16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPauză de la PISA și de la tirul de dramatizări

Pauză de la PISA și de la tirul de dramatizări

Este, în același timp o bulă de oxigen, o pauză, pentru școala românească de la bombardamentul de critici aduse procesului educațional.

Se va mai amâna puțin momentul de dramatizare, în care televiziunile vor prezenta din nou dramatic situația învățământului românesc.

Da, este limpede că procesul didactic ce este aplicat în acest moment în țara nastră trebuie îmbunătățit, dar nu trebuie să concluzionăm că este cel mai slab din lume, în acest moment.

Realitatea este departe de acest scenariu.

S-a spus că avem o mulțime de elevi analfabeți funcționali, dar în spatele acestei aserțiuni se ascund unele detalii ce nu sunt prezentate de organizatorii testelor.

Cel mai important factor ce influențează rezultatul final al testărilor PISA este lipsa de interes a elevilor din România care le susțin și chiar a profesorilor.

Conducerea Ministerului Educației a vrut, pe parcursul anilor, să le impună cumva profesorilor să pregătească temeinic cu elevii aceste testări, miza fiind, evident, una electorală.

Nu prea s-a putut duce la bun sfârșit visul miniștrilor de la Educație, deoarece timpul nu le-a permis profesorilor să pregătească special aceste testări.

Programa școlară este încărcată.

Dacă vrei rezultate notabile la testele PISA, trebuie să adaptezi modul de predare la clasă pe stilul acelor teste.

Dar aici intervine o mare dezbatere: ar fi mai bun învățământul românesc cu un stil de predare gândit precum testele PISA?

Absolvenții sistemului nostru au reușit performanțe mai bune decât cei din țări cu rezultate mai bune la testele PISA.

Este însă nevoie și de o mai mare concentrare pe elev, dar din nou ne lovim de lipsă de timp și spațiu pentru școlile din România.

Când se va respecta Legea Educației Naționale – greu de spus când va sosi acest moment – și nu vom mai avea cazuri de peste 30 de elevi într-o clasă, sunt mari șanse că vor veni și rezultate mai bune la testele PISA.

E limpede însă  că școala online, de pe timp de pandemie, nu va aduce acest lucru.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă