12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiProstia persistentă la admiterea în liceu

Prostia persistentă la admiterea în liceu

Te-ai gândi că după atâta vreme și cu progresul tehnologic, nu ar trebui să mai avem probleme în organizarea și desfășurarea acestei etape.

Au fost ani când a picat sistemul și au mai apărut fel de fel de alte probleme.

Totuși, cel mai grav lucru este că încă nu sunt completate bine fișele cu opțiunile elevilor.

Nu vorbim totuși de puține cazuri, anul acesta, după prima etapă a repartizării computerizate am avut 8.570 de elevi care nu au fost repartizaţi, deoarece nu au completat suficiente opţiuni care să le permită încadrarea într-o unitate de învăţământ liceal.

Li se mai acordă o șansă, în etapa a doua (toți absolvenții de clasa a VIII-a vor ajunge la un liceu sau la o școală profesională, deoarece, în România, învățământul obligatoriu este de 11 ani de studiu – de la clasa pregătitoare la clasa a X-a), dar mulți dintre acești copii au ratat șansa de a învăța într-un liceu cu un nivel de pregătire corespunzător cunoștințelor lor.

Vor ajunge la licee mai slab cotate sau chiar la școli profesionale.

Avem o mulțime de vinovați pentru această situație, de la conducerea Ministerului Educației, la inspectoratele școlare, profesori și părinți.

Ministerul organizează, teoretic, prin inspectoratele școlare instruirea profesorilor diriginți, pentru a le explica părinților cum trebuie completate fișele cu opțiuni.

Aceste instruiri, avem dovada din cifra de mai sus, fie sunt de formă și nimeni nu înțelege nimic, fie se organizează doar pe hârtie.

Apoi, intervine și nepăsarea unor profesori, lipsa de interes în a le explica părinților cum să completeze aceste fișe, cu toate că sunt obligați să țină ședințe de instruire.

Nu în ultimul rând, apare și îngâmfarea unor părinți, care trăiesc în lumea lor și care indiferent de rezultatele obținute de copii la Evaluarea Națională și în anii de gimnaziu, au în gând unul – trei licee bune, pe care le doresc pentru odrasle și pe acelea le trec pe hârtie.

Și mai des întâlnită este eroarea de a trece toate liceele , de la cel mai bun în jos, pe opțiuni.

Este total greșit, deoarece la repartizare se ia în calcul mai întâi prima opțiune.

Nu are rost să treci ca primele opțiuni licee bucureștene precum Lazăr sau Sava, dacă tu ai media 7, deoarece ai șanse foarte mari să pierzi și locul într-un liceu de nivelul tău și să ajungi la unul mult mai slab.

Pe scurt: lipsa de educație a unor părinți și nepăsarea multora din sistem reduc semnificativ șansele a mii de copii la dezvoltare, anual.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă