14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAPEL CĂTRE PARLAMENTARII PATRIOȚI: RESPINGEȚI LEGEA OFFSHORE!

APEL CĂTRE PARLAMENTARII PATRIOȚI: RESPINGEȚI LEGEA OFFSHORE!

Azi, 24 Octombrie 2018, clasa noastră politică va da ultimul său examen de capacitate din această primă sută de ani de existență a României. Un test de patriotism. Pe care, mai mult ca sigur, îl va pica. După boicotarea referendumului pentru familia naturală, politicienii noștri sunt pe punctul de a adopta una dintre cele mai rușinoase și umilitoare legi din ultimii 30 de ani. Sau poate din ultimii 100… Legea prin care vom renunța pentru totdeauna la ceea ce este al nostru, la ceea ce este al generațiilor următoare. Legea prin care renunțăm la demnitate, la posibilitatea de a micșora decalajele de dezvoltare pe care le avem în raport cu “familia vest-europeană”.

 După trei săptămâni de “dezbateri” cu ușile închise, în care nimeni nu s-a sinchisit nici să ne spună de ce este necesară această lege atâta vreme cât încă din 1987 se realizează expoaltări de gaze în offshore în baza legilor în vigoare, nici de ce cotele de supraimpozitare sunt inferioare celor din OG 7/2013 și Legea 73/2018, nici de ce România trebuie să renunțe la dreptul său suveran de a reglementa în raport de interesele sale legitime în domeniul taxelor și impozitelor pentru următorii 30 de ani… ai noștri politicieni au căzut la pace: rămâne cum au stabilit stăpânii lor – România nu va lua aproape nimic din bogățiile sale!

 Așa cum semnalam acum o săptămână în urmă într-un alt articol, în chiar textul Legii apare o exemplificare a modului de “supraimpozitate” a profiturilor exploatorilor, exemplificare din care rezultă că fără dubiu faptul că din 110 lei profit al “investitorului”, statul român atinge 11,92 Lei, adică 10,83% din valoarea resurselor sale. Da, doar 10,83% din bogățiile noastre! La acest prag se adaugă între 3,5 și 13% redențe și impozitul pe profit (după scăderea încă odată din acesta a “investițiilor” și “consultanțelor” de care exploatatorii au imperioasă nevoie, desigur).

Totalul maximal pe care România îl va atinge din bogățiile sale va fie de 30% din valoarea gazelor din offshore!

Rețineți acest procent – ROMÂNIA va atinge MAXIM 30% din valoarea gazelor extrase din offsore-ul Mării Negre. Viitorul, în mod sigur îmi va confirma această sumbră predicție.

Și, DA, exploatatorii vor lua 70% din bogățiile României! Rețineți și acest procent.

Decizia a fost luată pe fondul corului de văicăreli a exploatatorilor și a cozilor de topor din clasa noastră politică, și a isonului ținut de covârșitoarea parte a presei noastre “indepenedente”, care toți, într-un glas, căinau “investitorii” și marile investiții pe care aceștia trebuie să le facă. Dar ne-a spus cineva la cât se vor ridica investițiile exploatatorilor? Măcar așa, aproximativ… aproximativ în favoarea lor, măcar… Nu, nimeni, niciodată nu a adus în discuție valoarea estimată a investițiilor de a caror recuperare au fost atât de îngrijorați domnii Tăriceanu și Vosganian, alături de “dreapta” penelistă.

Cum nimeni nu o spune, îmi asum riscul de a mai dezvălui o informație venită “pe surse”: valoarea totală a investițiilor pe care urmează să le facă exploatatorii, după propriile lor calcule, e de maxim 5 miliarde dolari. Maximală! Da, e mult. Eu cred că e chiar prea mult… și prea puțin sincer! 

Dar să acceptăm ca bună această cifră: 5 miliarde de dolari. Dacă deducem această “investiție” din valoarea minimală estimată a gazelor din Marea Neagră – 40 miliarde de dolari (deși unele estimări vorbesc de 120 miliarde!) rezultă o un venit de cel puțin 35 miliarde dolari. Din acești bani DOAR (Și MAXIM) 10,5 MILIARDE VOR AJUNGE ÎN BUGETUL ROMÂNIEI! 

Restul de 24,5 miliarde dolari vor ajunge la exploatatori! Cu alte cuvinte “investitorii” vor băga 5 miliarde în investiții (pe care îi vor recupera în maxim 5 ani de la începutul exploatării) și vor scoate 24,5 miliarde profit (după recuperarea investiției, desigur)! Profit net de aproximativ 500% pentru exploatatori. Și asta în condițiile în care rezervele de gaze sunt de “doar” 40 miliarde de dolari… Cifrele se schimbă dacă rezervele sunt mai mari, să zicem că avem gaze de 100 miliarde de dolari, profitul exploatatorilor tinzând spre 1000% (nemaipunând în calcul și scumpirea constantă a gazelor care va avea loc în următorii 30 de ani și care va face ca profiturile să crească exponențial)!

 Este motivul pentru care de la începutul acestui scandal în jurul legii offshore, pe care trebuie să recunosc că l-am creat, m-am încăpățânat să numesc companiile care au concesionat perimetre din zona economică exclusivă a Românie din Marea Neagră EXPLOATATORI și nu investitori. 

 Este motivul pentru care, indiferente cum ambalează această lege politicienii și jurnaliștii noștri, Legea offshore care urmează să fie adoptată astăzi nu este o reușită, nu este o victorie a României, ci una din cele mai mari și rușinoase umilințe și înfrângeri a poporului român. O înfrângere de care își vor aminti generații. La fel cum își vor aminti și de cozile de topor și trădătorii care vor fi făcut posibilă această înfrângere, această umilință.

Și totuși mai e o ultimă șansă! Parlamentarii patrioți și cu frică de Dumnezeu să respingă azi în plen această Lege!

Vă rog, dați o șansă acestei țări!

 

Vă rog, respingeți Legea offsore!

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă