Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Pentru familia creștină!

Profesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea Actualizat: 06.09.2018 - 10:10
Profesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea

Ne place sau nu, societatea europeană de azi (postmodernă, după definiția unor gânditori) este rezultatul evoluției creștine. Legile, morala, duminica, educația, căsătoria și o grămadă de alte lucruri care ne determină sunt, direct sau indirect, creștine.

Share

Postmodernitatea, evoluția spectaculoasă a mijloacelor de informare și comunicare, faptul că granițele s-au deschis, democratizarea evidentă a vieții politice ne-au schimbat modul de funcționare. Suntem mai dinamici, mai liberi și, pe cale de consecință, mai liberi în gândire. Ceea ce este, în definitiv, un lucru foarte bun!

La fel de adevărat este că nu s-a schimbat chiar toată existența noastră. Mâncăm tot de trei ori pe zi, bem apă când ne este sete, iar când vine timpul, ne căsătorim și facem copii. O să spuneți că sunt nuanțe la acest capitol și voi fi de acord: medicina a progresat, există soluții medicale și pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală. Dar, în esență, mama este femeie, tatăl este bărbat, iar o familie împlinită presupune și mamă, și tată. Dincolo de excepțiile (cel mai adesea, dramatice) pe care le reprezintă familiile monoparentale, familia presupune și mamă, și tată.

Anii din urmă ai (post)modernității au reprezentat însă și o bătălie împotriva discriminării de orice fel, inclusiv cea sexuală sau de gen (aici lucrurile sunt puțin mai complicate, este vorba despre oameni care simt că aparțin celuilalt gen decât cel în care s-au născut sau sunt chiar… fără gen). Manifestările publice împotriva discriminării persoanelor homosexuale s-au întețit. Gândirea secolului 21 nu mai acceptă astfel de discriminări. Românii, toleranți conform tradiției, sunt dispuși să spună că nu este treaba lor ce face fiecare în dormitorul propriu.

În toamna anului 2015, asociația numită Coaliția pentru Familie a propus revizuirea Constituției României și redefinirea căsătoriei. „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.” Coaliția pentru Familie consideră necesară o clarificare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. În loc de „soți” – „bărbat și femeie”.

Pentru schimbarea Constituției este nevoie de un referendum. Coaliția a strâns peste 3 milioane de semnături de susținere. Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi. Comitetul Executiv al PSD a votat în favoarea demersului şi a stabilit ca data la care să fie organizat referendumul să fie ziua de 7 octombrie. Intrăm, cum s-ar spune, în linie dreaptă!

Concomitent, activitatea publică a fundațiilor și asociațiilor care reprezintă și apără drepturile comunității LGBT (acronimul care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală, transsexuală și intersexuală) s-a intensificat. Într-un fel, dorința acestor semeni ai noștri de a le fi respectată orientarea sexuală – deși nu văd de ce ar trebui acesta să fie un subiect public!? - este normală. Au aceleași drepturi și obligații ca și noi, ceilalți, au performanțe profesionale, științifice sau artistice. Sunt buni vecini, prieteni, cresc câini și pisici. Societatea modernă s-a adaptat. Poate nu le acceptă toată lumea, dar persoanele homosexuale nu sunt în pericol pe stradă și nu pot fi date afară din serviciu pentru că sunt diferite.

Contradicția apare atunci când comunitatea LGBT și susținătorii săi militează pentru căsătoria dintre persoanele de același sex. O parte din argumentele lor pot fi luate în considerare: cuplurile homosexuale  să poată contracta împrumuturi  bancare sau să poată să își moștenească bunurile după decesul unuia dintre ei – ca să dau doar două exemple. Deși aceste aspecte pot fi clarificate la un notar, poate că societatea ar putea face mai mult pentru ei și să recunoască într-un fel sau altul acest parteneriat. Este o chestiune de dorință a doi oameni care formează, orice am zice noi, un cuplu.

În acest context, definirea familiei ca fiind unirea dintre bărbat și femeie este cu atât mai necesară. Această uniune formează familia în sensul ei adevărat. Nașterea copiilor, creșterea și educarea lor sunt atribute doar ale familiei. Nu cred deloc în „părinții” de același sex (cine este mama și cine este tata?; cum îi putem defini sau deosebi?), iar ieșirea din matca noastră ortodoxă, chiar dacă ar părea în pas cu vremurile postmoderne, nu ar face decât să altereze condiția noastră de oameni normali.

Ca cetățean, ca medic și profesor de medicină la UMF Carol Davila, resping orice discriminare și susțin dreptul fiecăruia de a se defini și trăi după propria vrere. Dar resping, totodată, excesele de orice fel – de la violență la discriminarea pozitivă forțată. La referendum, voi susține definiția normală a căsătoriei, faptul că aceasta este unirea dintre un bărbat și o femeie!

 

Comentarii

loading...