Profesorii, coadă la fericirea vaccinului anti-COVID-19

Laurențiu Mușoiu 21.01.2021 - 00:19
Laurențiu Mușoiu

S-a vorbit mult, în ultima perioadă, despre faptul că multe cadre didactice, în special din sistemul de învățământ preuniversitar, refuză să se vaccineze împotriva noului coronavirus.

Share

Atât sondajele sindicatelor din educație, cât și cel al Ministerului Educației, arată că mai mult de jumătate dintre cadrele didactice din sistemul de învățământ preuniversitar interogate nu și-au arătat disponibilitatea pentru imunizarea la COVID-19.

Mai există însă un aspect căruia nu i se acordă prea mare atenție: numărul de seruri disponibile.

Am văzut cazuri în care profesorii mai tineri au ales ca, momentan, să nu se înscrie pe listele cu persoane care doresc să se vaccineze, tocmai pentru a le oferi prima șansă colegilor de cancelarie aflați într-o categorie de vârstă considerată de risc.

Nu cred că se poate vorbi de temere în cazul tuturor cadrelor didactice care nu s-au înscris încă pentru a fi vaccinați.

Mai ales că și mesajele venite din partea conducerilor unităților de învățământ preuniversitar nu sunt chiar încurajatoare.

Am primit numeroase mesaje pe poșta electronică a cotidianului național “România liberă” de la dascăli și am discutat cu cadre didactice de la mai multe școli, care mi-au relatat același lucru, mulți arătându-mi și dovezi: direcțiunile multor unități de învățământ preuniversitar le-au transmis angajaților că sunt șanse mari să nu prindă un loc la imunizare acum, deoarece nu mai sunt vaccinuri, și că este posibil să fie nevoiți să se înscrie de mai multe ori.

Aceeași situație am întâlnit-o și în cazul mai multor instituții de învățământ superior.

Într-adevăr este o problemă, iar cadrele didactice așteaptă ca ministrul Educației sau premierul României să îi asigure că există vaccinuri pentru toți angajații din sistemul de învățământ.

Un mesaj precum cel al premierului Florin Cîțu, conform căruia putem vaccina și 150.000 de persoane pe zi “dacă avem vaccinuri” nu este încurajator.