Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Selfie la volan. Infatuarea ucide!

Profesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea Actualizat: 05.06.2018 - 12:08
Profesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea

Un recent accident grav de circulație, cu mai mulți morți și răniți, a provocat o vie emoție cititorilor de ziare sau telespectatorilor pentru motivul care a dus la producerea sa: în timp ce conducea, șoferul comunica live, pe o rețea de socializare, cu prietenii săi.

Share

Alte zeci de accidente de circulație au avut loc pentru că șoferii își făceau „selfie” în timp ce conduceau.

 

Dincolo de starea drumurilor sau a autoturismelor din România, dincolo de accidentele provocate de alcool, neatenție sau viteză prea mare, au apărut, iată, accidentele provocate de infatuare. Infatuarea unor șoferi de a se „arăta” lumii în plin trafic.

 

Desigur, progresul tehnologiei ne-a creat posibilitatea de a trăi, funcționa și comunica „în timp real”. În principiu, suntem mai informați, suntem mai aproape (virtual) de cei dragi, de familie sau de prieteni, putem cere sau oferi ajutor mai repede. Dar, indiferent de cât de performante sunt echipamentele noastre de comunicare, dacă metehnele au rămas aceleași, rezultatul folosirii telefonului mobil poate duce la accidente grave și chiar la decese „în timp real”.

 

Compania Ford a realizat o cercetare pe acest subiect, intervievând 7.000 de șoferi europeni cu vârste între 18 și 24 de ani. Rezultatele sunt uimitoare și îngrijorătoare, totodată. 1 din 4 tineri a admis că și-a făcut selfie în timp ce conducea autoturismul. Tinerii șoferi din Marea Britanie sunt cei mai harnici – aici 1 din 3 șoferi și-a făcut selfie. Jumătate din cei intervievați au spus că au făcut fotografii cu telefonul mobil (smartphone, cum se numește corect acest instrument). 1 din 4 intervievați a recunoscut că „stă pe Facebook” în timp ce conduce. Iar cel mai interesant lucru îl reprezintă faptul că 95 la sută din cei 7.000 de tineri au recunoscut că aceste „ocupații” sunt periculoase! 

 

Șapte din zece șoferi români utilizează telefonul mobil în timp ce conduc. În România lucrurile sunt ca de obicei atunci când vorbim de clasamente „negre”. Adică, mai rău. Comisia Europeană ne clasează pe locul al doilea în ceea ce privește folosirea acestor dispozitive de către șoferi.

 

Mai mult, 61 la sută dintre șoferii români chestionați spun că folosesc telefonul în timp ce conduc pentru a trimite mesaje. 27 la sută dintre ei spun că își verifică pagina de Facebook, iar 17 la sută spun că își fac chiar poze când sunt la volan. Adică, selfie.

 

Îmi amintesc de un accident înfiorător ce a avut loc în urmă cu un an. Undeva în județul Teleorman, o mașină a oprit la marginea unui câmp cu rapiță. Șoferul și soția lui au coborât din mașină pentru a-și face selfie între plantele frumos colorate. Copiii au rămas în autoturism. Unul dintre copii, în vârstă de numai 3 ani, a ieșit, la rândul lui, din mașină. Dar a ieșit în șosea și a fost spulberat de o altă mașină. Copilul a murit.

 

Cum am putea „traduce” această realitate? Din perspectivă psihologică, chiar dacă avem atenție distributivă, senzația că putem face mai multe lucruri deodată este înșelătoare. Nu putem, creierul nu poate procesa cu aceeași viteză și coerență informațiile simultane. Gândiți-vă la cei care citesc și mănâncă în același timp – pe termen lung, riscă îmbolnăvirea stomacului, iar informațiile memorate în timpul lecturii sunt mai puține. Ambele procese sunt statice și îndelungi.

 

La volan, dinamica este cu totul alta, informațiile sunt mult mai multe, iar o fracțiune de secundă de neatenție poate duce la dezastre. Acum câteva săptămâni, în Ungaria, șoferul unui microbuz care aducea acasă câțiva români de la muncă, din străinătate, a început o transmisie live pe telefon. Neatent la volan, cu ochii în ecranul telefonului, șoferul a pierdut controlul mașinii. Microbuzul s-a înfipt într-un camion... Mai mulți oameni au murit.

 

Dacă starea drumurilor ține de autorități, starea automobilului – de responsabilitatea șoferului, iar viteza sau alcoolul – de inconștiența celui aflat la volan, selfie-ul ține de infatuare. Așa cum și transmisia live în timpul conducerii mașinii ține tot de infatuare. O infatuare gratuită, o dorință de a „se arăta” superior, indiferent de tema aleasă: superior celorlalți șoferi, superior polițiștilor sau autorităților, superior cu orice preț în ochii prietenilor sau cunoscuților. O clipă de infatuare care nu servește, de fapt, nimănui și care poate însemna un masacru pe șosea. Un masacru pentru șoferi, pasageri, pietoni. Nevinovați.  

 

Comentarii

loading...