8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPozitiv. Despre partea plină a paharului

Pozitiv. Despre partea plină a paharului

Dar parcă acum, mai mult decât oricând, neliniștile de fiecare zi explodează pe ecranele televizoarelor sau pe site-urile de știri. Trăim o vrajbă politică fără precedent, o nemulțumire generală a unora față de alții, asistăm la valuri de ură revărsate unii împotriva altora, și invers, într-o încleștare parcă fără precedent. Și pentru că suntem sensibili, ne lăsăm invadați cu ușurință de… „partea goală a paharului”.

 

Ca să avem grijă de noi, trebuie să avem grijă și de creier

Cum ne putem apăra de asaltul răului cotidian? Ce am putea face pentru a pune scandalul politic care se susține din „banii noștri” la locul cuvenit, adică acolo unde nu ne tulbură în mod esențial viața. Și, în definitiv, cum putem avea grijă de noi măcar acum, în preajma acestor sărbători.
Mai întâi, trebuie să știți că mintea umană reacționează la fiecare gând. Iar fiecare gând negativ consumă din energia creierului, scurtându-i viața. Practic, numărul de celule nervoase – vitale pentru noi! – scade. Pentru creier, nu există nici o diferență între realitate și imaginație, mintea umană reacționează la fiecare gând.

Antrenamentul minții îmbunătățește funcționarea și sănătatea creierului. În fiziologie, există expresia „funcția creează organul” (Charles Darwin, 1809-1882). Asiaticii, a căror filozofie de viață este diferită de a noastră, au inventat, de sute de ani, o serie de exerciții de relaxare, printre acestea un loc de frunte ocupând exercițiile de golire – curățare – a creierului de gândurile negative.

Noi, în tradiția noastră ortodoxă, folosim postul și rugăciunea. Dar trebuie să fii puternic să poți, în aceste zile încărcate de neliniști, cu pauze publicitare intens colorate și zgomotoase care îndeamnă la consum, să te poți concentra, să te poți liniști, să te poți ruga.

 

Creierul nu se odihnește niciodată

Zi și noapte, această „uzină” a gândurilor și stărilor noastre muncește. Chiar și atunci când dormim, creierul lucrează. Serviciul, strada, metroul, autobuzul sau mașina personală, școala copiilor, bolile celor vârstnici din familie, supermarketurile, telefonul mobil, televizoul și Internetul – toate acestea devin elemente de stres dacă nu sunt bine controlate. Din când în când, este obligatoriu să spunem „stop!” și să dăm prilej creierului noastru – de fapt, vieții noastre – să vadă lumina, bucuria, faptele bune… și Crăciunul!

Partea plină a paharului există, trebuie doar să vrem să o vedem. Iar pentru a vedea pozitiv, creierul poate fi antrenat și ajutat. Am mai vorbit și am mai scris despre aceste lucruri. O fac în continuare pentru că refuz să mă predau în fața avalanșei de știri, informații și imagini negative. Și sper ca și dumneavoastră, dragi cititori ai cotidianului “România liberă”, să refuzați să vă predați!

 

Creierul poate fi ­„antrenat”

Creierul este un organ extrem de complex și de sensibil. Îl putem ajuta să funcționeze mai bine, iar el ne va induce nouă o stare de bine dacă îl antrenăm. O carte bună, o discuție interesantă, un film bun sau o melodie plăcută îl stimulează pozitiv. La fel – aerul curat, dieta potrivită (pe care o ignorăm adesea), somnul, sportul, dansul sau un pahar de vin roșu la cină – toate sunt utile pentru creierul nostru. Rugăciunea, știută pe de rost sau doar citită, gândurile bune despre ceilalți, răbdarea, iertarea, sentimentul de gratitudine sau bucuria de a face daruri – toate acestea sunt importante. Și sunt din „partea plină a paharului”.

Emoțiile negative obosesc creierul, iar pe noi ne întunecă. Pesimismul poate duce la depresie, iar dependența de neliniștea zilei slăbește sănătatea. Sute de studii realizate de laboratoare și universități mari ale lumii au stabilit că există legături directe de cauzalitate între stres și îmbolnăviri.

Închei aici acest text. Mulțumesc echipei de la “România liberă” pentru găzduire, vom continua împreună și anul viitor. De asemenea, vă mulțumesc dumneavoastră, stimați cititori. Vă doresc din toată inima sănătate și sărbători fericite. La Mulți Ani!

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă