15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiȘi totuși s-a mai găsit loc de tăiat la Educație...

Și totuși s-a mai găsit loc de tăiat la Educație…

Mulți ar fi spus că nu este posibil un buget mai mic decât cel de anul precedent, la Educație, însă Guvernul Florin Cîțu ne-a demonstrat că imposibilul devine posibil.

În 2020, am avut 2,72% din PIB, în timp ce, în acest an, avem doar 2,55%.

În aceste condiții, declarația ministrului Sorin Cîmpeanu, de la preluarea mandatului, conform căreia acesta speră să se ajungă la un buget de 6% din PIB, în patru ani, pare amuzantă.

Într-adevăr, avem speranțe că poate fi și depășit acest procent, dacă vom aduna bugetele pe patru ani.

Chiar și în această situație, de la Ministerul Educației ni se transmite mult optimism: sunt cei mai mulți bani alocați bugetului efectiv pentru învățământ, din ultimii zece ani, chiar în contextul tăierilor de cheltuieli pentru majorărri salariale și vouchere de vacanță.

Am înțeles că se încearcă întinderea bugetului, ca să pară mai mare, dar există pericolul ca, trăgând prea mult de el, să se rupă.

De la minister ni se transmite că vor fi alocați mai mulți bani pentru pregătirea profesorilor, fiind cunoscute problemele întâmpinate în timpul cursurilor online.

Întrebarea firească este: ce profesori vor mai fi dispuși să participe la cursuri de pregătire, în condițiile în care, de doi ani le refuzi majorările salariale, acum, le iei banii de concediu și sunt nevoiți să muncească și pentru recuperarea pierderilor în procesul educațional?

Am reținut declarația premierului Florin Cîțu, care spunea că “în lumea asta, nimic nu e gratis”.

Nu același lucru se pare că gândește șeful Executivului și despre Educație, care, aparent, ar trebui să funcționeze și fără bani.

Unica parte pozitivă: bani pentru bursele elevilor, de la Ministerul Educației.

De fapt, un os aruncat de premier primarilor, ca aceștia să nu mai latre.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă