrat în conflict în ultimele zile cu mai mulţi republicani de prim rang, printre care liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, care a declarat acum trei zile că fostul președinte este de vină pentru că a provocat sângerosul asalt asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021.

După cum se știe, Camera Reprezentanților a votat punerea sa sub acuzare pe acest motiv. Urmează și votul Senatului. Mai mult ca sigur, tot miercurea viitoare, când se vor valida mai multe nume ale administrației Joe Biden, se va discuta și vota punerea lui Trump sub acuzare și în Senat. Da sau nu.

Trump: “mișcarea pe care am început-o, de abia începe”

Ce face Donald Trump în această situație? Ieri a predat chelile de la Biroul Oval. Rămâne fiul ploii cu amenințarea deferirii sale justiției sau joacă în continuare?

Gambitul e mișcarea în trei trepte de pe tabla de șah.

Nu știm dacă, fostul președinte american, votat de o cifră record de alegători (75 de milioane de alegători), joacă acest sport al inteligenței. Doar că mutarea lui de zilele trecute, prin care a anunțat că va înființa Patriot Party, îi pune pe foștii săi aliați, republicanii, în mare derivă.

Să recapitulăm! Donald Trump a adunat 75 de milioane de voturi. Partidul Republican are în jur de 50 de milioane de simpatizanți. 23-30 de milioane sunt membrii cotizanți.

Din calculele sumarizate reiese că bazinul electoral al lui Trump, format din conservatorii autentici, patrioți adevărați, apărători ai creștinismului și ai familiei tradiționale, este imens.  Și să nu uităm, fostul președinte e singurul șef de administrație, din istoria de aproape două secole, care și-a fondat o mișcare ideologică: trumpismul.

Amenință cu Partidul Patriot

Adversarii cei mai înverșunați ai lui Trump nu sunt la vedere. Poate că nici bătrânul lup al democraților, Joe Biden, cu scheleturi, mii, în dulap, n-ar vrea să-l vadă condamnat, pentru că oricând în politica, mai ales cea americană, precedentul fiind creat, răul se poate întoarce și împotriva sa.

Noul președinte poate fi supus oricând procedurii de impeachment. Poate că bătrânețea nici nu-i permite terminarea în picioare a mandatului. De aceea i s-a pus în coastă, matahala politică Harris, neiertătoare și rea.

După ce Wall Street Journal a lansat bomba înființării unui nou partid, Patriot Party, neliniștea s-a reinstalat printre republicani.

Poate că Voldemort-ul scos pe canalele media meainstream a urmărit doar să-i sperie pe senatorii americani, care și-ar putea diminua baza electorală și nu numai.

Eu cred că Patriot Party e fumigena lansată pentru a-i speria pe liderii republicani că le ia frișca de pe tort. Nu întâmplător, știrea de presă a apărut într-un ziar de referință, exact în perioada în care McConnell negocia cu Scumer compunerea unei majorități relaxante.

Pentru ca Trump să fie pus sub acuzare, Senatul trebuie să voteze cu 2/3. Adică 65 de senatori să ridice mâna împotriva sa.

Eu cred că fumigena le va tăia republicanilor nerecunoscători aripile.

De fapt care e șozul punerii sub acuzare? Statului nevăzut îi e frică de un come-back pe cai mari al lui Donald Trump, în competiția pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Va fi roșiaticul și energicul fost președinte executat sau își va executa aliații de vreme bună?

Un lucru e cert. Și în SUA politicienii sunt controlați de umbre.  

 

 

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Rezultatele de la simularea Bacalaureatului

Ministerul Educației (ME) a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, susținută în perioada 4 - 7 martie...

Edi Iordănescu a anunțat lotul pentru amicalele cu Irlanda de Nord şi Columbia

Edward Iordănescu, selecționerul naționalei de fotbal a României, a anunțat convocarea a 29 de jucători pentru meciurile amicale din luna martie, conform Federației Române...

Ciucă le-a transmis românilor din Barcelona când vor putea avea cetățenie dublă

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, le-a transmis românilor din zona Barcelonei că, din acest an, nu vor mai fi nevoiţi să renunţe la cetăţenia română...
Ultima oră
Pe aceeași temă