5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPSD încearcă schimbarea la faţă

PSD încearcă schimbarea la faţă

Situaţia e ieşită din canonul politic. Mişcarea pare surprinzătoare. Cunoscătorii fenomenului politic vorbesc despre două soluţii: ori Partidul lui Ciolacu vrea să îngroape definitiv tema, ori doreşte să lase USR fără „obiectul muncii.”

Dacă PSD vrea să se lepede de titulatura de “grup infracţional organizat,” prin preluarea temei de la adversarii săi, înseamnă că asistăm la o schimbare la faţă. Dacă îngroapă tema, e ca şi rezolvată. “Da, mersi, poporul nu vrea.”  

Primul atac frontal

Echipa Ciolacu realizează primul atac frontal. Schimbă radical registrul politic. Dezarmează adversarul. Deschide arsenalul acestuia şi strigă: e gol. „Penalii sunt la ei, nu la noi.”

Dar pentru a înţelege efectele scontate ale unei eventuale supuneri la vot a Iniţiativei, să vedem care sunt regulile de revizuire a Constituţiei.

Procedura de revizuire constituțională este destul de simplă: după ce se strâng semnăturile necesare, orice inițiativă populară de revizuire, așa cum este și „Fără penali în funcții publice”, trebuie să treacă prin câteva etape obligatorii.

Iniţiativa a fost deja supusă avizului Curţii Constituţionale. A stat în sertarele Biroului Permanent al Parlamentului încă din aprilie 2019.

Trebuie 2/3 din voturile parlamentarilor

Ar mai urma votul în Parlament. Pentru ca norma fundamentală, Constituţia, să fie modificată trebuie 2/3 din voturile parlamentarilor. E greu de crezut că această ţintă nu se va realiza. Aleşii vor vota cu două mâini, pentru că ei zic că nu sunt penali, dar niciodată nu se ştie care e decizia Pădurii. Din om, poţi fi mâine neom, dacă s-a supărat sistemul pe tine. Dar asta e o altă poveste. Astăzi, nimeni nu mai vrea să supere umbrele de dincolo de arbori.

Imediat după ce proiectul de lege privind modificarea unui articol din Constituţie este aprobat, Guvernul este obligat să treacă la organizarea unui referendum, care trebuie organizat cel mai târziu în ultima zi de duminică a intervalului de 30 de zile care începe să curgă de la momentul adoptării în Parlament.

Ne aşteaptă nu numai o vară toridă, meteorologică, ci şi una fierbinte politică

Românii ar putea fi chemaţi la urne pentru referendum. Ei vor fi invitaţi să aleagă dacă sunt de acord să se introducă în Constituţie sintagma “Cetăţenii care au o condamnare definitivă nu pot să fie numiţi sau aleşi în funcţiile publice, în condiţiile în care nu a survenit reabilitarea legală” sau nu.

Vocile lumii

“Proiectul PSD „este doar o păcăleală pentru români și face parte din planul social democraților de a se reabilita în fața cetățenilor folosind vorbe goale și copiere de texte juridice după modelul copy-paste”, susţine USR într-un comunicat de presă.

 

Pentru ca victoria să-i fie fără drept de apel, Ciolacu trebuie să aibă şi o pistă de fugă, nu numai înţelepciunea de a face mişcări secvenţiale pentru asaltul final

 

Atacul “nişte penali” trebuie încheiat

PSD are cel puţin trei cărţi câştigătoare în mânecă. Poate face o educaţie civică populaţiei, explicând în clar opiniei publice ce înseamnă “penal”. Nu orice persoană chemată la DNA este supusă inchiziţiei legale. Până la primirea unei sentinţe definitive aceasta se bucură de prezumţia de nevinovăţie. A doua carte cu dichis ar fi că poate explica alegătorilor după Congresul partidului, ce se va organiza probabil în prima săptămână a lunii august, că partidul s-a primenit şi s-a schimbat la faţă. E ca nou. A treia, dar nu şi ultima, e atuul trimiterii la mantinelă a partidului de sistem: USR. Astfel, PSD nu ar mai suferi daune de imagine din criticile liderilor acestei formaţiuni contra naturii: neomarxistă la acţiuni, dar declarată de dreapta.

Fiind vară, trebuie mobilizare maximă pentru ziua de Referendum. Legea spune că orice consultare electorală poate fi validă, doar dacă vor vota minimum 30% dintre cetățenii cu drept de vot (iar voturile a minimum 25% vor fi valabile) și majoritatea lor va aproba modificarea. Astfel, cum România are aproape 19 milioane de cetățeni cu drept de vot, va fi nevoie de prezența la urne a cel puțin 6 milioane.

Dacă nu se întrunesc condiţiile legale, Iniţiativa va fi pe veci înmormântată.

USR poate fi mat din trei mişcări

Marcel Ciolacu mută. Dan Barna ezită. Se răţoieşte la Orban. Pe tabla de şah, spectatorii virtuali văd deja matul. Numai că “Regele” (ca piesă pe tabla de şah) va fi lăsat fără posibilitate de scăpare doar în patru timpi şi trei mişcări.

Pentru ca victoria să-i fie fără drept de apel, Ciolacu trebuie să aibă şi o pistă de fugă, nu numai înţelepciunea de a face mişcări secvenţiale pentru asaltul final.

USR se poate replia oricând. Are tinereţe şi vitalitate. Numai la planul strategic stă mai prost. Există riscul ca liderii şi reţelele lor din teritoriu să se trezească din amorţeală şi să stârnească iar jihadul: oameni în stradă, urlete, gălăgie, că aşa e scenariul existenţei sale, a vieţii coconului din filmul intitulat “anticorupţie cu de toate”.

Un plus adus de noua iniţiativă de preluare a Iniţiativei, zisă, cetăţenească, e că se mai schimbă agenda politică a statului, total în dezacord cu agenda cetăţeanului.

Cărţile anticorupţiei se joacă. Trebuia să vină vremea să se închidă povestea asta: doar unii sunt corupţi, alţii sunt neprihăniţi şi fără de păcat.

Iniţiativa fără penali, un joc cu gleznele umflate

Oricum niciun  partid nu nominalizează în nicio funcţie publică o persoană cu condamnare definitivă şi nici nu o pune pe lista parlamentară. Toată tavetura făcută de Iniţiativa “fără penali” era doar de dragul distrugerii adversarului, nu de o rânduire onestă a lucrurilor.
PSD a fost sub asaltul luptei anticorupţie. Din această luptă a lăsat eroi pe câmp şi i-au fost luaţi destui prizonieri. E timpul contraatacului şi a punerii steagului învingătorului pe reduta adversă, pe castelul de carton al păcălicilor, năşiţi de Coldea. 

Totul este un joc. Baroc. Dar înnebunitor.

O astfel de răsturnare de situaţie i-ar lăsa pe unii cu ochii în soare. Dar vigilenţa e greu de cârmuit când soarele te bate în ceafă.

Liderul PSD poate să trimită, printr-o acţiune concertată, politic şi de comunicare, USR în irelevanţă. Şi ăsta ar fi un imens câştig pentru ce va avea să vină.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă