12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiSemnificaţia zilei de 25 octombrie – Ziua Armatei

Semnificaţia zilei de 25 octombrie – Ziua Armatei

E plină lumea de fake-news-uri. Şi atunci de ce ne mirăm că lumea politică şi istorică militară nu-şi mai aduce aminte de ce ziua de 25 octombrie e declarată Ziua Armatei Române?

Ne-a surprins impasibilitatea generalilor în a explica românilor ce aniversăm sau comemorăm.

Fiecare zi a unei armate reprezintă un corolar de aduceri aminte şi de exprimat simboluri cu semnificaţii deosebite.

Numai că în Înaltele Şcoli ale Armatei române se învaţă mai mult despre relaţiile cu NATO, decât despre eroismul din cele două războaie mondiale. Aşa se vede, la suprafaţă. Nu am auzit niciun şef al Armatei Române să explice semnificaţia acestei zile speciale.

De ce 25 octombrie şi nu Ziua Eroilor?

Trec anii, precum blindatele la defilări. Şcoala nu îi mai învaţă pe tineri decât despre parteneriate strategice, câmpuri de luptă şi posibil mai puţin despre raţiunile simbolice.

Noi nu ştim ce se întâmplă prin înaltele foruri academice de unde au emanat generali şi trei stele, dar faptul că nimeni din Armată nu a dat explicaţii publicului despre semnificaţia acestei zile ne îndreptăţeşte să credem că nu îi mai interesează, lucrând în paradigma noului obelisc al progresismului care „susţine că trecutul este opiumul popoarelor.”

Dacă nu-şi amintea premierul?

Ludovic Orban e singurul reprezentant al statului care a exprimat corect, concret şi la obiect semnificaţia Zilei Armatei.

Pentru cei care încă mai ţin cu ţara, puţină aducere aminte nu strică.

Cu o zi înainte de 25 octombrie 1944, Armata Română a eliberat orașul Carei, ultima localitate românească aflată sub ocupația hortystă, din teritoriul de peste 43.000 de kilometri pătrați din partea de nord-vest a țării, cedate samavolnic prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940.

Anunţul marii victorii a fost amânat pentru ziua de 25 octombrie, ziua de naştere a Regelui Mihai, suveranul Regatului român.

Regele, simbol al demnităţii naţionale

Regele Mihai I a reprezentat pentru întreg neamul românesc, încă de la nașterea sa, un simbol al speranței, al tradiției, al continuității, al stabilității și al progresului țării, într-o epocă de distrugeri în masă, de schimbat hotarele lumii şi de permanentizat ideologii nefaste.

Pentru a-l cinsti cum se cuvine pe Suveranul “apărător de ţară,” la 25 octombrie 1944, Armata Română a anunțat eliberarea ultimului petic de pământ românesc. Şi alungarea rivalului militar.

Vocile lumii:

„Instituţiile ostăşeşti au făcut mărimea şi puterea ţării în vreme de patru veacuri; dacă ţara românilor îţi va fi luat vreodată rangul ce i se cuvine între popoarele Europei, aceasta o va fi ea datoare mai mult regeneraţiei vechilor ei instituţii ostăşeşti” (Nicolae Bălcescu)

 

 

« Să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența și libertățile noastre » (Regele Mihai)

Ludovic Orban, singurul oficial care şi-a amintit de Regele Mihai

Regele a plecat puţin. Nu mai reprezintă o miză. Lumea l-a uitat.

Aşa cum anticipam la plecarea sa la cele sfinte, curentul monarhist se va diminua în intensitate, numai că prestigiul unei ţări, mândria naţională, vibraţiile emoţionale pe front se obţin numai dacă tăciunii istoriei ard sub tălpile tinerelor cadre militare.

Ziua de 25 Octombrie ar fi trebuit să fie inima conştiinţei naţionale. Dar n-a fost aşa.

Ici, colo, câte un monarhist a pus pe reţelele sociale luminoasa figură a Regelui. Alţii, fotografii de pe vremea când erau cătane, dar niciunul n-a explicat relaţia de atunci cu CI-istul unităţii.

Mai marii Armatei au depus coroane la Cimitirul soldatului necunoscut şi au plecat spre popote pentru a cinsti o carafă de vin, că mai importante sunt stropirile de după, decât memoria de dinainte.

Dar pentru că Ludovic Orban a fost singurul oficial al statului român care a înţeles perfect seminificaţia zilei armatei, redau declaraţia sa:

“Vă invit să ne amintim astăzi, când se împlinesc 99 de ani de la nașterea Regelui Mihai, de discursul memorabil pe care l-a rostit în Parlament, pe 25 octombrie 2011. Așa cum a spus atunci Regele Mihai, <nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru> și prima noastră datorie în ziua de 25 octombrie este <să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența și libertățile noastre>.

Regele, o personalitate unică

Unul dintre acești mari oameni de stat, care și-a dedicat întreaga viață României și poporului român, a fost Regele Mihai. A fost o personalitate unică în istoria noastră, care, prin exemplul personal, ne-a arătat cât de importante sunt pentru societate atât garantarea și întărirea democrației și a libertăților umane, cât și respectarea legilor și instituțiilor statului.

Ziua de 25 octombrie ne găsește anul acesta într-un moment foarte important pentru reconstrucția României. Guvernul pe care-l conduc are ca obiectiv suprem să dezvolte România la un nivel fără precedent și acest lucru se va produce cu sprijinul partenerilor noștri strategici, NATO și Uniunea Europeană, dar și cu ajutorul Familiei Regale, care și-a dedicat existența susținerii și promovării intereselor fundamentale ale țării noastre în lume.

Să nu uităm totodată de idealurile fondatorilor Partidului Național Liberal și de rolul lor fundamental la întemeierea României moderne. Partidul Național Liberal are un lung istoric în societatea românească și a făcut ce trebuia de fiecare dată când România a avut nevoie.

Familia Regală a consolidat România modernă

De asemenea, Regele Mihai și Familia Regală au contribuit la consolidarea României prin iubire de țară, credință, loialitate, seriozitate, competență și curaj. Acestea sunt și calitățile fundamentale ale Armatei Române. Acestea trebuie să fie și calitățile care stau la baza reconstrucției societății noastre și la transformarea României într-o țară normală, civilizată, modernă și prosperă”.

Modul în care s-a discutat în spaţiul public despre Ziua Armatei poate fi, fără tăgadă, inserat în cursurile noilor CI-şti despre obsedanta temă a “fake-news-urilor,” de parcă teoria relativităţii mai poate fi interpretată.

Vorba colegului Dan Negru de la Antena 3, se vântură bani pe subiectul acesta.

Nu mai e la modă tradiţia, bunul simţ şi închinarea.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Climate Change Summit Awards premiază tinerii și IMM-urile ce propun soluții practice la provocările climatice

Climate Change Summit, cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, susține și premiază soluții inovatoare și transformatoare din Europa Centrală și de...

Cât de des ar trebui să faci rotația anvelopelor?

Deoarece anvelopele se uzează diferit pe puntea față comparativ cu cele de pe puntea spate, acestea trebuie rotite periodic pentru a nu ajunge în...

Climate Change Summit Awards premiază tinerii și IMM-urile ce propun soluții practice la provocările climatice

Climate Change Summit, cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, susține și premiază soluții inovatoare și transformatoare din Europa Centrală și de...
Ultima oră
Pe aceeași temă