12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPandemia, valul 3. Ce-am învățat, ce s-a schimbat în bătălia cu acest...

Pandemia, valul 3. Ce-am învățat, ce s-a schimbat în bătălia cu acest virus perfid?

Cifrele arată îngrijorător, numărul de infectări crește, spitalele sunt pline, paturile din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă sunt la limita de sus. Nu voi relua datele statistice, le vedeți în fiecare zi la televizor sau pe internet și le auziți la radio de dimineață până seara. Ca un motor care merge în ralanti, când mai turat, când mai leneș, zgomotul știrilor despre pandemie a devenit parte din viața noastră. Problema este că senzația motorului turat nu este dublată de aceea a mișcării. Mașina noastră socială pare că s-a oprit în loc.

 
Acum un an de zile, președintele țării ne ținea de vorbă în fiecare zi.
 

Solemn și cu prompterul reglat corect, dl Klaus Iohannis își asumase rolul de „general” în acest război global. Miniștrii însărcinați cu sănătatea sau cu respectarea regulilor erau și ei prezenți pe micile ecrane. Îl mai țineți minte pe dl Marcel Vela și geaca lui de piele care îl făcea să pară un combatant neînfricat cu virusul?
 
Este adevărat, eram la începuturile unei conflagrații care a întors omenirea pe dos din toate punctele de vedere. La fel de adevărat este faptul că anul trecut au fost două rânduri de alegeri: alegerile locale (amânate din primăvară pentru toamnă) și cele generale, din decembrie. Exista un interes evident pentru expunerea publică a actorilor politici, mari sau mici. Mi-e și teamă să mă gândesc la faptul că prezența demnitarilor în viața noastră era atât de intensă doar din acest motiv: câștigarea unor alegeri. Dar nu mă pot împiedica să o fac, văzând că vine (a venit deja?!) valul al treilea al pandemiei, iar noi suntem tot acolo de unde am plecat. Și o spun chiar cu brutalitate: suntem tot nicăieri!…
 
Atunci când ne-am trezit pe „front”, am descoperit că nu aveam de niciunele. Nu aveam măști, nu aveam echipamente de protecție pentru medici și pentru personalul sanitar, nu aveam suficiente locuri la ATI și, mai ales, aparatura necesară. O lungă listă de nu aveam, nu știam, nu puteam!…
 
Astăzi, la capitolul ușor al achizițiilor de măști și combinezoane, stăm mult mai bine. Las la o parte faptul că urgența de acum un an ne-a făcut să plătim cât nu face pentru o mască, dar probabil vom afla și cine și cum a procedat de ne-a lăsat descoperiți, pe de-o parte, și cum s-au îmbogățit unii comercianți, pe de altă parte. Să lăsăm între paranteze cercetările penale, încă nu a sosit timpul se pare, să sperăm că va bate și un vânt al dreptății pe aceste meleaguri. Dar, deocamdată, bate pandemia… Și suntem tot în criză.
 

În timp ce tulpinile coronavirusului s-au diversificat și s-au înmulțit, paturile din secțiile ATI ale României au rămas, cu foarte puține diferențe, aceleași.

 
Veți spune că există o legătură logică între capacitățile de internare din spitale, numărul de paturi cu dotări ATI și media îmbolnăvirilor din perioadele „normale” (fără pandemie) care necesită internare la ATI. Așa este, există algoritmi care stabilesc dimensionările echipamentelor medicale, există statistici care ajută echipele însărcinate cu logistica, dar în vreme de pandemie prioritățile se schimbă. La fel, se schimbă și logicile care privesc dotările și echiparea. Faptul că după un an de la starea de urgență, care a durat o lună, și de la stările de alertă, care se succed una după alta, noi tot așa stăm arată fie că sistemul de sănătate nu are o dinamică adaptată pandemiei, fie că responsabilii din sistem fac economii stupide.
 

Vaccinarea – temă pentru serviciile secrete?

 
Prin urmare, ce s-a schimbat față de acum un an? Dacă este să fim sinceri, trebuie să admitem că nu s-a schimbat mai nimic! Doar că oamenii au învățat să conviețuiască în condiții de pandemie. Mulți s-au obișnuit cu măștile de protecție, spălatul mâinilor și carantina. Medicii și echipele medicale din prima linie își fac datoria cu un devotament și un curaj ieșite din comun, și mă înclin în fața lor cu tot respectul! Ar fi extraordinar dacă și autoritățile statului, mai concret, Ministerul Sănătății, ar reuși să îi și plătească așa cum stabilește legea. Este rușinos să existe întârzieri la plata celor din linia întâi!…
 
S-a mai schimbat fundamental un lucru: în întreaga lume au început vaccinările. Spre deosebire de întreaga lume, România este singura țară în care platforma de vaccinare este creată și gestionată de un serviciu secret. Faptul că, deși se știa de un an de zile că va veni momentul vaccinării împotriva COVID-19, statul român nu a găsit altă cale pentru a duce la bun sfârșit campania de vaccinare decât un serviciu secret arată mari limite de gândire și de acțiune în rândul responsabililor.
 
Iar aici se cuvine să mai amintesc un lucru: scandalul centrelor de vaccinare secrete. Este inacceptabil ca din 48 de centre la nivelul Capitalei, doar 11 să fie alocate populației, iar 37 – lucrătorilor din diverse structuri de forță și familiilor acestora. De parcă în România i-ar fi alocați fiecărui cetățean – trei agenți secreți! Acest scandal, prin care aceste informații secrete au devenit publice, arată cât de slab pregătite sunt autoritățile române. Arată că demnitarilor noștri le-a păsat cu adevărat doar de campania electorală și de instalarea unui guvern. Atât!
 

Ce avem de făcut?
 

Cel mai important lucru este să ne vaccinăm! Chiar dacă au existat situații de neîncredere față de un vaccin sau altul, studiile arată că vaccinurile sunt eficiente, iar controversele – alimentate din diverse interese de tot felul de oameni – au lăsat loc bunului-simț. Din acest punct de vedere, al campaniei de vaccinare, România se descurcă foarte bine.
 
Cu cât ne vaccinăm mai mulți, cu atât vom depăși mai repede această perioadă nefastă. Iar până atunci, trebuie să continuăm să respectăm măsurile de protecție. Evitarea contactelor fizice cât se poate de mult, purtarea măștii și spălatul mâinilor și-au dovedit eficacitatea. Sigur, este de neînțeles interdicția de a circula noaptea (virusul este mai eficace de la ora 22, sau de la 23?), când numărul contactelor este redus, în timp ce marile magazine rămân deschise (ziua virusul ocolește mall-urile?). Și este trist să vezi că din dorința de a fi mai catolic decât papa, guvernul exagerează și încalcă drepturi fundamentale. Dar la câte greșeli am văzut până azi, ce mai contează încă un abuz?…
 
Aveți grijă de voi! Mai sunt câteva luni bune până când vom putea răsufla (mai) ușurați. Folosiți timpul petrecut în familie. Citiți. Aveți grijă de cei vârstnici. Învățați-i pe copii lucrurile pe care nu au cum să le mai recupereze la școală. Ascultați muzică. Încercați să faceți economii, pentru că lumea trece printr-o gravă criză economică și financiară. Trageți învățămintele necesare din această pandemie. Aveți răbdare, fiți calmi și aveți încredere în medici. Încleștarea lumii cu pandemia s-a echilibrat, oamenii de știință și medicii vor câștiga, împreună cu voi și pentru voi, acest război. Lumea de după pandemie să ne găsească pregătiți să ne trăim viețile așa cum dorim! Vă doresc sănătate tuturor!

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

FOTO. Anca Dumitra, Gianina din “Las Fierbinți”, a făcut marele anunț! Ce se întâmplă cu actrița

Anca Dumitra, cunoscută pentru rolul său ca „Gianina” în popularul serial de la Pro TV "Las Fierbinți", a făcut marele anunț: este însărcinată cu...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Șeful serviciului israelian de informații militare a demisionat, ca efect al atacului Hamas din 7 octombrie

Șeful serviciului de informații militare din armata Israelului (IDF), Aharon Haliva, a demisionat, în contextul anchetei asupra atacului Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă