Protestatarii din Piața Victoriei sunt bine intenționați, însă duc lipsă mare de informații

Alina Mungiu-Pippidi Actualizat: 21.12.2017 - 12:30

Oamenii care ies în stradă și strigă contra Curții Constituționale nu sunt preocupați că azi a crescut cu 13% bugetul la servicii, într-o țară care are nevoie disperată de investiții în educație și în sănătate.

Share

Nimeni nu a adăugat o pan­cartă la manifestații în care să spună ce se spunea la manifestațiile de la Roșia Montană, care erau integral civile și nepartinice.

Acolo era un mic afiș care spunea: „SRI, mai lasă-ne și nouă niște bani de Educație!”. N-am văzut acest afiș anul ăsta.

Eu îi bănuiesc pe oamenii ăștia că sunt extraordinar de puțin informați, că sunt chiar mai puțin informați decât eram noi acum 27 de ani, în Piața Universității. Iar niște oameni care nu știu ei ce e un stat de drept, care încep prin a lupta cu Curtea Constituțională, care este unicul arbitru ce mai poate să țină echilibrul între cele două puteri…

Iar dacă manifestanții sunt atât de ignoranți încât ei cred că acest arbitru trebuie eliminat, că așa le-au spus cei doi-trei scriitori din servicii pe care-i citesc ei pe Facebook, că în rest nu citesc nimic altceva…

În fruntea manifestațiilor și luptei pentru justiție sunt toți ziariștii mercenari de la Roșia Montană, toți ăia care au fost în expediția din Noua Zeelandă, toți ăia care s-au dovedit că luau bani, toți ăia care într-o țară normală ar fi ei la pușcărie, nu să ceară ei să fie alții la pușcărie.

Cum au putut să se infiltreze după atâtea luni? Pentru că lumea nu a știut cine sunt, dar ei sunt notorii. Lumea nu e suficient de informată.

Este foarte bine că ro­mâ­nii protestează, dar trebuie să fie și informați, deoarece prima datorie civică este aceea de a fi informat.

Protestatarii din Piața Vic­toriei  sunt foarte bine intenționați, dar nu trăiesc decât pe Facebook, iar pe Facebook nu sunt cărțile esențiale despre statul de drept și democrație.

Mulțumesc tuturor celor care ies în stradă și riscă amenzi ca să apere independența justiției, dar nu strică jumătate din timpul ăsta să și citească un pic, să afle cine e, de fapt, prietenul independenței justiției și cine s-ar putea dovedi cel mai peri­culos dușman.