4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiRomânia a absorbit anul trecut 7,89 miliarde euro din fondurile europene

România a absorbit anul trecut 7,89 miliarde euro din fondurile europene

E suficient să con­sulţi pagina oficială „European Structural and Investment Funds – Open Data System“ şi vei observa că, în perioada 2014-2020, României îi sunt puse la dispoziţie 30,8 miliarde euro.

Prin intermediul a 8 programe naționale, beneficiază de asistenţă financiară nerambursabilă, din partea fondurilor structurale şi de coeziune, de 30,8 miliarde euro, reprezentând o medie de 1.548 de euro per persoană, în perioada 2014-2020 – informează noul portal al CE. Această pagină include date cu referire la planificarea și implementarea atât a fondurilor puse la dispoziţie fiecărei ţări, cât şi a plăților UE către România și realizărilor la nivel de țară. Cititorii care vor să fie mai informaţi despre mersul lucrurilor pot explora uşor şi programele altor țări, în secțiunea „Programe“, unde sunt enumerate și programele InterReg relevante pentru ţara noastră.

Sigur că aici se poate imersiona şi Victor Ponta, care acum a trecut de partea foştilor săi adversari. Dar în timpul mandatului fostului premier tocmai s-a încheiat un ciclu de finanţare şi urma programul 2014-2020.

Nu putem să-i punem în cârcă faptul că timp de mai mulţi ani autorităţile de management ale noului sistem nu au fost acreditate.

A urmat dezastrul de la Colectiv, urmat de Guvernul Dacian Cioloş, poreclit chiar de propriii aliaţi din PNL (aliaţii de acum doi ani) „Zero absorbţie“.

Orice expert în fonduri europene recunoaşte că lipsa de voinţă a Executivului de acreditare a acestor autorităţi a dus la amânări succesive.

Guvernul Dăncilă poate fi acuzat de toate relele Pământului, de lipsa de gramatică a ripostei la ura calificată, de purtări necuviincioase faţă de noii stăpâni, dar că în 2018 România a recuperat și decalajele și a ajuns la media europeană, 26% absorbție din total fonduri alocate, ­oricine poate recunoaşte.

Un om de bună-credinţă nu ia frazele propagandei drept adevăruri absolute. Mai şi caută, mai cercetează, nu de altceva, dar să nu intre ca prostul cu oiştea în gard.

Repetăm, pentru perioada 2014-2020, România are la dispoziţie 30,88 miliarde euro, prin intermediul a 8 programe. Contribuția statului român fiind de 5,8 miliarde euro.

La ora actuală sunt aprobate proiecte, conform datelor de la Ministerul Fondurilor Europene, în valoare de 20,8 miliarde euro, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din banii alocaţi.  

Anul trecut, România a accesat efectiv 7,89 miliarde euro – 26% din total – relevă datele publice.    

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă