23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPNL pierde alegători, dar câștigă alegerile

PNL pierde alegători, dar câștigă alegerile

PSD e net câștigătorul alegerilor parlamentare. Are cea mai amplă rețea electorală. Cei mai mulți primari și președinți de consilii județene, dar nu-și ia laurii. Păi, cum așa?

Tonusul electoral al PNL e ținut pe aparate

PNL e în picaj, dar nu suficient să fie înfrânt. Tonusul său electoral e ținut însă pe aparate. Închiderea unor comunități din cauza pandemiei, frica de coronavirus a celor din segmental social 45-60 de ani, dau, în ciuda evidențelor, un spor electoral partidului de la guvernare.  

USR crește doar prin lipsa duelului PNL-PSD. Pe unele locuri se vorbește de un blat între liberali și social-democrați. De tort, evident. În cartea cărților de politologie e scris că puterea consumă, opoziția înzdrăvenește. Liderii PSD nu vor bătăi de cap patru ani, timp în care pot vindeca rănile provocate de ură, iată, un real câștig pe termen lung pentru partidul stigmatizat.

Decât o terapie de scurtă durată, gândesc ei, mai bine un tratament pe termen mediu și lung. Ca mâine trec și cei patru ani de opoziție, unde nu-I așa, vorba lui Corneliu Coposu, “se formează marile caractere.”

PSD, cot la cot cu PNL, în sondaje

O simplă parcurgere a sondajelor pre-electorale ale partidelor reprezentative arată o diferență “la mustață” între PSD și PNL. Firește, cei care organizează alegerile, invers decât în SUA, se bucură de o primă electorală. Totuși, analiștii știu că o pantă descendentă, cum e a PNL, are efect de topogan în buza alegerilor.

Conducându-se după principiul lui Machiavelli, “mai bine să fii temut decât iubit”, Klaus Iohannis e de departe generalul “prim solist” al unei armate anchilozate și dependente de el. Își consumă din cota de încredere (oricum nu mai are ce face cu ea). Se pune la dispoziție, cum ar spune cătanele regimentului. A promis establishment-ului european victoria, nu se poate lăsa de ea.  

Muncește enorm pentru profilul său psihologic. Își sacrifică până și week-end-urile pentru a da semnalul luptei împotriva PSD.

Dar oare de ce lansează atâtea torpile împotriva unui crucișător cu velele coborâte în bernă? A murit cineva la PSD? O serie de primari de COVID-19, dar principalul decedat e spiritul de luptă.

Cetatea asediată a PSD e sub asediu. De ce nu se apără?

Cetatea PSD e sub asediu. Oare de ce nu se apără? Sunt întrebări juvenile. Ca să înțelegi tainele lumii, trebuie mai întâi să pricepi pe ce lume trăiești.

Bine înarmat și excelent sfătuit, Iohannis aplică strategiile din Cartea Cărților: “Arta războiului” a lui Sun Tsu: “atacă unde poți câștiga sigur” și “du înșelătoria la rang de artă.” Din războiul declarat împotriva PSD nu ar lua ostatici (electoratul PSD e stabil), dacă nu ar fi sădit în corpul electoral 45-60 înfricoșarea de coronavirus. Aici se ascunde dublul câștig.

 

 

Vocile lumii:

“Dacă am învăţat ceva de la clasicii în viaţă, am învăţat că e bine să mergem pas cu pas. Deocamdată, noi ne propunem să câştigăm alegerile din 6 decembrie şi le vom câştiga”, a afirmat recent Sorin Grindeanu, potrivit “Adevărul”.

PNL și-a schimbat strategia din mers. Pierde câte 2-3 procente pe săptămână și mai sunt doar zece zile de campanie. Practic, dacă lucrurile rămân așa, finish-ul i-ar prinde desculți în ziua de după venirea lui Moș Nicolae. Și atunci, strategii ce piste au ales?

PSD face în București “lăsarea mică”

Cei de vârstă medie au copii și părinți. Aceștia sunt cei mai speriați de efectele nefaste ale infectării cu SARS-CoV-2. Vor sta acasă.

Calculele prezidențiale și ale strategilor din umbră sunt simple.

La o prezență redusă la vot, de 35-40%, întotdeauna PSD câștiga alegerile. Au avut permanent cele mai bune rețele electorale și cel mai disciplinat segment electoral.

Iată marea schismă! Dacă jumătate din cei din generația amintită stau acasă, ipotetic plusul ar trebui să apară la PSD. Numai că analiștii președintelui nu sunt niște cretini. Ei cunosc pericolul creșterii USR-PLUS de la 13-14 %, miraculos la 20%. Și atunci să vezi deranj! Că doar progresiștii cu agendă ascunsă nu pot fi cooptați la guvernare.

Campania pe internet, dublul câștig pentru partidul prezidențial

Păi și atunci cum se mai desfășoară ostilitățile? Naivii au crezut că Iohannis s-a gândit la sănătatea românilor când a recomandat partidelor să ducă luptele politice pe online.

Președintele a câștigat iar alte avantaje.

Demult, spațiul virtual e arvunit de sistem, fie prin algoritmi, fie prin inteligența artificială. Practic, a invitat gâștele să facă baie în apa sulfuroasă, de unde greu pot ieși, amețite de damf.  

Tot în online se răspândește și teama de COVID-19. Și atunci, unii vor înțelege că președintele e mai preocupat de sănătatea națiunii decât de interesul politic.

PNL joacă pe non-combatul adversarului

PNL și-a schimbat strategia din mers. Pierde câte 2-3 procente pe săptămână și mai sunt doar zece zile de campanie. Practic, dacă lucrurile rămân așa, finish-ul i-ar prinde desculți în ziua de după venirea lui Moș Nicolae. Și atunci, strategii ce piste au ales?

Pentru a trece primul linia de sosire, PNL are nevoie de cel puțin 100.000 de voturi în plus. De unde le ia?

Păi dacă experimentul Vrancea și Neamț nu a mers, pentru că Marian Oprișan și Ionel Arsene sunt net superiori în campanie liberalilor locali, troglodiți și împiedicați în prea multe cumetrii, s-a trecut la nivelul superior.

PSD are în București circa 300.000 de alegători, conform ultimelor analize de la ultimele alegeri. Prea mult. Și atunci s-au gândit cum să smulgă suta de mii.

Care va fi acțiunea, fără reacțiune?

Pe deoparte Gabriela Firea va fi țintă predilectă (nu se știe dacă voturile dezamăgiților de dezvăluiri nu vor migra spre USR-PLUS), iar cele șase sectoare, cu sprijinul tacit și ticluit al conducerii centrale, vor fi non-combat.

Se împușcă astfel cel puțin trei iepuri: Ludovic Orban (cap de listă parlamentară) urcă partidul său la un 30%, nesperat în București (de la 19%, la locale) și are prima opțiune de a rămâne prim-ministru, al doliea, echipa Stănescu&Ciolacu scapă de Gabriela Firea, lider pe o filială, cât un sfert de țară pesedistă, iar ultimul, care poate fi cel dintâi, PNL trece asudat linia de sosire, exact când copiii desfac cadourile de la Moș Nicolae.

Totul este atât de limpede, că văd Negoiu de pe moșie.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă