10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiO conducere penală pentru Educație

O conducere penală pentru Educație

Dar realitatea din teren demonstrează clar, negru pe alb, cum se spune, exact acest lucru: ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a încălcat legea,

Am avut nefericita ocazie de a vedea, în ultimii 30 de ani, o mulțime de gafe colosale ale miniștrilor Educației. Am mai avut șefi ai învățământului anchetați de organele legii. Și, ca o paranteză, PSD deține recordul la acest capitol, cel puțin momentan. Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnica din București, este exemplul recent care îmi vine în minte.

Dar impresia generală este că se trece mult prea ușor peste o faptă extrem de gravă a șefei de la Învățământ.

Prin demonstrația de forță pe care ministrul Educației a dat-o în județul Ialomița, pe lângă călcarea în picioare a codului etic al profesorilor, Monica Anisie a încălcat legislația în vigoare.

Iată ce spune Articolul 272 din Legea Educației Naționale:

“CAPITOLUL I. Statutul personalului didactic din învăţământul preuniversitar

SECŢIUNEA a 9-a. Dreptul la securitate al personalului didactic

Art. 272. (1) Cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfăşurării activităţii didactice de nicio autoritate şcolară sau publică.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), nu se consideră perturbare a cadrelor didactice în timpul desfăşurării activităţii didactice intervenţia autorităţilor şcolare şi/sau publice în situaţiile în care sănătatea fizică sau psihică a elevilor ori a personalului este pusă în pericol în orice mod, conform constatării personalului de conducere, respectiv în timpul exerciţiilor de alarmare pentru situaţii de urgenţă.

(3) Înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce.

(4) Multiplicarea, sub orice formă, a înregistrărilor activităţii didactice de către elevi sau de către alte persoane este permisă numai cu acordul cadrului didactic respectiv.

(5) Înregistrarea prin orice procedee a activităţilor desfăşurate în spaţiile şcolare este permisă numai cu acordul personalului de conducere, cu excepţia celor de la alin. (3)”.

Orice ministru al Educației are ca principală datorie să vegheze la respectarea acestei legi fundamentale pentru sistemul de învățământ românesc. În schimb, ministrul Monica Anisie dă un exemplu “demn de urmat” de către dascăli, fiind prima care încalcă legea.

În această situație, mai este cazul să ne mirăm de diverse cazuri de violență în școli sau de scăderea calității actului didactic și de sistematica degradare a statului profesorului, asigurată de cei care au preluat frâiele Învățământului în ultimele trei decenii?

 

Incompetență, teamă sau nepăsare?

Organele legii sunt singurele care pot și trebuie să intervină în acest caz. Dar, se pare, că nu au fost sesizate, prin depunerea unei plângeri, și nu se pot autosesiza.

Ministrul Educației a încălcat legea și a pătruns în mai multe unități de învățământ preuniversitar, perturbând activitatea clasei.

Mai mult, alaiul de televiziuni a însoțit-o pe Monica Anisie și a expus minori în spațiul public. Discutăm și despre expunerea școlarilor și preșcolarilor la pericol, deoarece nu s-a pus problema ca persoanele care au însoțit-o pe doamna Anisie să fie verificate. Practic, ministrul Educației a deschis larg ușa unor străini să intre în școală, peste copiii care se aflau la oră.

Este extrem de grav ca ministrul Educației să nu cunoască Legea Educației, dar este grav și ca un profesor cu experiență, cum îi face plăcere Monicăi Anisie să se prezinte (și nu contest acest lucru), să nu cunoască regulile de siguranță dintr-o unitate de învățământ.

Demersul ministrului Anisie de a-i arăta pe cei care își bat joc de banii publici și de școală și pe profesorii care au un comportament ce nu își are locul într-o unitate de învățământ ar fi fost lăudabil. Dar modul în care a fost gândit (nu știu, poate și cu ajutorul echipei de “experți” în comunicare publică) este doar de condamnat.

Dacă imaginea deplorabilă a unităților abandonate de primari poate fi reparată, prin obligarea administrației publice locale să se implice, ceea ce a făcut Monica Anisie nu poate fi reparat.

Îmi amintesc că avem Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care “mănâncă” bani frumoși de la bugetul de stat și nu a avut nicio reacție în acest caz.

Probabil că nu s-a dorit supărarea Guvernului părinte, care poate să taie bănuții sau să înlăture niște capete din conducere. Acesta este un aspect la fel de grav.

De menționat că nici protecția copilului nu s-a sesizat.

Dar, în schimb, trebuie să ne mulțumim cu scuzele timide ale ministrului Educației.

Am mai văzut o declarație, foarte puțin, spre deloc, critică a premierului față de acțiunile ministrului Educației. În schimb concluzia, ca un exemplu pentru întreaga școală românească, este că poți să faci ce vrei, cât timp ai puterea. Acesta este exemplul pe care conducerea Învățământului vrea să îl ofere viitoarelor generații.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...
Ultima oră
Pe aceeași temă