21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPolonia insistă pe soluţia suveranistă

Polonia insistă pe soluţia suveranistă

Ce putem înţelege?

Electorarul polonez a dat cu flit curentului europenist condus de Donald Tusk, polonez de origine.

Proclamat eurosceptic, partidul PiS, condus de Jaroslaw Kaczynski, face parte, în Parlamentul European, din formațiunea ECR (European Conservatives and Reformists), care se opune unei mai mari integrări europene.

Curentul suveranist al  leşilor e deja proverbial.

Probabil că nicio ţară din Europa de Est nu a beneficiat ca Polonia de fondurile structurale şi de coeziune ale Uniunii Europene. Peste 70 de miliarde de Euro.

Sigur polonezii, “mai catolici decât Papa”, au ştiut cum să-şi obţină drepturile.

Dacă în 2003 PIB-ul per capita era de 49% din media UE, anul trecut indicatorul era de 70 % din media UE.

Polonia a aderat la UE în anul 2004.

Au dus fără jenă gunoiul de grajd în faţa Comisiei Europene

 

Dacă după trei ani  de la aderare avea 1.084 de km de autostradă, la finalul anului trecut, 6.500 de km. Noi avem, după 14 ani de la aderare, 841 de km de autoband.

În alegerile parlamentare de acum doi ani, premierul conservator promitea polonezilor un venit mediu de 1.000 de Euro net, până în 2022.

Prosperitatea actuală a polonezilor se bazează pe o coerenţă şi o reformă administrativă, făcute cu temei.

Când subvenţiile pentru agricultori erau prea mici, fermierii polonezi au deşertat camioane de bălegar în faţa Comisiei Europene. Când au avut nevoi speciale, europarlamentarii lor au făcut front comun pentru ca Polonia să prospere şi să atragă cele mai mari fonduri de la UE, date vreodată unei ţări membre. 

Creştere economică în timp de criză

Polonia, în timpul guvernării pro-europeniste a lui Donald Tusk, a fost singura ţară din UE ce a atins creștere economică în timpul crizei, cu o rată de creştere anuală a PIB, conform raportului Ministerului Dezvoltarii Regionale, de aproximativ 1,5% – în 2009. Totodată, conform Oficiului Naţional de Statistică, în 2010, rata economică de creştere a fost cea mai bună din Europa, 3,9 %.

Pe cine mai interesează că Polonia are unul dintre cele mai mari deficite ale balanţei comerciale? De 3% pe an. La limită. Sau că pragul datoriei externe depăşeşte 53% din PIB? Mai are cineva ceva de comentat?

Polonia a fost singura ţară din Blocul Răsăritean căreia după 1990 i s-au şters toate datoriile externe.

Având o diaspora extrem de puternică, administraţiile succesive de la Varşovia au presat permanent asupra Bruxelles-ului. La un moment dat, un parlamentar olandez, pe vremea când tot insistam pentru drepturile României de a face parte din UE, mi-a replicat tăios: “nu fii mai polonez, decât polonezii.”

Vocile lumii:
„Preşedintele Duda a reuşit să-şi mobilizeze exemplar electoratul, mai ales din zonele rurale. De aceea a câştigat,” a declarat Aleks Szczerbiak, profesor de politică și studii europene contemporane la Universitatea din Sussex, Marea Britanie pentru The Independent.

Îşi mai aminteşte cineva de sejurul de şase zile, de anul trecut, al lui  Andrzej Duda la Casa Albă, în contrast cu cele două ore ale lui Klaus Iohannis?

 

Polonia nu a experimentat tema “lupta anticorupţie”

Platforma Civică, marele perdant şi al acestor alegeri, rămâne o formaţiune progresistă, deşi se revendică de la mişcarea liberală. A condus executivul în primii zece ani de la aderare.

În 2015, a fost răsturnată de la putere de către ultraconservatorii PiS.

Aşa cum era numele“Lege şi ordine,” partidul gemenilor Jaroslaw şi Lech Kaczyński s-a impus autoritar. A schimbat în câteva zile de mandat parlamentar, în 2015, şefii serviciilor secrete, a invalidat judecătorii Curţii Constituţionale propuşi de Platforma civică şi a început reforma în justiţie.

Catastrofa aeriană din Smolensk (niciodată elucidată n.a.), din care preşedintele Lech Kaczyński a ieşit mort, a întărit unitatea partidului gemenilor.

Au făcut ordine. Nu s-au jucat. N-au negociat cu statul din umbră cum a făcut Liviu Dragnea. Le-a decapitat structurile de comandă.
Niciun ofiţer al serviciilor secrete nu complotează contra ţării. Îl aşteaptă oricând Curtea Marţială.

Polonia nu a experimentat modelul Kovesi de luptă împotriva corupţiei. Nu a avut nevoie de o astfel de lesă, pentru că a refuzat-o permanent.

Duda a fost primit cu toate onorurile la Casa Albă

Îşi mai aminteşte cineva de sejurul de şase zile, de anul trecut, al lui  Andrzej Duda la Casa Albă, în contrast cu cele două ore ale lui Klaus Iohannis, timp în care şeful statului polonez a negociat la sânge deschiderea de noi baze militare şi subvenţii din partea Congresului? A fost catalogată, în presa quality, drept un triumf al diplomaţiei unei ţări europene.

Deşi a intrat în programul de achiziţie a rachetelor Patriot mai târziu decât România, Polonia a primit deja prima tură. Noi, ne-am mulţumit să acceptăm runda de stimulatoare.

La fel ca Lech Kaczyński, Andrzej Duda e loial patriei, ceea nu se poate face vorbire despre aleşii românilor, care fac concurs la pupatul de mâini şi de bocanci la Bruxelles.

Polonia vrea să conteze la viitoarele decizii ale bogaţilor Europei. Asta după ce acum trei decenii era femeia lor în casă.

Noul mandat al lui Duda nu e pentru o mai multă Europă, ci pentru o mai multă Polonie în concertul statelor puternice ale lumii.

În contrast, gurile politicienilor români sunt pregătite să înghită tot mai multă Europă.

Poate ne gândim o clipă ce înseamnă modelul polonez şi ce beneficii are patria de la cei care o reprezintă cu demnitate, forţă şi loialitate.

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur la Stuttgart

Sorana Cîrstea părăsește turneul WTA 500 de la Stuttgart din prima rundă, după ce a fost învinsă, astăzi, în două seturi, de chinezoaica Qinwen...

BEC a stabilit că alegătorii ce au domiciliul în străinătate și reședința în țară din 11 aprilie nu vor vota la alegerile locale

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, marţi, o hotărâre care prevede că alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă