5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPSD e ca o balenă eșuată

PSD e ca o balenă eșuată

PSD a făcut maxima greșeală de a juca, timp de șase luni, doar pe greșelile adversarului. Nu a schițat niciun minim gest de frondă. Criticile aduse în spațiul public erau de prea mult ori doar dojeni părintești pentru copilul neascultător.

Nu v-ați întrebat de ce Klaus Iohannis se simte atât de confortabil? De ce nimeni nu-l lovește nici măcar cu o floare?

Situația a fost analizată degeaba în forul restrâns al PSD. Liderii social-democrați s-au grăbit să anunțe Moțiunea de cenzură. Dar nu o pot depune. E situație de alertă. Tot ei au promis că nu dărâmă guvernul Orban, dacă se mai mențin restricțiile.

Noile cazuri de coronavirus explodează. Tot mai multe investigații media arată jaful făcut de guvernanți. Nu atât de firmele liberale, cât de cele ale băieților “inteligenți.”

Toate acuzele formulate public nu au însă efect asupra alegătorilor.

Diabolizarea a scos balena pe uscat

Maestul Ion Cristoiu vorbește despre lipsa vocilor reprezentative, dar și de un aspect din manualul psihologiei sociale: “diabolizarea PSD funcționează.”

Dar pentru a înțelege de ce atacurile concentrate asupra PSD au avut efect, trebuie să înțelegem care este mecanismul cognitiv al formării percepțiilor.

Ucigașii de lideri ai PSD n-au lăsat urme

PSD este de mai mulți ani țintă. Bastionul său e atacat cu toată artileria grea de către adversari. Filmul rulează pe marile ecrane. Caii troieni, cei cu studii de intelligence, nu intră în cadru. Marea problemă sesizată de neutrii conflictului e că social democrații nu au o strategie de apărare, nici vorbă de una de atac.

Riposta chelului la venirea muştii pe cap

S-a tras cu tunul în PSD! Din toate pozițiile. Riposta a fost acea a chelului când i se așează pe cap o muscă. Plici. Și și-a văzut de treabă.

Referitor la formărea opiniei majorității, tehnicienii laboratorului social au amplificat până la maximum de decibeli orice minimă acuză de corupție. Pune cineva semnul egal  între “penal” și prezumția de nevinovăție? Puțină lume. Propaganda stigmatizării bandului PSD și-a obținut efectul. Mecanismul de difuzare a arsenalului de defăimări a fost bine uns și aprig hrănit. Asta în timp ce liderii cetății asediate stăteau ca blegii în adăposturi și-și plângeau de milă.

Reacția nu a avut contrareacție. Și de aici întreg disconfortul de azi.

O minciună nu se răstoarnă de un singur adevăr

Liderii par resemnați. Urmează patru ani de opoziție. “Constructivă,” cum îi plăcea lui Ion Iliescu să o caracterizeze.

În mentalul colectiv e formată deja percepția: PSD e vinovat de toate.

Nu trebuie să ai studii de psihologie socială ca să știi că o minciună nu se răstoarnă niciodată de un singur adevăr. Mai mult, repetarea obsesivă a mesajelor PSD=corupție a ajuns să fie un pattern social. Ești pesedist e similar cu ești hoț. Mulți simpatizanți nici nu mai recunosc cu cine țin de frica excluziunilor sociale.

 

Pot să se organizeze congrese și paracongrese. Partidul nu are vână. Nici artileriști de geniu, darmite lideri persuasivi.

Candidaţii PSD pornescu cu handicap faţă de adversari

Orice candidat de pe listele PSD pornește din start cu un handicap față de adversari. I se pune din start eticheta. Face parte dintr-un grup infracțional organizat. E dintr-o familie de hoți.

Marea greșeală a liderilor actuali este că s-au dezis de trecut. Vor să pară noi. Scoși din cutie. Ei cred că remenanța din mentalul colectiv dispare cu vremea.

Când te uiți la Paul Stănescu nici nu mai trebuie să dai pe google să-i afli ascendentul de baron local. E evidentă privirea lui, ca o oglindă.

Majoritatea românilor, chiar și cei cu beneficii uriașe de pe urma PSD, au o impresie urâtă de tot ce emană de la PSD.

Mulți se întreabă de ce crește totuși Victor Ponta cu partidul său balama? 

Pe deoparte că și-a activat permanent mecanismul de reacție rapidă la orice derapaj guvernamental, iar pe de alta că nu a fost anatemizat de structurile de forță. A și avut culoar de fugă. UM-urile au strigat prezent la orice ieșire din decor.

E un dat cunoscut deja și profețit de Adrian Năstase. PSD trebuie să fie încorsetat într-o capsulă de unde pot scoate capul doar puișorii cărora li se dă voie să iasă la lumină.

E un joc cu sumă nulă. Viitorul pare previzibil. Pot să se organizeze congrese și paracongrese. Partidul nu are vână. Nici artileriști de geniu, darmite lideri persuasivi.

PSD nu are voie, prin edict secret de la Bruxelles, să iasă din cămașa de forță. Trebuie să stea o vreme încapsulat. Nimeni nu poate crede bazaconia că Pro România a prins aripi așa din vocația zborului. A fost ajutat să muște din electoratul PSD.

Figura lui Paul Stănescu poate fi o efigie a neputinței PSD.

Contracandidatul lui Ciolacu: un dandy care agaţă fete, dar nu aduce voturi

Dacă privești dintr-o altă perspectivă, a celui care speră că Marcel Ciolacu are un contracandidat, nu poți fi acuzat decât de naivitate. Eugen Orlando Teodorovici nu are alură de campion. El e bun la paranghelii, știe să facă șotii și să vorbească vulgar. Nu e o lumină de geniu politic. Nici vorbă. Un băițaș de port. O sculă de sistem, ca mulți alții.
Greșelile flagrante ale guvernării liberale sunt taxate de vocile PSD. Deși auzite, acestea nu provoacă vibrații auditive. Urechile majorității sunt surde la mesajele trasmise de cei afurisiți de sistem.

Mai mult, PNL se bucură de o maxima îngăduință. Într-un confort de acceptare, oamenii nu vor să audă mesajele negative elaborate și transmise de opoziția, care nu are voce, vorba lui Cristoiu.

PSD e o balenă eșuată. Nu o mai poate duce cineva înapoi.

Rebrandingul e numai bun în perioada de opoziție

 Adepții social democrației sunt paralizați. Nu se pot mișca. Anatema i-a blocat. Nu găsesc soluții în mesajele transmise de lideri.

Populația suferă de un blocaj mental: chiar dacă fură ai noștri, nu sunt la fel de corupți ca ceilalți.

Suntem înconjurați de realități imediate, dar trăim din percepții.

Laboratoarele au construit din ură arsenal de luptă. În ultimii ani, profesioniștii defăimării au știut să administreze frica din oameni și să-i facă să reacționeze.

Dacă e ceva rău în țară, de vină e PSD, cu Dragnea cu tot. Așa cred majoritatea românilor, pentru că așa au fost învățați să creadă.

A te opune valului de ură cu dulcegării de complezență e similară frecției la piciorul de lemn.

Percepţiile nu se schimbă cu panouri gen noua pastă de dinţi

Nu se schimbă percepțiile cu mesaje gen, puse pe panouri: “guvernarea liberală a produs 500.000 de șomeri” sau ”nu vor să-ți mărească pensiile.” Tactica lupului moralist e neproductivă.

Ce ar mai putea face administratorii clubului social-democrat?

Să închidă taraba și să arunce cheia? Asta nu se poate. Există, totuși, o armată latentă care așteaptă înarmarea și trimiterea pe front.

Electoratul vrea bătălii dure, nu mascarade de salon.

Mentalul colectiv e pietrificat atunci când se discută variații ale aceleași teme. Social democrații, care încearcă să se spele pe mâini, nu știu că Pillat din Pont l-a apărat pe Mântuitor, dar printre iudei sentința era deja prescrisă de marii preoți care nu apar printre ucigașii lui Hristos.

Singura soluție de salvare a PSD nu e prostia asta cu “forța echipei,” ci un proces amplu de rebranduire făcut de specialiști. Doar printr-o simplă schimbare de nume, lestul aruncat peste bord mai poate ține barca pe linia de plutire. Restul e camfor și ventuze.

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă