Suveraniștii europeni strâng rândurile

Marius Ghilezan Actualizat: 05.04.2021 - 06:17
Marius Ghilezan

La Budapesta, Ungaria, Polonia şi Italia au pus bazele unei alianţe conservatoare, informează AFP. Și ce legătură are asta cu Bucureștiul, unde la putere sunt progresiștii?

Guvernul Orban Viktor a făcut mai mereu opinie separată față de cele care s-au succedat la Palatul Victoria. Doar liderul Liviu Dragnea a încercat să aibă o politică asemănătoare, nesusținută de către premierii impuși de el, iar acum e la pușcărie.

Dar iată știrea!

Prim-miniştrii ungar și polonez, împreună cu liderul formaţii italiene Liga, Matteo Salvini, au pus la cale formarea unei alianțe conservatoare, între partidele lor, fără a se specifica dacă vor avea loc regrupări de forțe în cadrul Parlamentului European.

Pot forma un grup puternic

Partidul Partidul Lege și Justiție din Polonia are 29 de europarlamentari în grupul Alianța Conservatorilor și Reformiștilor din Europa (ACRE).

Partidul lui Matteo Salvini, 7 în grupul Europa Națiunilor și a Libertății (ENF), care reunește Adunarea Națională a lui Marine Le Pen și Liga Nordului.

Prin Ryszard Legutko, Polonia are un copreședinte de grup parlamentar European.

FIDESZ, partidul lui Orban Viktor, a părăsit de bună voie grupul Partidului Popular European, acolo unde PNL și UDMR sunt membrii, pentru a nu fi dat afară, pe baza voinței celor care impun statul de drept ca edict al bunei purtări.

Încă nu s-a hotărât unde merg cei 12 europarlamentari.

Împreună, cele trei partide, în cazul în care mai atrag și Adunarea Națională a lui Marine Le Pen, pot forma al doilea mare grup politic din Parlamentul European.

desen realizat de Ștefan Popa Popa'S

Cele trei partide se declară conservatoare  cu doctrine suveraniste. Ele au o viziune diferită față de rolul Uniunii Europene. Consideră că viitorul trebuie să fie al “Europei patriilor,” atât de clar, concis și vizionar proiectat de Charles de Gaulle și Konrad Adenauer, părinții fondatori ai UE.

Grupul scepticilor, cum a fost denumit pe nedrept, cel al conservatorilor, crede că Uniunea trebuie să respecte și să protejeze națiunile statelor europene.

Poate că pe unii nu miră de ce Partidul Liga Nordului sau FIDESZ sunt prezentate drept extremiste și eurosceptice, de presa progresistă. Nici măcar Alternative für Deutschland / AfD – un component de bază al lotului suveraniștilor - nu este așa.

De ce își zic suveraniști?

Pentru că ei consideră că puterea Uniunii Europene stă în suveranitatea statelor membre și a respectului dreptului fiecărui popor la autodeterminare.

Niciuna dintre formațiunile menționate nu sunt împotriva Uniunii Europene, așa cum se descrie în fals de către media aservită. Singura diferență e că văd diferit mersul lucrurilor.
Orientați spre valori, credință și tradiții, liderii acestora încearcă să coaguleze o forță reprezentativă.

Momentan, forțele sunt disparate. Încă nu s-a stabilit cum va funcționa alianța conservatoare. 

Premierul ungar Orban Viktor a apreciat la sfârșitul întâlnirii celor trei că "primul pas al unui drum lung împreună a fost deja făcut".

Cei trei lideri au anunțat că se vor reîntâlni fie la Roma, fie la Varșovia, pentru a defini căile de acțiune în continuare.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki vede alianța mai deschisă și către alte formațiuni, printr-o "reprezentare a unui spectru mai larg de opinii şi oameni".

Reuniunea este prima dintr-un șir care vor veni. Și întâia de la ieșirea FIDESZ din PPE.

Dacă cei 12 europarlamentari Fidesz nu sunt afiliaţi niciunui grup, europarlamentarii lui Salvini şi cei ai lui Morawiecki fac parte din două grupuri parlamentare diferite la Strasbourg. Partidul polonez PiS face parte din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, așa cum am mai spus, iar Liga Nordului a lui Salvini din Europa Națiunilor și a Libertății (ENF).

Nu se știe ce se va întâmpla cu formațiunea lui Marie Le Pen, mult prea radicală pentru gusturile celor trei.

În Franța ar fi trebuit să aibă loc alegeri regionale. Se pare că se vor amâna.

Asemenea și în Italia, din cauza pandemiei.
Anul trecut în Polonia, Duda, candidatul conservatorilor, a ieșit președinte cu voturile tradiționaliștilor.

În Germania, AfD este în creștere, spre disperarea corecților politic. Anul acesta se va încheia domnia Cancelarului Merkel.

Chris Terheș, singurul român în grupul conservatorilor europeni

Din grupul conservatorilor  europeni face parte un singur europarlamentar român: Chris Terheș. George Simion este momentat doar în discuții cu polonezii de la PiS, cei care ar putea fi nașii AUR-ului, la intrarea în viitoarea familie a conservatorilor europeni.

Sigur că v-ați prins cât mai contează Tusk în Polonia.

Într-un editorial din iarnă, am explicat diferența clară dintre termenul suveranist și cel naționalist, o etichetă pusă de promotorii plăcuței suedeze.

 

Vocile lumii

Donald Tusk

 Lider PPE

 

La scurt timp după reuniunea de la Budapesta, fostul președinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a scris pe Twitter: "Rusia îşi mobilizează