19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPe Cîțu îl “trage curentul” antivaccinist

Pe Cîțu îl “trage curentul” antivaccinist

55,2% dintre români spun că se vor vaccina împotriva COVID-19 în acest an, 39,4% afirmă că nu intenţionează să facă acest lucru, iar 5,4% nu ştiu sau nu au răspuns, potrivit sondajului realizat de INSCOP, luna trecută.

Dintre cei care intenţionează să se vaccineze, 42% au vârste între 18 şi 29 de ani, comparativ cu 72% dintre persoanele de peste 60 de ani.

2 milioane de români au fost deja vaccinați. Pe lista de așteptare a platformei STS mai sunt 760.000 în așteptare.

Organismele specializate raportează în jur de 50.000 de inoculări pe zi.

România pare să aibă una dintre cele mai organizate rețele de centre medicale, dedicate acestui proces, din Estul Europei. Și, totuși?

În istoria omenirii, vaccinurile au salvat milioane de vieți,  afirmă prof. dr. Codruț Sarafoleanu.

Curentul antivaccinist crește

În micro-climatele sociale s-a sădit deja neîncrederea. Unora le e frică de reacțiile adverse ale celor pe bază de ARNm sau ale celor cu microvirus inoculat. Altora nu le pasă. Aceștia din urmă nu au de gând să se vaccineze.

Numărul antivacciniștilor pare să crească pe zi ce trece.

Nemulțumirile sporesc. Populația devine irascibilă la comunicările publice ale organismului specific. Tensiunea socială e maximă. Nimeni dintre oficiali nu ia în calcul posibilele răbufniri violente.

În lumea nouă, ne-am obișnuit deja, orice cauză îmbrățișată de o masa critică se transformă într-o mișcare. Tribunii își găsesc rapid audiența.

Antivaccinismul câștigă tot mai mult teren în rândurile nemulțumiților, juste dintr-un anumit punct de vedere. Cineva va prelua steagul luptei. Și poate că atunci când instituțiile românești se vor trezi din adormire va fi prea târziu.

În zadar sunt monitorizați vectorii de coumunicare ai curentului

Potrivit unui raport al ONG Center for Countering Digital Hate (CCDH), până la 65% din conținutul de pe Facebook și Twitter al curentului mondial antivaccin pornește de la douăsprezece persoane publice. Deși Facebook a contestat metodologia raportului, acestora li s-a dat porecla de „duzina de dezinformare.” Printre agregatorii de conținut apare și Robert F Kennedy Jr, nepotul lui John F Kennedy. Câțiva dintre corifeii noii credințe au fost eliminați de pe unele platforme, o tâmpenie incomensurabilă.
Citând raportul CCDH, un număr de parlamentari americani a îndemnat companiile de socializare să deconecteze imediat cele douăsprezece personaje. Editorialistul The Guardian susține că prin îngrădirea libertății de exprimare a “Duzinei de dezinformare”, autoritățile „fac jocul celor care multiplică informațiile alarmiste, iar curentul conspiraționist va crește.”

Dezinformarea nu se oprește prin sancțiuni, ci printr-o mai bună comunicare

Conspirația sporește atunci când se impune cenzura. Politicul e cel îndrituit să reacționeze și să construiască strategii.

Influencerii de pe rețelele sociale românești ai antivaccinismului sunt cunoscuți. Majoritatea suferă din crizele permanente de neadecvare. Mereu sunt în căutarea unei tribune. Speră să compună cât mai rapid o masă critică, pe care să o instrumenteze politic.

Florin Cîțu nu pare îngrijorat că riscă să rămână cu vreo 20 de milioane de doze în garnizoanele armatei.

Care teroriști, Cîțule?

 

desen de Ștefan Popa Popa’S

Cine-l oprește să dea startul unei campanii de informare publică  asupra punctelor tari ale vaccinurilor și ale reacțiilor adverse, care dispar după 3 zile?

Un storyboard poate fi scris de orice creativ, dacă i se explică tehnologia vaccinurilor. Așa cum am mai spus, nucleul celulei este o bibliotecă. ADN-ul este o carte. ARN este o fotocopie a câtorva pagini.

Tehnologia ARN mesager-ul învață softul xerox-ului să aleagă doar paragrafele specifice temei prestabilite.
Care proteină trebuie să o produci? Și se dă comanda: start. E simplu de înțeles?
Proteina învață luptătorii noștri (sereiștii, sepepiștii și jandarmii), T-helperii să recunoască inamicul. Apoi îi antrenează și îi pregătește de asalt.
Îngrădirea libertăților de întrunire și a exprimării opiniilor duce la creșterea explozivă a ideilor conspiraționiste. Doar în spațiul deschis ideile fixe pot fi combătute.
De la Jean Noel Kapferer știm că zvonurile au o forță de impact mai mare decât informațiile. Oficial, nu te poți lupta cu credințele grupurilor informale.
Dar poți fi proactiv, coordonând agenda publică, inovativ, empatic și charismatic.
Încercările de a stopa inflația de antivacciniști, nu forța, ci rațiunea, nu negarea, ci informarea, nu disprețul, ci înțelegerea mentalului colectiv reprezintă soluții la cestiunile arzătoare.
 
 

Vocile lumii

Ion Bogdan Lefter

Profesor Universitatea București

 

După ce premierul Florin Cîţu i-a catalogat drept teroriști pe oponenții purtării măștilor, profesorul Ion Bogdan Lefter a explicat la RFI că acesta s-a referit la discursul public al jurnaliștilor sau pseudo-jurnaliștilor care fac front comun cu politicienii sau pseudo-politicieni.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă