10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiSelfie la volan. Infatuarea ucide!

Selfie la volan. Infatuarea ucide!

Alte zeci de accidente de circulație au avut loc pentru că șoferii își făceau „selfie” în timp ce conduceau.

 

Dincolo de starea drumurilor sau a autoturismelor din România, dincolo de accidentele provocate de alcool, neatenție sau viteză prea mare, au apărut, iată, accidentele provocate de infatuare. Infatuarea unor șoferi de a se „arăta” lumii în plin trafic.

 

Desigur, progresul tehnologiei ne-a creat posibilitatea de a trăi, funcționa și comunica „în timp real”. În principiu, suntem mai informați, suntem mai aproape (virtual) de cei dragi, de familie sau de prieteni, putem cere sau oferi ajutor mai repede. Dar, indiferent de cât de performante sunt echipamentele noastre de comunicare, dacă metehnele au rămas aceleași, rezultatul folosirii telefonului mobil poate duce la accidente grave și chiar la decese „în timp real”.

 

Compania Ford a realizat o cercetare pe acest subiect, intervievând 7.000 de șoferi europeni cu vârste între 18 și 24 de ani. Rezultatele sunt uimitoare și îngrijorătoare, totodată. 1 din 4 tineri a admis că și-a făcut selfie în timp ce conducea autoturismul. Tinerii șoferi din Marea Britanie sunt cei mai harnici – aici 1 din 3 șoferi și-a făcut selfie. Jumătate din cei intervievați au spus că au făcut fotografii cu telefonul mobil (smartphone, cum se numește corect acest instrument). 1 din 4 intervievați a recunoscut că „stă pe Facebook” în timp ce conduce. Iar cel mai interesant lucru îl reprezintă faptul că 95 la sută din cei 7.000 de tineri au recunoscut că aceste „ocupații” sunt periculoase! 

 

Șapte din zece șoferi români utilizează telefonul mobil în timp ce conduc. În România lucrurile sunt ca de obicei atunci când vorbim de clasamente „negre”. Adică, mai rău. Comisia Europeană ne clasează pe locul al doilea în ceea ce privește folosirea acestor dispozitive de către șoferi.

 

Mai mult, 61 la sută dintre șoferii români chestionați spun că folosesc telefonul în timp ce conduc pentru a trimite mesaje. 27 la sută dintre ei spun că își verifică pagina de Facebook, iar 17 la sută spun că își fac chiar poze când sunt la volan. Adică, selfie.

 

Îmi amintesc de un accident înfiorător ce a avut loc în urmă cu un an. Undeva în județul Teleorman, o mașină a oprit la marginea unui câmp cu rapiță. Șoferul și soția lui au coborât din mașină pentru a-și face selfie între plantele frumos colorate. Copiii au rămas în autoturism. Unul dintre copii, în vârstă de numai 3 ani, a ieșit, la rândul lui, din mașină. Dar a ieșit în șosea și a fost spulberat de o altă mașină. Copilul a murit.

 

Cum am putea „traduce” această realitate? Din perspectivă psihologică, chiar dacă avem atenție distributivă, senzația că putem face mai multe lucruri deodată este înșelătoare. Nu putem, creierul nu poate procesa cu aceeași viteză și coerență informațiile simultane. Gândiți-vă la cei care citesc și mănâncă în același timp – pe termen lung, riscă îmbolnăvirea stomacului, iar informațiile memorate în timpul lecturii sunt mai puține. Ambele procese sunt statice și îndelungi.

 

La volan, dinamica este cu totul alta, informațiile sunt mult mai multe, iar o fracțiune de secundă de neatenție poate duce la dezastre. Acum câteva săptămâni, în Ungaria, șoferul unui microbuz care aducea acasă câțiva români de la muncă, din străinătate, a început o transmisie live pe telefon. Neatent la volan, cu ochii în ecranul telefonului, șoferul a pierdut controlul mașinii. Microbuzul s-a înfipt într-un camion… Mai mulți oameni au murit.

 

Dacă starea drumurilor ține de autorități, starea automobilului – de responsabilitatea șoferului, iar viteza sau alcoolul – de inconștiența celui aflat la volan, selfie-ul ține de infatuare. Așa cum și transmisia live în timpul conducerii mașinii ține tot de infatuare. O infatuare gratuită, o dorință de a „se arăta” superior, indiferent de tema aleasă: superior celorlalți șoferi, superior polițiștilor sau autorităților, superior cu orice preț în ochii prietenilor sau cunoscuților. O clipă de infatuare care nu servește, de fapt, nimănui și care poate însemna un masacru pe șosea. Un masacru pentru șoferi, pasageri, pietoni. Nevinovați.  

 

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă