15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiOvidiu Tender – mărturii din grota statului paralel

Ovidiu Tender – mărturii din grota statului paralel

Până acum niciun justițiabil, nicio victimă a statului paralel, nu a venit cu dezvăluiri atât de concise despre modul cum acționa SRI și cum fabrica prin DNA dosare adversarilor. Cei care au refuzat să împărtă profitul cu anahoreții mănăstirii din pădure s-au dus la pușcărie.

Duminică s-a difuzat a doua parte a unui interviu incendiar despre culisele statului paralel.

Cum a ajuns un finanțator al primei reuniuni a șefilor de servicii secrete din lume, organizată în România, să fie trimis la închisoare?

Ce resorturi au stat în spatele unui dosar penal cusut cu ață roșie? Ce rol a avut Alina Bica în întocmirea rechizitoriului? De ce i-a promis șefa DIICOT că-l salvează doar cu “suspendare”?

Răspunsurile omului de afaceri, la întrebările incomode ale jurnalistei, au fost fără echivoc. A recunoscut că a stat la masă cu statul paralel. Dar de ce l-au trimis colegii de cafele și de pahare la Beciul Domnesc? Enigma nu a fost deslușită. Poate în următorul interviu.

Noi, cunoscătorii practicilor oculte ale unui grup infracțional organizat, din interiorul serviciilor secrete, am înțeles printre cuvinte un singur mesaj: cine joacă împreună cu statul paralel, într-o zi e aruncat la beci.

Victima a avut încredere în călăi

Poate că Ovidiu Tender, căruia i s-a înscenat un oribil dosar de “abuz în serviciu,” a avut prea multă încredere în lacheii sistemului. I-a crezut pe cuvânt pe cei care cu o mână luau și cu alta semnau lichidările proscrișilor.

Într-o lume normală, nu una dusă după fentă, cu anticorupția, impusă de afară, dezvăluirile șoc ale lui Ovidiu Tender s-ar fi constituit în probele acuzării pentru ciracii securici, cei care au preluat metodele vechilor securiști.

Cine îl poate judeca pe George Maior sau pe Florin Coldea? Ei sunt statul. Nu vor da socoteală nimănui pentru că știu foarte bine unde sunt ascunse scheleturile din dulapurile fiecărui magistrat.

Pentru prima oară Coldea recunoaște abuzurile judecătorilor

Momentul culminant al interviului exploziv a fost acela în care, Ovidiu Tender, liberat anul trecut condiționat de către justiție, după ispășirea a patru ani și jumătate de temniță, a fost acela al reîntâlnirii lui Florian Coldea, îmbrăcat în ținută militară, la ceremoniile de la Marea Neagră de Ziua Marinei.

Vă întrebați ce căuta acolo fostul șef adjunct al SRI, un acuzat (nedovedit, însă de justiția independentă) că a învârtit magistrații pe degete în timpul jihadului stârnit de Binom? Era invitat de ambasadorul Pakistanului, potrivit aprecierilor unui invitat în studioul Culiselor Statului Paralel. Acolo i-a făcut omului de afaceri o mărturie suavă foc, de luat aminte: “judecătorii au făcut abuzuri.”

E pentru prima oară când se aude în spațiul public că un fost emir al statului paralel recunoaște că s-au comis ilegalități.

Unii și-au pierdut viața cu dreptatea în mână. Niciun gangster al statului paralel nu a fost anchetat, darmite trimis în judecată.

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Pentru cei care nu știu, omul de afaceri timișorean a fost condamnat la 12 ani de închisoare, printr-o sentință definitivă a Curții de Apel București (acolo unde funcționează completele morții n.a.) pentru că a decis, împreună cu directorii unor firme de-ale sale, să mute niște bani dintr-o companie în alta. Asta, în timpul în care Curtea Constituțională a României a decis că acest articol din Codul Penal se aplică doar în cazul încălcării unor legi sau ordonanțe.

Ce legi sau ordonanțe guvernează relația dintre două companii ale aceluiași patron, altele decât legea de organizare a societăților comerciale?

Tender și-a executat o parte din condamnare cu stoicism și fără resemnare.

Curaj sau semnal?

În cazul său, diferit față de al altor victime ale statului paralel, a decis că trebuie să vorbească. Interviul e o probă a acuzării criminalilor din sistem, dar nimeni nu sesizează instanțele. Niciun  parchet din România nu are curajul să deschidă dosare penale foștilor ciraci ai comandamentului, celor care au deschis teroarea împotriva politicienilor și a oamenilor de afaceri locali.

Poate că Ovidiu Tender a avut încredere în cei cu care își servea cafeaua săptămânal, până în ultimul moment. Acum se întâlnește cu ei și le ascultă căinările și obrăznicia. Sunt fără de frică.

Pentru a le arăta că nu ascunde nimic, Tender a și angajat o serie de trimiși ai șefilor SRI. Așa probabil și-a căutat iertarea. Dar veroșii sistemului nu l-au iertat. L-au trimis cu sânge rece la zdup.

S.I.I.J.-ul e mai necesar ca oricând. 

Fratele procurorului și obligația de rezervă

Mărturiile incredibile ale lui Ovidiu Tender, cum să angajezi cu suta de mii de euro fratele procurorului de anchetă, cum să-i treci pe acoperiți pe statele de plată sau despre ce pățești dacă refuzi să plătești un om al fostului șef al SRI Prahova sunt probe elecvente care condamnă un sistem criminal.

Nu există însă procurori care să investigheze. Toți sunt legați la ochi. Justiția independentă rămâne doar un slogan din arbitrariul faptelor comise.

Au distrus cariere, au trimis oameni în pușcării, i-au condamnat pe unii la moarte și nu dau nimănui socoteală pentru că sunt prea legați de anumite structuri străine. Altfel nu se explică tupeul, aroganța și verocitatea unor șefi de servicii secrete.

Subomul are paloșul gros

Dacă mai e nevoie de încă o probă, Ovidiu Tender le-a arătat fața de suboameni. Au stat cu el la masă și când a devenit indezirabil, l-au trimis la câini.

O lecție am primit și noi ascultătorii. Cine colaborează cu sistemul ascuns nu poate dormi bine noaptea. Oricând satârul e deasupra capului.

Ovidiu Tender a și fost întrebat de către un coleg de platou tv, dacă ar fi să-și mai reface viața, ar mai colabora cu sistemul? Greu de răspuns. Averile se construiesc greu și se pierd ușor.

Până la noi mărturii, Ovidiu Tender dovedește că rămâne una dintre puținele victime înzestrate cu curaj.  

 

 

Vocile lumii

Katym Gaye

Oficial senegalez

“E foarte iubit aici. Din păcate, el are probleme în România, nu aici. Aici este foarte iubit. Eu cred că și dacă mai vine, are mâinile deschise aici.” recunoaște Katym Gaye, un oficial al ministerului economiei din Senegal, școlit în România, postului de televiziune ProTV.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă