23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPolitrucii de la Bruxelles se tem de planul lui Steve Bannon

Politrucii de la Bruxelles se tem de planul lui Steve Bannon

 Cei patru corifei ai Apusului în derivă – Guy Verhofstadt, Manfred Weber, Antonio Tajani și Frans Timmermans – au cerut săptămâna trecută, la unison, stoparea anchetei judiciare la care era supusă protejata lor, Laura Codruţa Kövesi, în condiţiile în care înainte trâmbiţau independenţa Justiţiei şi neimplicarea factorului politic.

Iată o nouă probă a dublei măsuri. A nevredniciei unor lideri politici disperaţi că le fuge pământul de sub picioa­re. Simt cum bate vântul naţionalismului luminat, de sorginte iuliu-manistă.

Ce voiau cei patru? Ca premierul Viorica Dăncilă să intre ca tăvălugul în procurorii din Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie, numai pentru că aşa voiau cerberii statului de drepţi de la Bruxelles.

Dacă ALDE european şi-a tras o faţă progresistă, de teama ca Emmanuel Macron să nu ia spuma noii ideologii, Partidul Popular European şi-a pierdut total busola, faţă de doctrina care a consacrat principiul subsidiarităţii.

Cei patru grei ai politicii europene au devenit adevăraţi procurori sovietici. Dau cu pumnul în masă asemenea lui Vîșinski, trimisul lui Stalin care cerea imperios Regelui Mihai numirea unui guvern plăcut sovieticilor.

Liberalul olandez Guy Verhofstadt cerea recent, nici mai mult, nici mai puţin, ca Uniunea Europeană să-şi facă un serviciu de informaţii para-statal.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul României să nu ia nicio măsură care să afecteze sistemul judiciar. Că vine tăvălugul?

E tot mai evidentă proba că socialistul Timmermans îşi dă seama că după alegerile europarlamentare va fi un cadavru politic, altfel nu se explică fermitatea de a intra cu picioarele în orice relaţie ce ar fi trebuit să fie diplomatică.

Modul în care se comportă liderii de la Bruxelles, stăpânii forului în actuala configuraţie, arată maximă disperare. Toate sondajele arată un picaj al grupurilor reprezentative. PPE şi PES nu vor mai putea face majoritatea. Şi de aici deriva. Lipsa de luciditate. Agresivitatea lupului rănit în orgoliu. Dar şi cu frica viitorului. Să fie scos din casă!

Ce-i sperie pe cerberii cetăţii din Bruxelles? Ascensiunea naţionaliştilor. Nu întâmplător, cei care luptă pentru suveranitate, pentru reîntoarcerea la Europa patriilor, aşa cum era pe timpul decadei Charles de Gaulle şi Konrad Adenauer, sunt catalogaţi, de o bună perioadă de timp, drept exponenţii extremei-dreapta.

Zilele trecute s-a lansat noul grup al suveraniştilor la Milano, sub sloganul deloc agresiv sau angajant al „Europei Bunului Simț“. Viitoarea Alianţă Europeană a Popoarelor şi Naţiunilor ar urma să fie formată inițial din cel puțin 10 partide.

Partidele naționaliste sau suveraniste, cum le mai numesc unii, vor să întoarcă Uniunea Europeană de pe drumul liberal de acum, care duce spre un mega-stat federal.

Naționaliștii reuniţi la Milano vor să refacă puterea statelor membre, în dauna birocrației bruxelleze care a făcut viaţa multor guverne un calvar. În condiţiile în care multe lucruri îi apropie, au totuşi idei diferite privind politicile economice și sociale.

Două partide care s-ar putea alătura AEPN sunt FIDESZ din Ungaria și PSD din România. Premierul ungar Viktor Orbán este deja suspendat din PPE și a anunţat că formaţiunea sa, FIDESZ, este la un pas distanţă de părăsirea grupării cândva conservatoare dacă altceva se ivește. Liderul Guvernului de la Budapesta a spus că s-ar putea alătura PiS din Polonia, care în prezent este în grupul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR).

Sperieturile cele mari nu vin de la partidele conservatoare sau iliberale, ci de la strategul lui Donald Trump, Steve Bannon, poziţionat strategic într-o mănăstire pe care a închiriat-o, la două ore de mers cu maşina înspre şi dinspre Roma. Plăteşte 100.000 de dolari pe an chiria pentru a înfiinţa o şcoală de gladiatori care să se lupte cu anticreştinii, care-şi zic progresişti.

În Mănăstirea Trisulti din Collepardo e o viaţă austeră. Poate nu întâmplător a ales acest aşezământ. N-are semnal la telefonia mobilă. E departe de lume şi de viaţă. Mai trăieşte doar un călugăr de 80 de ani, potrivit Deutsche Welle, alături de 18 pisici sălbatice.

Bannon şi l-a luat alături pe Benjamin Harnwell, preşedinte al unei organizații ultraconservatoare, „Institutul pentru demnitate umană“ (DHI). Amândoi speră că vor pregăti politicienii de mâine.

Încremeniţii din posturile de la Bruxelles luptă doar pentru menţinerea statu-quo-ului. Deci pentru putere. Dacă sunt obraznici cu România e pentru că li se permite. Nu s-ar putea întâmpla acelaşi lucru în Polonia creştină sau în Ungaria lui Orbán.

Teama celor care se poartă precum comisarii sovietici e că vor pierde majoritatea în Parlamentul European. Şi de aici e lesne de înţeles de ce derapează de la princi­piile fundamentale ale ­Uniunii Europene.
Părinţii fondatori ai Comunităţii Oţelului şi Cărbunelui au lăsat în urma lor o Europă a patriilor, nu un comisariat al controlului şi Inchiziţiei.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă