23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiTeama de gripă. Cum se scoate profit din frică?

Teama de gripă. Cum se scoate profit din frică?

În regiunea Hubei există cozi imense pentru o simplă aspirină. Antipireticele se dau cu porţia. Oraşul Wuhan pare un ghetou. Nimeni sub 40 de ani nu a murit. Populaţia din zona aşa-zis în carantină e tarată imunologic din cauza precarităţii nutriţiei. Dar despre asta nu se vorbeşte niciunde. Nimeni nu are interesul să caute cauzele. E mai uşor de scos bani din efecte.

Nu vi se pare că filmul ăsta a mai rulat pe marile ecrane? Nu e e nicio coincidenţă că Bill Gates a anunţat că are licenţa pentru noul vaccin?

E o lecţie de business. Când nu ai bani provoci un război ca să vinzi arme. Când medicamentele zac prin depozite amplifici teama. Mass-media e ca femeia de la bordel. Mereu pregătită. Ştie să facă rating din dezastru.  

Încă de la prima treaptă a piramidei lui Maslow ştim de nevoile umane. Grija pentru supravieţuire e principala nevoie umană.

Gestionarea fricilor

Poate că nu există o ţară din lume în care managmentul fricilor să fii produs atât de multe consecinţe şi beneficii dirijorilor orchestrei. Conform învăţămintelor ofiţeraşului comunist Roger Muchelli, care a deschis o adevărată şcoală a războiului, există mecanisme de halucinare a populaţiei prin subversiune, o tehnică de scos câştiguri de pe urma manipulării maselor. Dar despre asta nu se învaţă în şcolile de raţionalizare a fricilor. Profesorii cu acte de merit, date de Şcoala de la Frankfurt, fac eforturi de a ascunde, nu de a desluşi mecanismele noilor tehnici de condus lumea.    
Dar poate că unii vor să înţeleagă resorturile mânuitorilor fricilor colective. Cine e iniţiatorul noii crize apărute din senin? Cui foloseşte? Ce drog social se foloseşte?
Vă mai întrebaţi de ce victima consimte la viol după ce e drogată? O serie de răspunsuri pot fi găsite în cartea de căpătâi a noilor conducători, « business oriented ».

Obiectivele subversiunii

E interesant de urmărit ce spune cartea “Subversiunea”.
Prima la mână, discreditarea și dezintegrarea coeziunii sociale prin crearea neîncrederii în valorile pe care se bazează societatea.
A doua la mână (ca-n manualul NKVD): fă-i pe indivizii care împărtășesc valorile sociale să se simtă vinovaţi. (Cu alte cuvinte, ce rost are să te opui pentru că oricum vei fi izolat)
A treia cale a subversiunii urmăreşte slăbirea instituțiilor existente contribuind în același timp la consolidarea influenţei antagoniștilor societății. În cazul acesta a pseudo lumii medicale. A celor care scot din teama generală profit consistent.
A patra şi nu ultima ţintă a prestidigitatorilor fricii este neutralizarea vocilor legitime, prin infiltrările agenților subversivi.

Toate se fac prin propagandă

Aţi fost curioşi să vedeţi câte site-uri au preluat apelurile la calm ale lui Adrian Streinu-Cercel, cel mai mai calificat virusolog al României actuale?
Profesorul cu stagii lungi în străinătate recomandă o simplă pastilă în caz de gripă descoperită de medicii generalişti.

Ieri, un aşezământ de sănătate a trimis la Matei Balş peste 150 de copii. Un subversiv din armata nevăzută a lansat informaţia că la spitalul specializat pe acest domeniu se fac teste de gripă. Oare cine e interesat de răspândirea focarului?

Cea mai simplă metodă de reducere a incidenţei gripei clasice, o ştie şi moaşa comunală, e statul acasă şi luatul de antipiretice. Cine tot vântură pacienţii de la Ana la Caiafa? Că doar nu vânzătorii de citrice care oricum ating ţintele de vânzări în sezonul rece?

Criza imunoglobulinei în România

Apropo de victimele colaterale. Chinezii au sistat donările de sânge. Deci, laboratoarele de produs derivate din plasmă nu vor mai avea materie primă. Imunoglobulina, atât de necesară organismelor deprimate imunitat, nu se va mai produce în marele stat. Singurul furnizor al României de până acum, Biotest Germania, este deţinut de un fond de investiţii din China. Unde credeţi că vor trimite nemţii cu precădere marfa în caz de nevoie? În România sau în China?

E cineva interesat în menţinerea stării de tensiune

Un popor educat e mai puţin susceptibil la manipulare. Un om învăţat ştie că o gripă cu tratament trece în şapte zile şi una fără medicamente, într-o săptămână. Oare vracii apăruţi cu nemiluita pe internet – care recomandă fel de fel de brusturi şi insecte de mestecat – o fac din maximă plictiseală sau din raţiuni financiare?

Omul de rând are angoasele sale tradiţionale. Când fricilor curente li se mai pun plasturii temerilor suprinzătoare, iar pe televiziuni se anunţă apocalipsa, ce face individul sănătos dar bolnav la minte? Ia cu asalt farmaciile pentru acel şi dacă o să vină? Răceala cu metroul din Franţa. Genial a fost Ion Creangă. A premeditat stările psihologice de azi. În snoava “Prostia omenească,” fiica îi spune mamei, dintr-o dată, că micuţul ei o să moară. Doarme sub horn. Iar deasupra pătuţului e drobul de sare. Dacă pisica îl va da jos, omoară copilul. În loc să înlăture cauza, bunica răspunde spăşită: “se vede că i s-au sfârşit mititelului zilele!”

Boala de la cap se trage

Un popor care s-a convins pe sine că ciuma roşie există e mult mai predispus să scoată bani mulţi din buzunare pentru soluţii miraculoase.

Producătorilor de medicamente li s-a făcut brusc foame. Şi au lansat o criză. Se leagă de cauza chineză ca musca din fabulă la arat. Doar, doar mai scot un ban în plus din noua frică inventată.

În caz de pandemie, Bill Gates şi-a asigurat miliardul rapid. De dolari. Şi creşteri spectaculoase la burse. Repetăm cheia unui business de succes: ai un nou vaccin de vânzare? Nu ieşi din prima pe tarabe. Aştepţi o criză, amplifici cât poţi situaţie, OMS, toate cele şi de abia apoi te afişezi plenar cu soluţia miraculoasă. În câteva secunde te-ai umplut de comenzi.

E sfârşitul lumii, zic bocitoarele de propagandă

Tensiunea creşte. Panica devine evidentă. Cine să mai bage de seamă că europeanul de la Marea Inchiziţie încoace nu mănâncă şerpi sau lilieci? Mai are timp societatea să înţeleagă cauzele răspândirii criptovirusului (interesantă particula “ascunsă” din branduială)? În pieţele din Wuhan se mănâncă şerpi cruzi şi viermi glazuraţi, fără a fi trecuţi prin cuptor. Dar despre diferenţa dintre cuhneaua domnească şi servitul în piaţă a şoricilor de şobolani nefripţi cine să mai vorbească?

Gălăgia e asurzitoare. Haosul guvernează. Marii producători suflecă mâinile şi pregătesc conturile. Lumea e bolnavă la cap, nu la trup.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă