15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiSuporterii români, cu greu agreați la EURO 2020

Suporterii români, cu greu agreați la EURO 2020

Dacă echipa națională de fotbal a României și-a “aruncat” singură biletele la EURO 2020, după prima înfrângere cu care selecționerul Mirel Rădoi “a scris istorie”, cea cu Islanda, nu același lucru se poate spune și despre fanii fotbalului din țara noastră.

Pandemia a redus, din nefericire, semnificativ numărul spectatorilor cărora le este permis să asiste la partidele de la turneul final al Campionatului European de Fotbal.

Guvernul României a decis să permită ocuparea Arenei Naționale, singurul stadion din țara noastră pe care se vor disputa partide din cadrul turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020 (trei partide din faza grupelor și o optime de finală), până la maximum 25% din capacitate.

Pare însă din ce în ce mai evident că UEFA nu agreează o prezență prea mare a românilor la acest turneu final, probabil și din motivul că echipa noastră nu s-a calificat.

Inițial, în urmă cu mai bine de un an, UEFA a organizat o tombolă la care fanii fotbalului din toată lumea s-au putut înscrie pentru a câștiga dreptul de a achiziționa bilete la meciurile de la EURO 2020, chiar la un preț redus.

După instaurea pandemiei COVID-19, și decizia statelor care găzduiesc turneul – organizat în zece capitale europene – de a reduce numărul spectatorilor de pe arene, UEFA a organizat o nouă tombolă pentru a stabili suporterii care mai pot merge la meci și cei cărora le vor fi returnați banii.

Firește, suporterii au avut posibilitatea de a solicita de la bun început returnarea banilor.

Cert este că cei mai mulți suporteri din țara noastră și-au pierdut biletele la partidele disputate pe Arena Națională.

Într-adevăr, poate fi vorba de ghinion, dar pare o neșansă generalizată pentru români.

Nu e neapărat nevoie să intrăm în vechile povești despre manevrele UEFA chiar de la tragerile la sorț ale competițiilor organizate, cu bile încălzite etc., dar situația este cert suspectă.

 

Ghinionul forțat al fanilor fotbalului din România

Neșansa fanilor români ai sportului rege este mult mai greu de explicat însă în cazul biletelor care sunt puse acum în vânzare de UEFA, după ce se pare că va fi crescut procentul până la care va putea fi exploatată capacitatea Arenei Naționale din București.

La aceste tichete vor avea întietate suporterii echipelor calificate la turneul final.

Probabil că și noi, dacă am fi avut Naționala României calificată la EURO 2020 – slabe șanse – am fi dorit să avem prioritate la achiziționarea biletelor.

Din punct de vedere legal, vorbim însă de discriminare și nu ar fi prima dată când UEFA poate fi acuzată de acest lucru.

De această dată însă, statul român este părtaș.

Guvernul României putea să ia de la bun început decizia de a permite ocuparea Arenei Naționale la mai mult de 25% din capacitate, dar ales să facă acest lucru după tombola UEFA.

Cu siguranță guvernanții vor spune că au fost nevoiți să constate modul în care evoluează cazurile de infectare cu COVID-19 în țara noastră, dar după maratoanele de vaccinare planificate, situația era predictibilă.

Nu se poate contesta faptul că există un interes economi comun al UEFA și al statului român, în sensul de a prefera suporteri străini la meciurile de la EURO 2020.

Atât UEFA, cât și guvernanții noștri preferă suporteri din țări mai bogate la acest turneu, deoarece prezența lor se transformă în sume de bani mai mari încasate.

Chiar și suporteri veniți din Ucraina sau Macedonia de Nord (echipele naționale ale acestor țări vor disputa partide la București, în faza grupelor) înseamnă pentru statul român mai mulți bani, obținuți din turism.

Poate aceasta ar putea fi palida consolare a guvernanților pentru sectorul HoReCa, puternic “zdruncinat” de restricțiile impuse pe timp de pandemie COVID-19: v-am adus suporterii străini care să cheltuiască banii la voi.

Chiar ar putea aceasta să fie o temă de viitoare campanie electorală pentru actualul premier, Florin Cîțu, sau poate îl va ajuta pe șeful Executivului îm alegerile din PNL.

 

Eveniment european de amploare, organizat românește

Putem susține cu tărie că pandemia COVID-19 a ajutat țara noastră, oferindu-ne alibiul perfect și, cel mai important, răgazul pentru a realiza minimul din angajamentul pe care România, prin politicienii săi, și le-a luat în fața forului fotbalistic european.

Am promis că vom avea o linie de metrou care să lege Gara de Nord din Capitală de Aeroportul Internațional “Henri Coandă” din Otopeni.

Cum era de așteptat, având în vedere istoricul ultimilor trei decenii pentru infrastructura românească, nu am reușit.

Am “păcălit” UEFA cu circa 5 kilometri de cale ferată aproape până la aeroport, de fapt până în câmp, de unde călătorii merg prin ploaie până la terminalul plecări.

Nici măcar acești 5 kilometri nu au fost realizați corespunzător, un “Dorel” uitând să mai tragă două suduri.

Vorbim de o linie de cale ferată între Gara de Nord și Aeroportul Internațional “Henri Coandă” cu întârzieri și de peste 45 de minute și deservită de lcomotive ce ar putea fi piese de muzeu, dar aaceasta într-o țară civilizată.

Am promis trei stadioane noi, pe care să se antreneze echipele care vin în Capitală: Stadionul Steaua, Stadionul Dinamo și Stadionul Giulești.

Arena din Șoseaua Ștefan cel Mare a fost plimbată dintr-o parte în alta, pe hârtie, de pe velodrom, ba pe actuala arenă, ba în fața Parcului Sportiv Dinamo, până când “câinii” au rămas fără casă.

În locul unei Gropi în Ștefan cel Mare, am mai ridicat o tribună la Arcul de Triumf, într-un interval de timăp în care chinezii probabil că ridicau minimum trei arene de la zero.

Stadionul Rapid, de la ideea de a păstra aspectul monumentului istoric a ajuns la o arenă micuță.

Stadionul Steaua a fost finalizat, dar acolo niște generali și colonei acționează precum șefii pe plantație, patroni pe un obiectiv al statului român.

Acești colonei și generali au decis că FCSB nu poate închiria noua arenă din Ghencea.

Adică banii lui Gigi Becali nu sunt buni pentru statul român.

Atunci, cum vom acoperi această investiție, vor plăti domnii cu burți mari în uniformă, care stau pe bani mulți în birourile Clubului Sportiv al Armatei?

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă