9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiRădoi a crezut că scoate din Căpușă lăptișor de matcă

Rădoi a crezut că scoate din Căpușă lăptișor de matcă

Laureat al competițiilor de tineri, U21, acolo unde contează doar forța și talentul, nu și personalitatea jucătorilor, antrenorul de azi al naționalei a fost soluția de avarie a lui Răzvan Burleanu. Pierdusem calificarea “de acasă” la Euro 2021. Mirel era pe val. Președintele FRF și-a pus în joc prestigiul și onoarea.

Niciun coșmar nu prevestea dezastrul selecționerului. Patru înfrângeri la rând și un ultim joc de curtea școlii.

Venit de pe caii mari ai războiului dintre cadeți, Mirel Rădoi și-a scuipat în barbă: voi fi soluția la problemă.

S-a dus pe Middlesbrough, acolo unde mai fusese ca jucător al Stelei, în 2006, cu pieptul țâfnos al celui care știe că nu pierde nimic pentru că e amical.

Cinste lui Nedelcearu și Stancu. Jos pălăria pentru gestul lor

Și a îngenunchiat tricolorii. Și la propriu și la figurat. Cinste lui Ionuț Nedelcearu și lui Nicolae Stancu, singurii jucători români care au refuzat gestul de a plăti tribut mișcării “Black Lives Metter”, de care pe noi românii ne leagă, cât frica de drobul de sare din „Prostia omenească” a lui Ion Creangă.

 

Fostul portar Jan Tomaszewski a apărat onoarea naționalei Poloniei, acuzată că nu a îngenunchiat la un meci similar. “Națiunea poloneză nu a îngenunchiat și nu va îngenunchia în fața nimănui.”

E treaba englezilor cu păcatele lor coloniale. La noi mișcarea stârnită de George Floyd n-are corespondent.

Ce n-a știut țâfnosul antrenor român, care nu e nici departe un selecționer, e că sub culorile Naționalei se ascund toate trăirile unui neam.

Pe lângă înfrângere, Mirel Rădoi a adus tristețea în casele românilor de aici sau de pretutindeni.

Rădoi nu s-a prezentat doar pe sine în casa lorzilor fotbalului

Dacă ar fi fost un selecționer cu școală ar fi știut că pe “Riverside” nu se reprezintă pe sine, ci aspirațiile de victorie ale unui popor întreg.

De prea multe ori antrenorii noștri nu știu să-și calibreze forțele și strategia de luptă pr jucătorii din teren, studiind istoria și învățând din pildele ei.

A venit la Națională cu propriul ego. A schimbat tactica de pe “mai lungă și pe a doua,” în ofensiva cu defensiva-n pungă. A vrut neapărat să se exprime. Să-și arate valoarea. Dorea nespus să se vorbească despre Modelul Rădoi în fotbal, uitând că și bucătăreasa – înainte de a face un fel de mâncare – se asigură că deține toate ingredientele.

A fost susținut în ascensiunea sa de biroul federal. Și-a făcut numărul de pantomimă, căzând ca nătăflețul în propria-i capcană.

Rădoi sau pieptul de gânsac

Toți știu să deseneze cercuri și strategii, dar mai trebuie să cunoști pe ce cariocă te bazezi. Care e garnitura? Cine e dispus să joace până la epuizare? S-a constituit o echipă? Are naționala un stil propriu? Sau rămâne pe varianta clasică “buf și înainte?”

Mirel Rădoi n-a avut timp nici măcar de flip-chart, darmite de căutat soluții la gravele probleme de lot.

De la Mondialul din Mexic 1970, România nu mai cedase în fața Angliei. Echipa lui Cornel Dinu pierduse atunci în fața celebrei echipe a lui Booby Moore și Bobby Charlton. Nu se poate spune că azi naționala britanică nu e o echipă de forță. Are cumulată o valoare de 1,25 miliarde de Euro. Gareth Southgate deține responsabilitatea trezorierului de diamante.

A fost nevoie de o schimbare inexplicabilă a lui Rădoi, scoaterea lui Sorescu și introducerea lui Căpușă, pentru ca meciul să înfoaie corăbiile rezerviștilor britanici. La un minut de la intrare pe carpeta verde, fundașul Chindiei a faultat în careu, iar Rashford n-a iertat de la punctul cu var. Și 1-0. În ciuda jocului ce părea echilibrat.

Să fii egalul rezervelor Angliei e ceva. Își zicea majurul fotbalului românesc. Numai că ofensiva sa, de după schimbările de capra podului, a fost citită rapid de Gereth Southgate, un păzitor de arsenal.

Chiricheș a intrat ca la karate

Din minutul 68, britanicii ne-au călărit. Doar un nou meci extraordinar al lui Niță a făcut ca tabela să n-o ia spre Polul Nord.

Urmașul lui Tătărușanu a parat și o lovitură de la 11 metri a căpitanului Henderson. Chiricheș intrase ca la karate în Calvert-Lewin. A mai scos încă trei mingi de gol.

Duminică, Rădoi a mai lăsat o pată neagră pe obrazul fotbalului românesc. Și asta după ce ne-a tras umilința maximă: înfrângeri în șir în fața echipelor din Sudul Caucazului și a Islandei, niciodată învingătoare cu România.

Modelul Rădoi rămâne ca o opera bufă în concernul nasurilor prea sus ținute.

Toți jucătorii Echipei de Aur îi recomandă mai multă sfială adaptare la “stofa clientului.” Nu poți să faci din sfoară bici, cum nici din Căpușă, lăptișor de matcă.

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Naționala Under-19 a încheiat Turul de Elită cu o victorie în fața Croației! Elevii lui Adrian Dulcea au ratat calificarea la EURO

Selecţionata României Under-19 a încheiat Turul de Elită al Campionatului European de fotbal cu o victorie cu 1-0 obținută în fața Croației, la Varazdin....

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă