Pierderile universităților cad pe cârca studenților

Laurențiu Mușoiu 08.10.2020 - 00:04
Laurențiu Mușoiu

Studenții au fost cazați în căminele universităților de stat din România, mai puțini ca anul precedent și cu taxe mai mari, chiar și duble, în unele situații.

Share

În cazul Universității “Transilvania” din Brașov, studenții plătesc cu 100 de lei în plus pentru un loc în campusul instituției de învățământ superior.

Condcerea Ministerului Educației și Cercetării a promis că va oferi suport financiar suplimentar universităților, pentru această perioadă de pandemie, ce presupune costuri mărite pentru asigurarea măsurilor de distanțare și de dezinfectare.

Totuși, banii puși la dispoziție de ministerul de resort nu pot acoperi pierderile provocate universităților, de la decretarea stării de urgență și până în prezent.

Astfel, este nevoie de un mai mare sacrificiu din partea studenților și familiilor acestora, care vor suporta cheltuieli semnificativ mai mari.

Este cert că, în unele cazuri, lăcomia unor rectori ajunși în funcție datorită susținerii unui partid sau a altuia, se poate hrăni mai ușor în condițiile actuale, găsindu-se mai ușor explicații pentru banii storși de la studenți și de la bugetul de stat.

Tocmai din acest motiv, este foarte important să vedem modul în care vor fi împărțiți banii de la minister către universități.

Reducerea capacității de cazare a multor universități la aproape jumătate aduce profit semnificativ și în afacerile imobiliare, care, de asemenea, au avut de suferit în perioada stării de urgență.

Chiriile au început să escaladeze, un lucru normal pentru această perioadă, în fiecare an, dar care, acum, pare să atingă o nouă culme.

În plus, pe lângă multe universități au început să apară tot mai multe cămine private, ale căror patroni au legături strânse cu partidele politice și rectorii instituțiilor de învățământ superior.

În concluzie, pierderile declarate ale multor universități ascund afaceri profitabile pe linie de partid.